Şedinţa a debutat cu o mică bâlbâială în ce priveşte desemnarea preşedintelui de şedinţă care, pentru a putea pregăti în cunoştinţă de cauză şedinţa următoare, normal era să fi fost desemnat în şedinţa anterioară. După vociferările de rigoare, ca preşedinte de şedinţă a fost votat Vasile Prisecaru, consilier PDL.
S-a anunţat ordinea de zi, la primul punct fiind aducerea la cunoştinţa consilierilor faptul că din partea PNL Botoşani, sub semnătura preşedintelui Florin Ţurcanu, s-a primit o adresă prin care se aduce la cunoştinţa Consiliului Local Văculeşti că Viorel Damache, singurul consilier liberal validat în urma alegerilor locale de anul trecut, şi-a pierdut sprijinul politic din partea PNL.
A urmat punctul doi, respectiv excluderea din rândul consilierilor a liberalului rămas fără sprijin politic. Aici disputa s-a acutizat, mai ales în privinţa modalităţii de vot. Viorel Damache a ţinut să i se dea cuvântul. Numai că el şi-a construit apărarea ca şi cum s-ar fi aflat în faţa unui judecător, fapt sesizat de un consilier local, care l-a întrerupt din discurs.
Consiliera PDL, Florica Mleşniţă (foto 2), membru al Comisiei juridice unde preşedinte era chiar Viorel Damache, a dat citirii unui text vizibil conceput îl a-l compromite. Ea a susţinut că s-a deplasat la sediul PNL Botoşani cu numai o zi în urmă şi a verificat susţinerile lui Damache,

Aveam să aflu după şedinţă că Florica Mleşniţă, sigura educatoare la Grădiniţa Văculeşti, a închis grădiniţa în ziua de miercuri, deplasându-se la sediul PNl din Botoşani. A închis-o şi ieri, fiind prezentă la şedinţa de consiliu. Au dat-o de gol mamele copiilor care au rămas cu odraslele acasă timp de două zile. Mleşniţă fiind consilieră PDL, şefa ei de la IŞJ tot membră PDL, corb la corb nu-şi vor scoate ochii.
Prezent la şedinţă a fost şi vicepreşedintele PNL, dorohoianul Mihai Aniţulesei. Acesta a cerut cuvântul, dar în afara faptului că tot flutura o hârtie venită de la PNL Bucureşti prin care se cerea excluderea din partid a celor care au avut rezultate slabe la alegerile europarlamentare, n-a fost capabil să aibă şi alte argumente, deşi ele există chiar în textul legii care permite partidelor să retragă sprijinul politic aleşilor săi în administraţia publică locală.
Pentru că eu scrisesem pe blog că Aniţulesei are numai patru clase, omul a ţinut să mă corecteze şi să-mi spună că a terminat între timp liceul. Slăbuţ, şeful său, Florin Ţurcanu, de la stână a ajuns licenţiat în drept. Aniţulesei, ca muncitor ajuns patron peste nişte termopane, putea să-şi tragă şi un masterat, că bani are şi de un doctorat. Aaaa! Că nu ştie să lege cuvintele, în ziua de azi nu contează cum vorbeşti şi ce cultură ai, ci câţi bani ai în contul personal!
S-a supus la vot deschis excluderea lui Damache. Cum Damache n-a avut drept de vot, cei

Vorba primarului Vlas, la şedinţa următoare, Florin Ţurcanu va reveni cu o altă adresă pentru a cere excluderea lui Damache.
Corect ar fi fost ca cei zece consilieri (foto 3) să fi luat act de faptul că PNL-ul i-a retras lui Viorel Damache sprijinul politic şi că locul său a devenit vacant, urmând a fi ocupat de următorul de pe lista PNL, dacă primea acceptul partidului. Iar Damache urma să se judece şi să demonstreze judecătorului că excluderea sa din PNL s-a făcut nestatutar şi să ceară repunerea în calitatea de consilier local, urmând ca judecătorul să decidă.
Nu cred că Florin Ţurcanu va reveni asupra deciziei sale cu privire la Damache, aşa că până la urmă acesta tot la judecător va ajunge să i se facă dreptate.
În urma şedinţei de consiliu local de ieri, de la Văculeşti, am tras şi câteva concluzii. De exemplu, alianţa PDL PSD nu a funcţionat, consilierii PSD, votând împotriva excluderii lui Damache. Chiar dacă au culori politice diferite, când a venit vorba de interesul comunei, consilierii au votat în unanimitate. Majoritatea consilierilor cunosc prevederile Legii 215 privind administraţia publică locală, doar secretarul Ioan Cristian Martin având unele îndoieli cu privire la ce spune legea, semn că mai trebuie s-o citească. Ioan Rotundu)