Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
37192
De la 07 Ianuarie 2003
108678172

Memoria profesorului Mintici terfelită chiar de IŞJ

  • director interimar la Şcoala nr. 17 a fost numit un informator plătit al Securităţii
  • 24 November 2008, 23:00

Nici că trupul regretatului profesor Ioan Mintici, fost director al Şcolii nr. 17 Botoşani, s-a răcit bine în mormânt, că locul său la conducerea şcolii a fost ocupat de un profesor fost informator plătit al Securităţii. Ieri, în jurul orei 12.00, la şcoală s-a prezentat inspectorul general al Inspectoratului şcolar Botoşani prof, Pavel Rusu (foto) însoţit de inspectorii Daniela Biolan şi Adrian Lăcătuş.
Surpriza cadrelor didactice din şcoală a fost şi mai mare când au fost adunaţi şi li s-a adus la cunoştinţă că prof. Vasile Asiminicesei este directorul interimar. Generalul Rusu l-a felicitat pe proaspătul numit şi a avut grijă să transmită celor de faţă şi un semnal. El i-a transmis profesorului Asiminicesei c㠄Am încrederea că veţi lua şi concursul de titularizare pe postul de director” Tradus mai pe româneşte, generalul Rusu a dat de înţeles celor de faţă că Asiminicesei va fi cel care va lua examenul de director, aşa că n-ar avea rost să se mai prezinte şi alţi concurenţi.
Cine este profesorul Vasile Asiminicesei? Este de loc din satul Cotârgaci, comuna Roma şi a absolvit Institutul Pedagogic cu durata de studii de trei ani Iaşi. După absolvire a fost repartizat profesor de matematică la Şcoala nr. 17 Botoşani. Era o persoană ştearsă profesional, dar extrem de distractivă. Cu ceva talent de chitarist şi voce de cântăreţ, profesorul Asiminicesei era cel care asigura antrenul tuturor distracţiilor. Motiv pentru care era invitat cam peste tot. Cui să-i treacă prin cap că profesorul, sub masca plăcerii de a se distra şi a-i distra pe alţii, culegea informaţii pentru Securitate.
În decembrie 1989, când Ceauşescu a fugit, profesorii erau în vacanţă. În ianuarie 1990, când a reînceput cursurile trimestrului II, începuse şi vânătoarea de informatori ai fostei Securităţi. Spre surprinderea cadrelor didactice ai Şcolii nr. 17 Botoşani, în prima şedinţă de Consiliu profesoral din ianuarie 1990, Vasile Asiminicesei s-a ridicat spăşit şi le-a destăinuit colegilor că el a fost informator plătit al Securităţii. Pentru rapoartele sale primea lunar câte 800 de lei, semnând statul de plată. Anii au trecut, iar colegii l-au iertat, ba au şi uitat.
Şi-au amintit ieri, când Asiminicesei le-a fost numit director. Unii s-au revoltat în sinea lor, alţii s-au împăcat cu situaţia creată, însă nici unul n-a luat atitudine de frica consecinţelor. Îmi aduc aminte că acum vreo două săptămâni, invitat la Telem, prof. dr. Cornel Furtună afirma că prin învăţământ sunt încă mulţi foşti informatori ai securităţii care ocupă funcţii de conducere. Iată că lor li s-a mai adăugat unul.
Prin numirea lui Asiminicesei în acest post se pot specula multe. Inclusiv faptul că Rusu fiind liberal, iar şeful său, preşedintele Liviu Câmpanu, şi el fost informator al Securităţii (cod „Sergiu”) acesta a dorit să-şi întărească poziţia cu persoane de teapa sa. Ceva se petrece în IŞJ Botoşani. Cu puţin timp în urmă, acelaşi general Rusu a numit-o inspector pe prof. Mihaela Huncă, după ce aceasta a fost dată afară de la Casa Corpului Didactic, fiind prinsă că a băgat mâna în banii publici. Cert este că memoria prof. Ioan Mintici, prin această numire, a fost terfelită într-un mod brutal, ceea ce, în opinia mea este de o gravitate deosebită şi ar trebui aspru sancţionat. Dar cine s-o facă? (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Nici că se putea o propunere mai tâmpită
Domnului Theodor Stolojan, pretendent la funcţia de Prim-ministru
asumarea eşecului politicilor Alianţei DA în 2004-2008
Comentariul comentariilor (CCXLIX)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Avea pe cineva la pat!
Cine şi de ce i-a dat peste ochi lui Tăriceanu
Susţine că oferta sa-i un chilipr
Ministrul Educaţiei, Anton Anton, premiază olimpicii internaţionali
Noi reglementări privind procedura insolvenţei
Fonduri suplimentare pentru domeniile social şi educaţie
Ajutoare financiare pentru familiile afectate de inundaţii
Comunicat de presă
Invitaţi de marcă la “O-la-la”
Slovacia spune NU cererilor de autonomie ale maghiarilor
Cu ce mână dai, cu aia primeşti!
Pedeliştii au rezervat toate microbuzele pentru publicitatea electorală
doar vor fi siguri că nu le folosesc şi contracandidaţii
Ofiţer de jandarmi judecat pentru abuz în serviciu
Voturi contra cuvântului lui Niţură
Problema adeverinţelor de vechime s-a complicat şi mai mult
În plină criză economică, Mediul agravează situaţia
în loc să ne protejăm interesele, acţionăm împotriva lor
Bani care nu vor mai fi recuperaţi în veciul vecilor
Medic de familie aspru sancţionat
Chestionare completate la uşa farmaciilor
Alt scut în faţa abuzurilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă