Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7979
De la 07 Ianuarie 2003
114972607

Cum întâmpină comuna Călăraşi Centenarul Unirii

  • Ioan Rotundu
  • 24 May 2018, 23:00

Aleşii comunei Călăraşi în Consiliul Local au decis ca în întâmpinarea marii sărbători naţionale Centenarul Unirii să organizeze o sărbătoare locală sub sigla „Zilele comunei Călăraşi”. Sărbătoarea se va desfăşura în zilele de 27 şi 28 mai şi este una generoasă în diversitatea evenimentelor cuprinse în program. Luând act de organizarea evenimentului, am considerat că includerea lui în cadrul ciclului de reportaje dedicat Centenarului ar fi o decizie binevenită.
Aşa că, miercuri, Lumea lu’ Rotundu a fost prezentă în Călăraşi unde, împreună cu primarul comunei Elena Vrajotis, am filmat un reportaj despre investiţiile locale din ultimii zece ani care au schimbat radical şi în bine viaţa comunităţii.
Dacă în urmă cu zece ani în localitatea Călăraşi şi cele două sate, Pleşani şi Libertatea, la vreme de toamnă şi primăvară circulaţia pe uliţe era aproape imposibilă din cauza noroiului (foto), acum străzile sunt pietruite, iar strada principală care străbate centrul civic al Călăraşiului a fost asfaltată.
Odată cu întreţinerea drumurilor s-a realizat şi aducţiunea de apă, o lucrare mai mult decât necesară pentru că la vreme de vară în zonă domină seceta care creează mari necazuri crescătorilor de animale. În curtea Centrului medical se află un puţ adânc de 105 m iar apa este una extrem de curată, neconţinând nitriţi şi nutriţi. Acum, în Călăraşi se lucrează la reţeaua de canalizare, staţia de epurare fiind deja construită conform normelor europene.
Gradul de civilizaţie a fost puternic influenţat de amenajarea în fiecare sat a unui parc recreativ, luminat noaptea cu energia solară stocată peste zi. Deşi au trecut peste8 ani de la amenajarea lor, mobilierul, aleile, piesele pozadecorative sunt intacte. Nu sunt angajaţi de primărie paznici ci doar supraveghetori din rândul celor asistaţi social.
O bază sportivă a atras tineretul în practicarea sportului. Terenul de fotbal este acoperit cu covor sintetic, cu tribune pentru privitori. Vestiarele au duşuri, sistem de încălzire la timp de iarnă.
Şcolile şi grădiniţele au fost reabilitate sau sunt în curs pentru că primarul are depuse la Ministerul Dezvoltării Rurale mai multe proiecte în acest sens, unele aprobate şi stau în aşteptarea deschiderii finanţării, altele în curs de aprobare.
Dar interesant, poate unic la nivel de judeţ, şcolile deţin peste 2 ha de livadă cu pomi fructiferi iar fructele sunt oferite elevilor ca supliment alimentar. În urmă cu 10 ani sediul primăriei stătea să se prăbuşească. Acum arată ca o bijuterie, devenind pentru comună o carte de vizită a spiritului gospodăresc care domină comunitatea.
Am enumerat doar câteva din investiţiile publice care au schimbat viaţa localnicilor. Imaginile din reportaj sunt mai mult decât elocvente. Reportajul intitulat „Centenarul Unirii – Zilele comunei Călăraşi” se va difuza pe Tele’M Botoşani sâmbătă, 26 mai, ora 19.00.
Reportajul se încheie cu un gest al unei fetiţe şi al unui băieţel care, jucându-se în parc, ne-au asistat la filmări. În final au rupt câte un fir de gălbenele din iarbă şi l-au oferit primăriţei, fără a scoate o vorbă. Un gest tăcut dar cu un puternic mesaj emoţional.
Pentru că sărbătoarea propriu-zisă se va desfăşura duminică şi luni, din nou Lumea lu’ Rotundu va fi prezentă pentru a realiza partea a II-a a reportajului prin a surprinde starea de spirit a sărbătorii.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Dragnea: Doi foști premieri ai partidului au atitudine de șobolan.
Rod puțin, dar nu se dărâmă casa
Bancul zilei: Sub protecţia Poliţiei
Horoscop zilnic 25.05.2018
În industrie, creșterea a rămas pozitivă, dar a fost mai slabă în aprilie decât în martie
Guvernul ar putea adopta un proiect de limitare a transparenței procesului de achiziții publice
Vom continua să reducem taxele și să majorăm salariul minim și pensiile
până în 2020 / TVA va fi redusă la 18% anul viitor sau în 2020 / Ce măsuri fiscale mai anunță liderul PSD
Viorica Dăncilă: Reducem democrația ... reducem birocrația
Dovezi clare în ancheta doborârii zborului MH17, în care au murit aproape 300 de oameni:
Racheta a fost trasă de Brigada Antiaeriană 53 a armatei rusești
Coaliția pentru Dezvoltarea României cere Guvernului 'să nu spargă pușculița copiilor':
Alexandru Lăpușan, vicepreședinte ANIS: IT-știi și familiile lor își pot găsi foarte repede de lucru în alte țări
Presiuni politice la Ministerul Educației pentru încredințarea directă către EDP a contractului de editare a manualelor,
în ciuda Curții Constituționale. Care ar fi valoarea contractului
Donald Trump anulează summitul cu Kim Jong-Un:
"Cred că e nepotrivit să avem această întâlnire acum, având în vedere furia și ostilitatea afișate în ultima declarație"
Mai multe companii blochează accesul utilizatorilor europeni,
pentru că nu se pot conforma noilor reguli
Eugen Teodorovici vorbește despre o creștere a costului de finanțare a statului,
dar o pune pe seama declarațiilor politice „fără temei”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă