Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12745
De la 07 Ianuarie 2003
114842377

Botoşani: Aleşii oraşului Flămânzi antrenată într-un proces inedit

  • 24 November 2014, 23:00

Un veritabil scandal mocneşte de mai bine de un an de zile în lumea politică din Flămânzi, iniţiatorul acestuia fiind fostul consilier local Emil Teodorescu, reprezentantul firmei locale SC Omnia Transport SRL, cunoscut pe plan local pentru afacerile sale desfăşurate sub protecţia „mai marilor” zilei de acum câţiva ani.
După ce a obţinut în instanţă anularea unei hotărâri a fostului Consiliu Local Flămânzi, cel care a funcţionat în perioada 2008-2012, decizie care prevede revocarea vânzării unui teren destinat, cică, pieţei locale pe care societatea îl obţinuse anterior în concesiune, SC Omnia Transport a dat în judecată majoritatea foştilor consilieri locali, solicitând plata unei despăgubiri de 25.000 lei, sumă asociată de ea unei pagube imaginare produse de votul foştilor reprezentanţi ai administraţiei publice locale.
Printre cei citaţi în faţa instanţei în acest caz se află fostul consilier şi actualul viceprimar Dumitru Micuţaru, fostul primar şi actualul consilier Constantin Pitorac, precum şi Dan Oloeriu, fost consilier şi actual primar al oraşului Flămânzi. Pe aceeaşi listă, plină de greutate după cum se vede, se mai află jurista Mariana Miulescu precum şi foştii consilieri Gheorghe Sadagurschi, Ioan Guraliuc, Toma Lipciuc, Gheorghe Lisan, Vochiţa Bâldea, Mihai Călin şi Petru Manole. Adică toţi cei care s-au opus în 2008 ca un teren al Consiliului Local deja concesionat de Teodorescu să-i fie vândut tot lui cu o sumă derizorie pe care urma să o achite în trei ani.
Şansele ca SC Omnia Transport să obţină cei 25.000 lei solicitaţi de la foştii primari şi consilieri sunt egale cu zero deoarece în „cauză nu există culpă”, după cum a explicat avocatul Alexandru Iftode. Dar să vedem cum de s-a ajuns la situaţia actuală.
Totul a început la începutul anului 2008, pe timpul primarului PSD Dumitru Micuţaru, perioadă în care Emil Teodorescu deţinea nu numai funcţia de consilier local, din partea PC ci şi pe cea de preşedinte a Comisiei Economice din cadrul CL Flămânzi.
„Având în consiliu o majoritate PSD şi primarul (pe care acum îl acţionează în instanţă – n.r.) de partea sa, consilierul Teodorescu nu şi-a urmărit decât propriile interese, legate, în primul rând, de ambiţia de a conduce piaţa din localitate.
A concesionat, pe perioade de 49 şi 99 de ani, aproximativ un hectar de teren în centrul oraşului Flămânzi, „aburindu-i” pe consilierii aflaţi la finalul mandatului 2004-2008 că în cele două locaţii va construi o pensiune, respectiv că va mări piaţa agro-alimentară, urmând să creeze astfel noi locuri de muncă.
Nu numai că nu s-a ţinut de cuvânt, dar în martie 2008, a solicitat prin firma sa, SC Omnia Transport, achiziţionarea terenurilor, pe care urma să le cumpere cu preţuri modice, ba, mai mult, să le achite în rate, într-o perioadă de trei ani”
, ne-a explicat consilierul Pitorac (foto).
A urmat o şedinţă de pomină, în care, în pofida opoziţiei puţinilor consilieri PD(L), prin „promisiunea de vânzare-cumpărare nr. 16/17.03.2008” a fost aprobată vânzarea terenului în cauză, motiv pentru organizarea, chiar în sala Consiliului Local, a unui veritabil chiolhan, căci aşa se „aranjau” afacerile locale pe vremea primarului Micuţaru.
Actul secund al scenetei s-a scris în luna august 2008, după schimbările electorale din iunie, în urma cărora la conducerea localităţii Flămânzi a fost ales primarul PDL Constantin Pitorac. Cunoscând modul în care Teodorescu, prin firmele sale, a pus mâna pe terenurile Consiliului Local, noul primar a iniţiat Hotărârea nr. 35/2008 privind revocarea Hotărârii nr. 16/2008, adică a deciziei prin care se aproba vânzarea terenului, în rate, pe trei ani.
Astfel, în urma deciziei consilierilor locali citaţi astăzi în instanţă, Teodorescu a rămas cu terenul necumpărat, ci doar concesionat. În anul 2011, după ce şi-a rezolvat la tribunal alte litigii, Teodoresc & Omnia Transport au contestat la Judecătoria Botoşani Hotărârea nr. 35/2008, susţinând că „aceasta este nelegală şi consilierii care au votat pentru adoptarea ei se fac vinovaţi de paguba pe care a încercat-o firma prin nerealizarea investiţiei de modernizare şi reamenajare a pieţei agroalimentare”.
În cele din urmă, în anul 2013, tandemul Teodoresc & Omnia a obţinut, prin hotărâre judecătorească, anularea HCL nr. 35/2008, dar, după cum accentuează avocatul pârâţilor, Alexandru Iftode, „sentinţa instanţei reţine faptul că nu a fost întrunită majoritatea absolută cerută de lege pentru adoptarea de către Consiliul Local a hotărârilor privitoare la patrimoniu şi nu pentru încălcarea unui drept al firmei reclamante”.
Nemulţumit cu atât, fostul consilier Teodorescu a decis să se răzbune şi financiar pe cei care, cu cinci ani în urmă, i-au încurcat socotelile, astfel că fima Omnia Transport i-a acţionat în instanţă pe toţi consilierii care au decis revocarea hotărârii iniţiale. Aşa s-a născut dosarul înregistrat la Judecătorie Botoşani cu nr. 11834/193/09.08.2011, şi care, după nu mai puţin de 12 amânări, a intrat în pronunţare pe 28 noiembrie 2013.
„La data respectivă, în instanţa de fond a Judecătoriei Botoşani, noi am câştigat procesul. Dar Emil Teodorescu a făcut recurs la Tribunalul Botoşani şi de atunci au avut loc mai multe înfăţişări. Ultimul termen este pe 15 decembrie, când se va da şi verdictul final”, ne-a spus actualul consilier Constantin Pitorac, fostul primar al oraşului Flămânzi, care consideră că „toţi cei citaţi de Teodorescu în instanţă au fost de umplutură. El cu mine avea de fapt treabă”.
Conform concluziilor formulate, încă de anul trecut, de avocatul Alexandru Iftode pentru pârâţii Pitorac Constantin, Lisan Gheorghe, Guraliuc Ion şi Lipciuc Toma, „în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale şi acţiunea este nefondată”.
În primul rând, explică avocatul, nu s-a dovedit că paguba pretinsă este consecinţa negativă a faptei ilicite săvârşită de pârâţi, firma solicitând să-i fie reparată o daună de 25.000 lei fără a încearcă să demonstreze ce anume a determinat acest prejudiciu.
Omnia Transport „doar afirmă că a suferit un prejudiciu fără să administreze probe prin care să dovedească existenţa acestui prejudiciu şi modalitatea prin care a fost determinată această sumă ca fiind paguba suferită”. În concluzie, câtă vreme societatea reclamantă nu a dovedit certitudinea prejudiciului, „acesta rămânând unul eventual”, nu poate fi atrasă răspunderea delictuală. În concluzie, nu poate exista răspundere civilă dacă nu s-a demonstrat că „fapta a produs paguba” şi nici nu poate fi vorba de o faptă ilicită atâta timp cât Teodorescu şi Omnia nu au menţionat concret încălcarea vreunei norme care să le fi lezat vreun drept.
Gabi Gomboş

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Marko Bela anunta o posibila reorientare a UDMR catre PNL
Victor Ponta pierde si mai mult din increderea populatiei, dupa ce a ratat Cotroceniul
Fosta presedinta a ANRP, Crinuta Dumitrean, adusa la DNA in dosarul despagubirilor
Seful IPJ Bistrita-Nasaud, al Politiei Rutiere si al Politiei Nasaud, retinuti de DNA
Prognoza meteo pentru marti si miercuri: Cum va fi vremea in tara si la Bucuresti
Presiunea gazelor naturale va fi redusă în municipiul Botoşani
Dispărută de la domiciliu
Nu cred în două mandate de primar
Ioan Rotundu
Supraimpozitarea proprietatilor lasate in paragina
Gazul cazul CET-urilor care furnizeaza energie termica populatiei se va scumpi
webPR: Interzicerea culturilor modificate genetic e mai daunatoare decat cultivarea lor
China construieste o insula in Marea Chinei de Sud, intensificand temerile referitoare la transformarea arhipelagului in baza militara
Comisia Europeana: Raportul MCV pentru Romania va fi publicat la inceputul anului 2015
Erdogan: Femeile nu pot fi tratate egal cu barbatii, este impotriva naturii umane
Rolul femeilor este maternitatea
Bogdan Aurescu va fi noul ministru de Externe, in locul lui Mihnea Motoc
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Electorală
Victor Ponta a revenit la Bucuresti cu o aeronava a companiei Fly Dubai
El a ajuns la Guvern la ora 15.00
Toba de porc traditionala
Senzational de plicticoasa viata cu noul presedinte ales al Romaniei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă