Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10638
De la 07 Ianuarie 2003
110931108

Vorona dă în clocot şi stă să iasă în drumul distrus

  • 24 September 2008, 23:00

Maşinile de mare tonaj, care transportă zilnic agregat din balastierele de pe malul Siretului, au făcut una cu pământul Drumul Judeţean 208 (foto 2), ce traversează comuna Vorona. Oamenii sunt nemulţumiţi de starea proastă a drumului şi de faptul că circulaţia camioanelor, care nu respectă limitele de viteză şi de tonaj, le deteriorează locuinţele din pricina vibraţiilor.
Profesorul voronean, Constantin Hetriuc a adunat deja peste 1.000 de semnături, prin care localnicii solicită o implicare mai susţinută în această problemă din partea Consiliului Judeţean. Ori, firmele care folosesc tronsonul de drum Vorona- Joldeşti să contribuie la reabilitarea drumului, ori să se interzică circulaţia maşinilor de mare tonaj.
„Vrem ca drumul să fie reabilitat cu o fundaţie sănătoasă, care să diminueze vibraţiile şi apoi să se respecte restricţiile de viteză şi de tonaj. Pe viitor vrem construirea unui drum în afara localităţii pentru basculante. În caz că cei din conducerea judeţului nu iau în considerare plângerile noastre, blocăm drumul”, a spus profesorul Hetriuc. Voronenii sunt hotărâţi să stopeze circulaţia, dacă nu se reabilitează drumul până la intrarea în iarnă.
„Nu este bine ceea ce vor ei să facă fiindcă blocajul drumului constituie o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea, iar noi trebuie să respectăm prevederile legii”, a declarat şeful Postului de Poliţie Vorona, agentul Cristian Lupu.
Situaţia este incertă. Pe de o parte, localnicii vor să recurgă la măsuri pozaextreme de protest, pe de alta, autorităţile judeţului spun că nu au bani. Pentru reabilitarea drumului este nevoie de 24 milioane lei, bani neprevăzuţi în bugetul pe 2008. Ca rezolvare provizorie, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani a recurs la o soluţie de avarie. „Încercăm să întreţinem drumul pentru a se putea circula pe el. Dar ţinând cont că se circulă în continuare cu maşini de mare tonaj, burduşirile nu rezistă decât 2-3 zile. La anul sigur, drumul va fi reabilitat”, a precizat directorul DJDP Botoşani, Geanina Pintilii (foto 1), susţinând că se fac totodată şi controale în trafic, la cântar pentru depistarea tonajului peste limitele admise, în parteneriat cu Poliţia Rutieră, pe DJ 208, de la kilometrul 10 la 21. Nivelul amenzilor administrate pentru nerespectarea tonajului, de pe 9 septembrie şi până în prezent, a ajuns deja la 44.000 lei. O sumă destul de mică, la câte nereguli se comit şi ziua şi noaptea. Transportatorii se justifică prin faptul că ei sunt plătiţi la tonaj, că aşa le cere patronul. Dar cine să suporte cheltuielile cu cârpelile drumului, ori de câte ori se strică? O soluţie certă e să se facă o reabilitare ca „la carte” sau să se construiască o altă variantă ocolitoare. Consilierul judeţean, Mircea Dănuţa a luat act de nemulţumirile voronenilor şi le va susţine cauza în prima şedinţă de consiliu. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (CLXLIX)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Consecinţele unei confuzii cu o boală sexuală
"Cetăţenia europeană... Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete!"
Strigă ”Vine poliţia!”
Program Tele'M Botoşani joi, 26 septembrie
Vrea să iasă în lume cu o... pagină web
Românul şi lacrimile toamnei
Performaţa de dădacă a lui Tăriceanu
Cum funcţionează prezumţia de nevinovăţie. In dubio pro reo
Şoferiţă suspectată nejustificat de acroşarea unei femei neatente
Romanii din Harghita şi Covasna resping extremismul segregaţionist
promovat de UDMR-UCM
Guvernul loveşte în economiile românilor din străinătate?
Băsescu roagă Irlanda pentru a ajuta la integrarea europeana a Basarabiei
Romii din Baranca pun serios umărul la treabă
Botoşănencelor nu le mai umblă ochii după străini
Pensionarii botoşăneni vor să uite de griji, de ziua lor
Studioul de Teatru pentru Tineret va fi inaugurat cel târziu la începutul lunii noiembrie
Unii sinistraţi beau banii de ajutoare
Profesor ţinut departe de catedră, cu buna ştiinţă a celor de la IŞJ
Decât profesor pe bani puţini la Botoşani, mai bine slugă pe bani mulţi în Europa
Tineri ajunşi în comă alcoolică la spitalul de Pediatrie
Din nou nu sunt bani pentru medicamente
Cancerul de sân este vindecabil
„Luna sănătăţii copilului şi a familiei”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă