Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3220
De la 07 Ianuarie 2003
123154468

pnl
Susţinând că a pus umărul la treabă în stânga şi-n dreapta

Senatorul Theodorescu se crede salvatorul judeţului

  • 24 September 2006, 23:00

Senatorul Răzvan Theodorescu şi-a ţinut promisiunea de a finaliza până la sfârşitul luni septembrie periplul prin cele 78 de unităţi administrativ teritoriale din judeţ. La jumătatea mandatului, acesta susţine că a reuşit ceea ce şi-a propus încă din luna ianuarie 2005, respectiv vizitarea judeţului, unde a avut întâlniri cu autorităţile locale. Experienţa prilejuită de vizitarea judeţului a fost exemplară pentru academicianul Răzvan Theodorescu, realizând cât de puţin politizat este Botoşaniul. În opinia sa, acest lucru este foarte benefic pentru comunităţile locale. „Situaţia în care m-am aflat a fost aceea a unui membru al partidului care a câştigat la Botoşani alegerile şi care se află la ora actuală în opoziţie. Am fost primit cu foarte multă căldură, nu atât pentru faptul că sunt senator, ci pentru ceea ce reprezint”, a declarat academicianul, surprins plăcut de acest fapt. Un lucru îmbucurător din punctul său de vedere este că în fruntea comunităţilor locale se află intelectuali, printre care ingineri agronomi, profesori, învăţători, lucru care mi-a arătat faptul că deşi Botoşanii este ultimul în PIB-ul naţional, stă mult mai bine în mediul rural decât multe alte judeţe. Acesta susţine că din 78 de cazuri nu a avut nefericitul prilej de a întâlni măcar un caz în care să simtă vreo rezervă politică din partea vreunui primar, indiferent de coloratura politică pe care o avea. Theodorescu este mulţumit de strategia pe care a abordat-o, prin renunţarea la declaraţiile politice în ceea ce priveşte judeţul Botoşani, în favoarea scrisorilor şi interpelărilor, la care ştia că există obligativitatea miniştrilor de a da un răspuns. Prima interpelare pentru Botoşani a fost făcută la unul din miniştrii cei mai activi, care din punctul de vedere al lui Theodorescu este cel mai bun din Guvernul actual şi unul din cei mai buni miniştri de după revoluţie, Vasile Blaga. Mandatul senatorului social democrat a început cu o vizită la Rădăuţi Prut. „În această comună m-am lovit de o realitate dură. Primarul, disperat că nu găsea fonduri pentru a face o primărie decentă şi un punct de vamă civilizat, dorea să vândă structura metalică a podului, pe bani buni”, îşi aminteşte Theodorecu. Acesta a făcut interpelare la ministrul Blaga, ce a răspuns imediat. Răspunsul ministrului Administraţiei şi Internelor s-a transformat în hotărâre de Guvern iar banii au fost daţi la Botoşani.

Vom fi vitrina Uniunii Europene
Senatorul social democrat susţine că la începutul mandatului şi-a construit un proiect public de politică locală. Botoşanii vor fi în curând vitrina Uniunii Europene. Theodorescu susţine că, Pomârla cu tizicul ei şi drumurile nenorocite de la Mitoc vor reflecta punctul terminus al Uniunii Europene. „Oamenii noştri adesea stau cu degetul în gură şi se uită la soare. Românul este bun, blând, dar nu e cel mai harnic din lume. La Vlăsineşti găseşti minunăţia realizată de firma de lactate Solomonescu, iar alături ţăranii stăteau visători şi vedeau cum le cad fructele din copaci. Şi ţăranul din Vlăsineşti se plânge că nu îi merge bine”, declară Theodorescu. Din punctul său de vedere, în Botoşani există pe alocuri o cumplită lipsă de responsabilizare în materie de muncă. Senatorul social democrat avertizează că acest lucru nu mai poate persista, dat fiind faptul că Uniunea Europeană va da bani. Scenariul său cu privire la Botoşani este că UE ne va da bani, care se vor fura parţial şi vom fi sancţionaţi până ne vom învăţa minte. Cu toate acestea, judeţul Botoşani va primi bani pentru că vor deveni graniţă europeană. „Şi restul botoşănenilor probabil că vor fi nevoiţi să muncească, aşa cum o fac cei din satele de pe linia Vârfu Câmpului, Mihăileni”, susţine social democratul. Acesta se arată optimist în viitorul Botoşanilor. Un aspect surprinzător pentru el a fost când a întâlnit primari şi directori de şcoli, plini de bună voinţă, care nu ştiau ce trebuie să facă. Lipsa de cunoaştere la nivelul unor comune sărace face ca unele comune să nu aibă nici un proiect. Theodorescu susţine că a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern, în iulie, pentru ridicarea unei primării la Havârna. Mai doreşte să mai obţină bani pentru comunele Răuseni, Leorda şi Vlăsineşti. Cea din urmă comună se pare că îşi dă tot interesul, motiv pentru care Theodorescu a promis oferirea ajutorului în etape. Senatorul social democrat îl laudă pe preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani pentru efortul remarcabil pe care l-a făcut pentru atragerea fondurilor pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale. „Conţac dă sprijin fără să se uite la culoarea politică şi acest lucru este remarcabil, Sunt nişte drumuri pentru are m-am angajat personal să le rezolv, respectiv Lozna – Cândeşti, precum şi o buclă de la Cândeşti, unde este nevoie de pietruire”, susţine Theodorescu.

Educaţia şi cultura au trezit interesul senatorului
Theodorescu îşi face griji pentru sălile de sport. Acesta a intervenit în trei cazuri, iar pentru unul dintre ele a primit deja răspunsul. Senatorul a aflat cu surprindere că la Hudeşti s-au născut două campioane olimpice, fapt ce l-a determinat să intervină pentru această comună. Autorităţile locale de acolo doreau sală de sport, dar nu au înaintat documentaţia. Cazul de la Hudeşti a fost învăţătură de minte pentru senator căruia i-a fost mult mai uşor în ceea ce priveşte sălile de sport de la Copălău şi Mileanca, unde deja avea cunoştinţă de documentaţia care trebuie iniţial depusă. De curând acesta a intervenit pentru reabilitarea termică a şcolii de la Drăguşeni, unde, deşi i s-a spus că este destul de târziu, are totuşi promisiuni de rezolvare a situaţiei. Poate cea mai spinoasă problemă este cea a căminelor culturale. Experienţa sa de parlamentar de Botoşani îl ajută acum pentru o iniţiativă naţională, legată de căminele culturale. „Ele nu sunt aşa cum credeau unii: un moft comunist. Noi am rămas cu o zestre de cămine culturale, unde pe timpul lui Ceauşescu se făcea Cântarea României, se dădeau filme. Lipsa de interes pe care au avut-o toţi antecesorii mei, eu şi toţi predecesorii mei faţă de căminele culturale, este o bilă neagră pentru noi toţi”, concluzionează Theodorescu. Căminele culturale nu sunt în momentul de faţă sub oblăduirea cuiva. De ele nu se ocupă nici ministerul Administraţiei şi Internelor, nici Ministerul Culturii. La un moment dat s-a încercat semnarea unui protocol, lucru care până la urmă nu8 s-a finalizat. Se doreşte în momentul de faţă trecerea căminelor culturale fie sub oblăduirea consiliilor judeţene, fie direct a consiliilor locale, care vor primi o sumă fixă pentru întreţinerea lor. În prezent reabilitarea unui cămin se ridică la suma de 2 miliarde lei. Theodorescu doreşte să ajute acum şi comunele Nicşeni şi Mileanca, dat fiind faptul că există intenţii bune din partea autorităţilor locale. Deşi nu ştie încă exact care va fi modalitatea de a obţine bani pentru a sprijini aceste comune, senatorul promite să găsească o modalitate de a le ajuta. Ca parlamentar impus de la centru, Theodorescu este mulţumit că a reuşit să viziteze toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ (Bianca ALBU)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Conservator Vasilescu vrea un CNSAS ferit de satanismul politic
Drumul spre U.E. este presărat cu amenzi
Accidentată de un şofer neatent
Posibil sindrom al telefonului mobil
Viteza l-a băgat în albia unui pârâu
Orbit de luminile unei maşini
Înjunghiat de fratele său
Comercianţii din mediul rural alimentează bugetul cu amenzi
100 milioane lei amendă pentru… îngheţată-n prag de toamnă
Senatorul Vasilescu vrea capul lui Băsescu
Democratul Alexandru priveşte îmbunat spre preşedintele Conţac
Consilierul Alexandru mai vrea un ciopor de bani pentru „Mavromati”
Theodorescu este împotriva înfiinţării oraşelor
Teama de înviere
Horoscop
O mâncare sănătoasă sub frunza viţei de vie
„Expo-Zoo 2006” - un succes pentru organizatori
Comentariu la comentarii (CLXIX)
(Ioan Rotundu)
Şcoala s-a deschis şi funcţionează… tot în stil românesc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog