Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28998
De la 07 Ianuarie 2003
111337645

Pedeliştii au dormit chefuiţi, iar pesediştii au lucrat pentru ei

  • 24 November 2009, 23:00

Este neîndoielnic faptul că la Botoşani PDL-ul a suferit o înfrângere severă, prin aceea că botoşănenii nu l-au votat pe Traian Băsescu decât în proporţie de 24%, în timp de Mircea Geoană, candidatul PSD, s-a bucurat de un procent apropiat de 42%, adică dublu. Nici la nivel de ţară, Băsescu nu s-a situat prea mult în faţa lui Geoană, victoria sa limitându-se doar la un procent. Pentru Băsescu este o victorie doar de imagine, pentru că nu-i dă nici un fel de garanţii că va câştiga şi turul II.
Cauzele care au dus la victoria lui Geoană, cel puţin la Botoşani, sunt multiple şi pe măsura gafelor comise de către cei din PDL.
În primul rând PSD-ul a avut pusă la punct o infernală maşină de propagandă, demnă de anii 1947, când comuniştii au câştigat alegerile fraudându-le la vedere. Diferenţa este că PSD-ul le-a fraudat într-un mod diplomatic, precum le este şi profesia liderului. Asupra modului de fraudare voi reveni printr-un editorial.
Pentru că din maşina de propagandă au făcut parte şi Antenele lui Voiculescu alături de Realitatea lui Vântu, care au cenzurat toate reclamaţiile depuse de PDL împotriva PSD, dar au prezentat hiperbolizat reclamaţiile la adresa celor din PDL, ieri m-am deplasat la mai multe comune din judeţ, pentru a afla de la faţa locului care a fost starea de spirit în săptămâna premergătoare alegerilor şi în ziua de duminică. Şi iată ce informaţii am cules.
În comuna Lunca, primarul Marcel Marcu încă nu-şi revenise de pe urma înfrângerii suferite. Î n ziua alegerilor, Viorica Andronache, membră de vază a PSD şi director economic la Direcţia Silvică de ani buni, a bătut comuna în lung şi-n lat. Ea a fost tot timpul în contact cu activiştii locali ai PSD, care au stat întreaga zi prin preajma secţiilor pozasecţiilor de votare, având grijă să-i atenţioneze pe votanţi pe cine să ştampileze. Primarul Marcu a preluat comuna într-o stare jalnică, le-a făcut drumurile, le-a făcut două poduri peste Sitna care au costat peste 16 miliarde lei, a introdus iluminat stradal în toate satele. Numai că luncanii l-au votat pe Geoană pentru că se aşteaptă să primească bani de la ajutoare sociale, ajutoare de căldură, renta viageră pentru pământ şi subvenţiile pentru animale. Cel puţin aşa le-au spus activiştii PSD, iar oamenii i-au crezut.
În Todireni, se spune că primarul liberal Petru Toma ar fi avut organizate patrule de noapte, comune cu PSD-ul. Sâmbătă dimineaţă, la ora 5.00, cu o oră înainte de închiderea campaniei electorale, o maşină cu lipitori de afişe PDL a fost fugărită de o Dacie albă papuc. Şoferul s-a speriat şi, la intersecţia din centrul satului, a intrat într-un stâlp, lovind BMW-ul (foto 1). Cei din Dacie s-au dat jos şi i-au luat la căpăcit cu furcile. Deputatul PDL Buhăianu, care venea din spate, a oprit să calmeze spiritele. Cei doi bătăuşi, cu furcile, i-au făcut maşina parlamentară B.35.PDR ciur, alegându-se şi deputatul cu câteva cozi pe spinare. Poliţia instrumentează cazul. Îi pot spune de pe acum deputatului Buhăianu că cei doi nu vor păţi nimic. În aceste alegeri Poliţia a fost de partea PSD-ul, deşi ministrul este de la PDL.
La Albeşti, primarul Mihai Amarandei ( foto 2) a avut de suportat mai multe şicane. Vineri noaptea, în satul Tudor Vladimirescu oamenii PSD au împărţit conserve, printre care borcane de fasole cu cârnăciori. Duminică, în faţa secţiilor de votare din Tudor Vladimirescu s-au postat Dumitru Grădinaru, fost primar PSD şi consilierul PC Constantin Landea, care au indicat votanţilor să-l aleagă pe Geoană. În satul Costiugeni, fostul subprefect PSD Paul Popa şi fosta director pozaal Direcţiei de Sănătate Publică, medic Tamara Ciofu, duminică, ora 13.00, au dat jos bannerul cu Băsescu.
Nici la Hăneşti, primarul Costel Matei (foto 3) n-a avut zile uşoare. Joi noaptea, în satul Sarata vreo cinci activişti PSD au băut şi au scandat lozinci pro Geoană, finanţatorul lor fiind Gheorghe Portariuc, om de afaceri şi de bază al PSD. Tot Portariuc a cărat în comună pungile cu alimente, distribuite în Sarata şi Borolea, ajutat de un respectabil profesor local, dar credincios social-democraţiei.
Tehnica de fraudare a fost ceva mai rafinată. S-au dat banii la cei cu multe rude, care au jurat pe Biblie că nu vor recunoaşte vreodată că au primit bani pentru a vota cu Geoană. Capii au împărţit apoi banii cu rudele. Nu mulţi, între 5 – 10 lei de persoană. Oamenii PSD din secţiile de votare au avut notiţe cu cei care au primit bani şi au urmărit dacă ei şi rudele lor vin la vot. Secretara şcolii, Laura Hogeag, n-a răbdat să nu se facă remarcată faţă de cei din PSD, aşa că a cărat cu maşina personală oamenii la vot. A primit şi bonuri de benzină, ca şi ceilalţi cărăuşi.
La fel s-a procedat şi în comuna Dângeni, primar PSD Stelică Trofin. Doru Munteanu, fost director la Spitalul judeţean, Gabriel Oprişanu fost liberal de frunte trecut la PSD şi vechiul activist PSD Vasile Hălăsanu au păzit centrul comunei Dângeni toată ziua de duminică, supraveghind prezenţa la vot. Găştile lor, aflate în preajma secţiilor de votare, atenţionau veniţii la vot să nu uite cu cine trebuie să voteze. Se spune că vineri noaptea şi chiar duminică s-au împărţit bani. Câte cinci şi zece lei de persoană, dar tot prin capii de familii numeroase. În satul Iacobeni, directorul şcolii a avut grijă să-i atenţioneze pozaatenţioneze pe unii părinţi că dacă nu votează cu Geoană, odraslele lor s-ar putea să nu treacă clasa.
La Vlăsâneşti, primarul PSD Lucian Trufin s-a bucurat din plin de sprijinul lui Gheorghe Portariuc, care are în localitate o făbricuţă de prelucrat laptele, vizitată şi mult lăudată chiar de candidatul Geoană. Oamenii învârstă au primit pungi cu zahăr, orez, ulei, ceea ce i-a cam nemulţumit pe unii mai tineri.
Deşi cetăţenii din satul Podriga îţi şoptesc că acelaşi Portariuc a împărţit pungi cu alimente, primarul PDL al comunei Drăguşeni, Neculai Cucu (foto 4) n-a auzit şi n-a văzut nimic. Nici n-avea cum. Doar el i-a vândut lui Portariuc imaşul comunal, să aibă unde-şi creşte animalele din fermă. Când vine vorba de afaceri, între cei din PDL şi PSD se găseşte întotdeauna o cale comună de acţiune.
Aş putea continua şirul exemplelor în care PSD-ul a pregătit alegerile de duminică, cum ar fi cu comuna Corni, unde Tamara Ciofu a împărţit borcane cu fasole şi cârnaţi, ajutată fiind de viceprimarul PSD Ilie Oniciuc, zis Gică. Social-demicraţii au ţipat din timp că PDL-ul va frauda alegerile, iar la adăpostul acestor strigăte i-au „lucrat” pe pedelişti de şi acum sunt bezmeteci de cap.
Novici în alegeri, pentru că pedeliştii s-au aflat duminică pentru prima dată în situaţia de a organiza alegerile, au fost traduşi de mult mai expermentaţii pesedişti. Măcar de le-ar fi de învăţătură de minte, deşi nu cred. Dacă erau cu picioarele pe pământ, nu se lăsau intimidaţi de strigătele celor din PSD că vor frauda alegerile şi ieşeau la atac. Dacă nu se culcau pe laurii victoriei, umblau şi ei din poartă în poartă, aşa cum au făcut-o pesediştii. Cei din PDL s-au apucat de sărbătorit prea devreme victoria, care s-a dovedit a fi un eşec răsunător. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Acţiunea 2012: un proiect european al naţiunii române
riscul împotmolirii în sistem
Traian Băsescu şi-a zdrobit contracandidaţii în Basarabia
Dorin Chirtoacă solicită mai multe secţii de votare pentru turul doi
2.888 este numărul alegătorilor din Grecia
Marketing marca Ioan Manolache
Ţara în care nu merită să faci nimic pentru nimeni
Ateneul Tătăraşi Iaşi pe scena Teatrului „Mihai Eminescu”
Crap cu legume la cuptor
Cele trei dorinţe ale poliţistului
Şapca lui Iliescu
Visul lui Putin
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, miercuri, 25 noiembrie
Flutur îşi pregăteşte demisia
dar mai întâi curăţă partidul de balastul uman
Centralele achiziţionate de municipalitate îşi aşteaptă beneficiarii
În curând, botoşănenii din cartierul Tulbureni vor avea gaz metan
Criză, dar nu pentru drumari
Secretul puterii PSD
Ioan Rotundu
Medicii de familie vor să câştige pe seama gripei
În timp ce înregistrăm morţi, gripa a devenit secret de stat
Minivacanţa şcolară forţată va fi de fapt muncă patriotică
Numai vaccinarea ne va scăpa de gripă
Tradiţia de a se căsăpi între ei este respectată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă