Într-un interviu de acum câteva zile, procurorul şef al DNA Laura Codruţa Koveşi spunea că proprietăţile instituţiei sunt lupta cu corupţii din mediul politic, administrativ şi justiţie.
O fi corupţia din justiţie o prioritate a procurorului şef DNA dar pe raza Curţii de Apel Suceava nu şi-a făcut încă prezenţa, deşi justiţia din această zonă colcăie de acte de corupţie. Numai dacă cineva de la DNA Bucureşti avea curiozitatea să disece puţin împrejurările în care procurorul şef de la Filiala DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declanşat cercetările la nivelul conducerii IJP Botoşani şi motivele punerii sub acuzare a comisarului şef Cristian Cucoreanu ar fi rămas uimit de ce se ascunde în spatele acestui demers. Până acum nu s-a interesat nici un mahăr de la DNA Bucureşti, poate de acum înainte.
Dar astăzi am să vă prezint unele aspecte despre care se vorbeşte tot mai deschis de către tot mai mulţi nedreptăţiţi ai modului în care se înfăptuieşte justiţia pe raza Judecătoriei Darabani.
Această judecătorie a fost propusă spre desfiinţare, pentru că nu-şi mai are demult rostul, cei arondaţi putând foarte bine să fi fost împărţiţi între Judecătoria Dorohoi şi Săveni. Dar nevasta şoferului, cum au numito votanţii din Colegiul Flămânzi la alegerile din toamna lui 2012, senatorul PSD Doina Federovici şi deputatul liberal Costel Şoptică, la cerinţa expresă a baronului local de PSD Costel Nazare, au intervenit la ministrul Justiţiei, Robert -Marius Cazanciuc, rudă prin alianţă cu premierul Victor Ponta, şi au obţinut menţinerea judecătoriei şi pe mai departe.
La anunţul acestei veşti, cota de respect faţă de baronul Costel Nazare a crescut enorm şi nimeni din justiţia dărăbăneană n-ar mai îndrăzni să-i stea în cale, recunoscându-l drept capo dei tutti.
Dar să facem, cunoştinţă cu cei care împart dreptatea în cel mai nordic colţ al României.
1. Mardar Georgel-Teofil este preşedintele judecătoriei. Înainte a fost secretarul primăriei Conceşti şi bun amic cu primarul de la Suharău, Marcel Chelariu de pe vremea când erau amândoi secretari de primărie. Acum avem şi explicaţia pentru care primarul de Suharău face ce-i pofteşte inima pe raza comunei sale, mai ales s-a specializat pe ştergerea urmelor accidentelor auto, fără teama că ar putea răspunde în faţa legii.
Mardar a ajuns preşedintele Judecătoriei Darabani cu susţinerea politică a PSD-ului şi are o extraordinar de bună colaborare cu şeful Parchetului şi al Poliţiei oraş Darabani. O să vedeţi şi de ce!
2. Ioniţă Nicu procurorul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani. Este fiul fostului deputat PSD şi director al Spitalului Truşeşti, Ion Ioniţă. Ioniţă procurorul este doctor în ştiinţe juridice şi a fost delegat procuror în cadrul DNA Suceava, de unde relaţiile sale strânse cu această instituţie în care s-au rezolvat multe necazuri ale protejaţilor baronului local de PSD Costel Nazare.
Sub aspectul eticii profesionale Ioniţă este considerat în zonă ca unul care împarte dreptatea după cum vor stăpânii săi politici. De exemplu, Ioniţă a fost cel care a tergiversat de la bun început şi a încercat să îndulcească ancheta cu privire la fostul şef de post de la Viişoara care a bătut în sediul poliţiei pe un localnic până ce i-au zburat creierii pe pereţi şi a decedat.
Tot la Ioniţă sunt aduşi şi o parte din contrabandiştii cu ţigări. Cei care se bucură de protecţia PSD-ului sunt dojeniţi că s-au lăsat prinşi, cei care nu fac parte din branşă sunt supuşi rigorilor legii.
Şi în familie Ioniţă a avut probleme. Şi-a lăsat soţia şi s-a încurcat cu o piţipoancă cu care până la urmă a trebuit să se căsătorească pentru că i-a turnat şi un copil.
3. Mihai Rizac comisarul şef al Poliţiei oraş Darabani şi mai tot timpul aflat în divergenţă cu primarul Cornel Aroşoaie. Rizac lucrează în stil miliţienesc, nu s-a schimbat cu nimic purtând haina de poliţist. În urmă cu ceva ani primarul Aroşoaie a reuşit şi l-a trecut pe linie moartă dar mai marii săi din PSD l-au reinvestit în funcţia de şef iar Rizac anchetează frecvent doar pe cei care au bilă neagră de la baronii locali stăpâni ai zonei.
Dacă până în urmă cu ceva timp cei din justiţia dărăbăneană s-au limitat la a strâmba balanţa dreptăţii în cazuri comune, înclinând balanţa de partea cui a demonstrat că are potenţă să şi-o cumpere, se pare că de la Paşti încoace lupta s-a radicalizat şi a început să îmbrace răfuieli politice.
Stăpânul zonei Darabani este cunoscut baronul local PSDC Costel Nazare, om de afaceri şi primarul comunei Conceşti, adjunctul său fiind deputatul PNL Costel Şoptică. Care dintre primarii din zonă, mai ales cei liberali, nu se supun ordinelor lui Nazare simt imediat puterea acestuia. Unul dintre rebeli este primarul comunei Rădăuţi Prut, inginerul Viorel Nichiteanu. Omul are şi o fermă agricolă întinsă pe 1200 ha teren şi se află în conflict cu omul PSD-ului, Gheorghe Alupoaie, şi el cu fermă agricolă. Iar Alupoaie a fost primarul comunei şi mai vrea dar nu se poate lupta voiniceşte cu Nichiteanu pentru că acesta are priză la cetăţenii din comună.
Aşa a ajuns Alupoaie (foto) să i se plângă lui Nazare că nu poate redeveni primar din cauza lui Nichiteanu. Se pare că Nazare şi-a propus să-i dea o lecţie politică lui Nichiteanu. În dimineaţa zilei de 27 aprilie, la casa din Micorcani a primarului au sosit musafiri de la Parchetul Darabani: o femeie procuror şi doi poliţişti care au ridicat mai multe documente ale firmei agricole, fără ca Nichiteanu să fie pus în cunoştinţă de cauză pentru ce este acuzat. Dealtfel acţiunea s-a desfăşurat pe cât posibil discret, motiv pentru care n-a apărut nimic în presă, Nichiteanu având de înţeles că a mişcat în front.
Descinderea este cu atât mai interesantă cu cât înainte de percheziţie, adică duminică seara, Viorel Nichiteanu a fost invitatul procurorului şef Nicu Ioniţă la nunta unde acesta l-a cununat pe un poliţist de frontieră Fănică Mereuţă. Precum vedeţi, seara cei doi au ciocnit paharele prieteneşte iar a doua zi dimineaţa Nichiteanu s-a trezit cu musafiri la poartă. Frumos joc al călăului cu victima dar şi certă dovadă de cum funcţionează justiţia pe tărâmul dărăbănean.
Ce am scris aici este doar un ciot, urmând să-l dezvoltăm pe măsură ce finalizăm şi alte iţe încurcate ale corupţiei din zonă.
Adrian Marcu