Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6689
De la 07 Ianuarie 2003
123658675

Apa Grup ţine morţiş să plătim apa după vrerea lor şi nu după consumul nostru

  • 24 March 2009, 23:00

Ieri, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ din Botoşani, a avut loc o nouă dezbatere publică pe seama noului regulament pentru serviciile de apă şi canalizare pe care unicul operator de apă din judeţ, SC Apa Grup Botoşani vrea să îl pună în practică. La întâlnire au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Cristian Achiţei (foto 1), subprefectul Viorica Afrăsinei, viceprimarul municipiului Botoşani, Florin Ghiorghiţă, specialişti de la SC Apa Grup, reprezentanţi ai Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, ai pensionarilor, persoane fizice.
Cu toate că nu a fost prima dezbatere pe această temă s-au găsit încă motive de nemulţumire. Pe de o parte, oamenii nu vor să plătească decât ceea ce consumă la nivel de apartament, pe de alta societatea nu vrea să suporte pierderile de la nivel de bloc. Marin Pamfil, un cetăţean care s-a războit chiar în Instanţă cu societatea a avut multe critici de adus referitor la pierderile puse în cârca locatarilor, cu toate că subsolul de la blocul în care locuieşte este perfect uscat.
„S-a furat ca la drumul mare. Eu am avut proces cu Apa Grup pentru cantităţile de apă care se plăteau la blocul unde locuiesc. Am văzut la un moment dat că în peste 14 luni, se plătea în medie 2,06 mc de fiecare apartament pe lună. La 30 de apartamente asta însemna cam 60 mc pe lună, eram toţi inundaţi, la Cimitirul Pacea. Atât timp cât fiecare are apometru până la intrarea în bloc, când se sparg conductele pe stradă şi lipseşte câte o săptămână apa de ce vor să ajungă la vechiul regulament? Ca să poată lua de la lume. Va fi o catastrofă. Sunt primul care, dacă se aprobă regulamentul, vă voi invita la Tribunal”, a spus Marin Pamfil.
O intervenţie a avut-o şi reprezentantul Federaţiei Asociaţiei de Proprietari, Petrică Butnaru, care a atras atenţia că 80 % din blocuri nu au căminele unde sunt montate apometrele, la limita proprietăţii, iar cele de la subsol se află în condiţii improprii de exploatare. „De exemplu, la un bloc cu 40 apartamente, cu apometre verificate, de la limita proprietăţii şi cu celelalte a fost înregistrată o diferenţă de la 40-53 mc de apă. Cine plăteşte diferenţa? Să facem în aşa fel încât utilizatorul să plătească atât cât consumă”, a atenţionat Petrică Butnaru.
O altă problemă ridicată de şefii unor asociaţii a fost cea a calităţii apei furnizate, în sensul că nu poţi da un pahar de apă la copil de la robinet. Vicepreşedintele CJ, Cristian Achiţei a subliniat că tocmai faptul că acum două luni când s-a încercat să se pună acest regulament în aplicare a stârnit discuţii a determinat conducerea instituţiei să îl amâne, să îl mai menţină în continuare în dezbatere publică. Mai mult s-au luat în considerare şi problemele ridicate de beneficiari. S-a luat legătura cu reprezentanţii SC Apa Grup care în maxim două luni vor termina verificarea tuturor branşamentelor la limitele de proprietate.
Apoi, din punct de vedere tehnic, Apa Grup derulează în prezent ca şi beneficiar un program ISPA, în valoare de aproape 40 milioane de Euro care vizează îmbunătăţiri: tratarea apei la Cătămărăşti, îmbunătăţiri de epurare la Răchiţi şi înlocuirea a aproape 70 km de ţeavă în municipiul Botoşani pozatocmai pentru a reduce pierderile. Deja sunt străzi pe care lucrările au fost atacate. Programul este în execuţie şi urmează a fi finalizat până la finele anului 2010. „Nu este adevărat că la ora actuală preţul la apă este cel mai scump din România la Botoşani. Din contra, suntem unul dintre judeţele cu preţurile cele mai mici preţuri pe metru cub de apă. Nu tarifăm apa cu un preţ ajustat la zi. Lucrăm pe un tarif care este valabil la luna decembrie 2007. Încercăm să menţinem un preţ la limita suportabilităţii, dar nu ne permitem ca operatorul să nu încaseze ceea ce produce la un preţ real”, a precizat Cristian Achiţei.
Problema subsolurilor a fost de asemenea abordată. S-a ajuns la o concluzie cu actualul director de la Apa Grup, anume de a se interveni cu o echipă specializată acolo unde sunt probleme cu subsolurile. Proprietarii condominiului să cumpere doar materialele necesare, iar CJ şi SC Apa Grup să intervină cu forţa de muncă specializată fără a induce costuri suplimentare.
La rândul său, viceprimarul municipiului Botoşani, Florin Ghiorghiţă a spus că, ţinând cont că municipalitatea este principalul consumator de apă, e normal să vină cu o serie de amendamente la regulamentul de alimentare cu apă. „Pierderile de 80% înregistrate de Apa Grup în 2008 reprezintă un semnal de alarmă fiindcă în altă parte e motivul şi nu în subsolurile inundate, ci acele conducte sparte, agenţi economici necontorizaţi, neracordaţi legal. Nu montarea de apometre la proprietatea de bloc şi facturarea apei în sistem pauşal va duce la diminuarea pierderilor”, a declarat Florin Ghiorghiţă.
Directorul SC Apa Grup, Marcel Georgescu (foto 2) este de părere că oamenii sunt contra regulamentului fiindcă aprobarea lui ar însemna ceva mai mulţi bani la plată. Apa care nu se regăseşte de la intrarea în bloc şi până în apartament va trebui plătită în comun. „Nimeni nu se bucură când trebuie să scoată din buzunar mai mulţi bani ca să dea undeva. Asta e singura explicaţie, însă trebuie să intrăm şi noi în normalitate şi în legalitate. Că ne place, că nu ne place, fiecare trebuie să îşi facă datoria. Noi să ne-o facem pe a noastră, iar cetăţenii să-şi plătească efectiv cheltuielile pentru apa pe care o consumă. Altceva nu cerem nimic. Referitor la calitate, vreau să spun că eu numai apă de la robinet folosesc în casă. Noi suntem monitorizaţi de două ori pe săptămână, atât în staţiile de tratare a apei de la Bucecea şi Cătămărăşti, cât şi la capetele de reţea. În cazul că Sanepidul ar sesiza vreo problemă, sigur ar face-o publică”, a menţionat directorul Apa Grup.
În ce priveşte tariful, subliniază că tariful nu este mare. La Arad, tariful este de 4,57 lei mc, apa şi canalul la un loc, ori la Botoşani e doar de 3,03 lei mc. „Suntem cu tariful la nivelul lui decembrie 2007, în care ni s-a dat doar inflaţia. La o inflaţie de 106% ar trebui numai la apă să fie de 2,27 mc lei, fără a mai vorbi de canalizare”, a mai adăugat Marcel Georgescu. În concluzie, a rămas stabilit să mai fie organizate una-două dezbateri publice până ce toată lumea va ajunge la un consens. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Scos din apartament şi dus la spital cu ajutorul pompierilor
Băsescu a pledat la Viena pentru o perspectivă europeană a Basarabiei
Patriarhul Daniel s-a adresat românilor din Italia
Leontina Ionescu, în slujba românilor din Marcellina
Elena Băsescu vine la ”Happy Hour”
O femeie speră să nu mai fie considerată bunica propriilor copii
A început dispersarea azotatului de amoniu pe islazuri
Cu microbuzul pe urmele lui Eminescu şi cu trenul pe cele ale domnului Goe
Sat tânăr, cu natalitate înfloritoare, Cerbu are nevoie urgentă de grădiniţă
Comentariul comentariilor XLV
Secret de familie
Horoscop
Un mod ciudat de manifestare, neînţeles de Ţâbuleac
PROGRAM TELE'M MIERCURI 25 Martie
Vă învaţă cum să slăbiţi
Patronii de baruri şi restaurante duc dorul clienţilor
Ajutoare pentru eternitate!
Încă un hotel la Botoşani
Pus pe căpătuială pe seama patronului
Românul şi socoteala de-acasă
Crap prăjit, cu maioneză de usturoi
Scade numărul tuberculoşilor
Agenţii de pază ai lui Victor Mihalachi daţi afară din Spitalul Judeţean
Astăzi, Ada Macovei va deveni şeful oficial al IŞJ
Centrele de permanenţă figurează doar pe hârtie
Viroze rebele şi extrem de periculoase pentru copii
Georgescu bagă dihonia în PDL
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog