Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11764
De la 07 Ianuarie 2003
122209707

Botoşani: Ţurcanu se joacă cu focul şi se va frige rău de tot

  • Ioan Rotundu
  • 24 March 2014, 23:00

Problema încasării apei de la consumatori, în municipiul Botoşani, a devenit o povară pentru societatea furnizoare începând cu anul 2000. Câtă vreme la conducerea societăţii, numită la acea vreme RAJ „APA”, s-a aflat inginerul Constantin Iacob (foto), încasarea apei nu era o problemă.
Consumatorii, bogaţi sau săraci, ştiau că dacă nu plătesc apa li se întrerupe şi nu colectiv, cum s-a procedat ulterior, ci individual. După ce la conducerea societăţii a ajuns inginerul Daniel Afrăsânei, au apărut şi problemele de această natură. De ce? Este simplu. Inginerul era soţul parlamentarei Viorica Afrăsânei, lider de vază al PSD. Pus politic la conducerea societăţii, soţul acesteia a fost determinat, nevoit, obligat, luaţi-o cum vreţi, să nu-i deranjeze prea mult pe răii platnici pentru că PSD-ul avea nevoie de voturile lor.
Cum românii simt repede când este prilej de chilipir pe seama altuia, au fost coreţi cu plata până şi-au dat seama că pot să mai amâne achitarea facturilor fără a păţi ceva dacă ameninţă că nu vor mai vota cu PSD. Când datoriile au crescut, ele n-au mai putut fi plătite la zi şi aşa s-a născut această hărţuială între răii platnici şi furnizorul de apă. Cu timpul au apărut şi metodele de înşelăciune reciprocă. Societatea furnizoare de apă a căutat metode de a încărca facturile la cei buni de plată pentru a-şi limita pierderile, încurajând şi mai mult pe răii platnici să nu achite datoriile şi nici măcar factura curentă.
Pedepsirea unor scări întregi cu buni şi răi platnici prin sistarea furnizării apei i-a înrăit şi pe bunii platnici. Obligarea consumatorilor să-şi apometrizeze consumul a fost o afacere între conducătorul societăţii furnizoare şi firmele prestatoare de servicii. Afacerea continuă şi în momentul de faţă cu verificarea apometrelor pe banii consumatorului deşi obligaţia este a furnizorului de servicii.
Dar cea mai mare nedreptate s-a făcut prin facturarea la bunii platnici şi a consumului de apă de la răii platnici, adică diferenţa dintre contorul general de la subsolul blocului şi indexul din apartamente. Este o măgărie pentru care răspunderea aparţine fostului preşedinte al Consiliului judeţean Mihai Ţâbuleac, acum preşedinte la Partidul Mişcarea Populară. Ţurcanu este şi el vinovat că susţine metoda deşi ştie că nu este cea corectă.
Toat6e încercările preşedintelui Ţurcanu de a încasa datoriile de la răii platnici au eşuat pentru că n-a trecut la măsurile radicale, precum executarea silită a bunurilor din casă, a maşinii sau a altor obiecte preţioase. N-a făcut-o tot din raţiuni electorale. Vina aparţine şi conducerii societăţii, acum numită Nova Apaserv, care a lăsat să se adune datorii de zeci de mii de lei la un apartament, fără a întreprinde măsuri de încasare atunci când datoria era mică şi se putea recupera uşor.
În momentul de faţă există mijloace tehnice ca branşarea la conducta de apă să se poate face individual de către fiecare consumator de la bloc şi furnizarea apei se poate sista din exteriorul apartamentului, fără a mai afecta şi alimentarea cu apă a bunilor platnici. Marea problemă este că nu se vrea acest lucru.
Pe la începutul mandatului, preşedintele Ţurcanu era aproape seară de seară la Tele’M şi ne anunţa că va face apometrizarea în afara condominiului, adică la un cămin situat pe proprietate publică. N-a trecut de la vorbe la faptă pentru că interesele sale nu mai sunt cele de la începutul mandatului ci cu totul altele.
Dar vina cea mai mare ne aparţine. În calitate de consumatori cu plata la zi, atunci când ne-au oprit apa sau ne-au pus la plata unor consumuri umflate n-am protestat în nici un fel. Nu ne-am adunat sub geamul preşedintelui Ţurcanu să-i cerem socoteală de ce-şi bate joc de noi, cei corecţi cu plata, protejând incompetenţa celor de la societatea Nova Apaserv sau interesele sale oculte. Când vom da de pământ cu toţi aceşti şmecheri, atunci vom fi respectaţi cum se cuvine.
Ce le-a mai fătat mintea celor de la Nova Apaserv iar preşedintele Ţurcanu le aprobă. Cică vor încasa dublu consumul de apă celor care nu deschid uşa cititorilor de contoare. Este o mare înşelătorie. Cititorii nu vor găsi pe nimeni acasă ca să se poată încasa consumul dublu tot de la cei care plătesc. Cel care este rău platnic nu va fi interesat de cât i se facturează. S-a ajuns ca societatea să-mi facă program să nu merg la serviciu că vine cititorul acasă, dacă va mai veni în acea zi. Mai mult, dacă plec de acasă ceva timp trebuie să anunţ societatea. Unde s-a mai pomenit ca furnizorul de servicii să facă program consumatorului, să-i controleze viaţa de familie? Este o bătaie de joc pe faţă la adresa celor corecţi şi nu a răi platnicilor. Ţurcanu se joacă cu focul şi se va frige rău de tot.
Întreruperea alimentării cu apă a unor scări şi blocuri întregi într-o colectivitate generează focare de infecţie ce se pot repede transforma în epidemii. Totul este bine până când se va produce nenorocirea. Ţurcanu şi potenţialii criminali de la Nova Apaserv vor ajunge după gratii dar cu victimele cum va rămâne? Cred că cei de la Direcţia de Sănătate Publică vor trebui să intervină până a se produce vreo nenorocire pentru că şi ei vor răspunde cot la cot cu Ţurcanu.
Recuperarea datoriilor este reglementată legal şi nu se face după cum îl taie capul pe Ţurcanu sau pe cei de la Nova Apaserv, aplicând sancţiuni financiare inventate sau sancţiuni în masă care pun în pericol sănătatea publică.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: La Nunta de Fier
Reţeta zilei: Supă de pui cu fidea
Horoscopul zilei
Ascensiune spectaculoasă a extremei dreapta, potrivit primelor estimări
Ce surprize ascunde un misterios disc făurit acum trei milenii
Victor Ponta: Sunt şanse de 51% ca Oprescu sau Tăriceanu să fie preşedinţi
dacă Mircea Diaconu va lua şi voturi de la PSD pentru PE, nu mă supăr, avem destule
Doi monştri politici, creaţia noastră
Ioan Rotundu
O nouă mistificare electorală
Ioan Rotundu
140 misiuni ale pompierilor în ultima săptămână
Alune americane
Criza ucraineana începe să-şi arate efectele asupra economiei Rusiei
fuga de capitaluri de 65 - 70 mld dolari, creştere aproape de zero, inflaţie în urcare
Aeronava Boeing 777 a Malaysia Airlines a căzut in Oceanul Indian
MAE: Ambasada României la Moscova a primit o scrisoare din partea politicianul rus Vladimir Jirinovski
în care acesta propune divizarea Ucrainei intre Polonia, Ungaria si Romania
Traian Băsescu, discuţii cu Barack Obama şi Serghei Lavrov
în marja Summitul Securităţii Nucleare de la Haga
Cei care lasă apartamentele goale pe o perioadă mai lungă ar trebui să anunțe operatorul de apă
Astăzi se sistează apa la 14 scări de bloc pentru datorii
Trei blocuri din Parcul Tineretului rămân definitiv fără apă
Locativa şi Consiliul Local , chemate la Tribunal pentru datoriile chiriașilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog