Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6051
De la 07 Ianuarie 2003
123641476

Botoşani: Uzucapiunea dă insomnii Mariei Ajităriţei

  • Ioan Rotundu
  • 24 September 2013, 23:00

Maria Ajităriţei (foto 1) este o economistă pensionară ajunsă la vârsta de 70 de ani şi locuieşte pe strada Plopilor din Botoşani, stradă situată undeva în bariera Răchiţilor. Ea a moştenit de la bunici şi părinţi terenul intrat în posesia familie, conform documentelor de provenienţă, de prin 1820. Casa în care locuieşte are şi ea o vechime respectabilă, de peste 100 de ani.
În anul 2003, Ajităriţei se decide să vândă o parte din terenul moştenit. Prin act notarial de vânzare-cumpărare vine lui Ionel Roman suprafaţa de 3000 mp. După ce tranzacţia s-a încheiat, Ajităriţei află că de fapt, în realitate ea deţinea un teren mai mare cu 500 mp decât rezulta din acte.
Este ştiut faptul că în vechime, cu m ult înaintea comunismului, oamenii încercau să înşele statul la impozite declarând o suprafaţă mai mică de teren. Este posibil ca şi bunicii, părinţii Mariei să fi procedat la fel. Cert este că în anul 2004 Maria realizează că deţinea în plus 500 mp de teren, faţă de cei 6300 mp trecuţi în acte. Numai că, susţine ea, când a vândut terenul lui Ionel Roman, măsurătorile au fost efectuate de către inginerul cadastral Ioan Roman (foto 2). Inginerul a măsurat terenul în lipsa sa de acasă şi că a măsurat, prin eliminarea suprafeţei vândute, doar ce teren trebuia să-i mai rămână ei. Aşa se face că plusul de teren de 500 mp a rămas cumpărătorului Ionel Roman.
De precizat că atât cumpărătorul Ionel Roman cât şi inginerul cadastral Ioan Roman nu sunt rude ci doar o simplă coincidenţă de nume. Maria Ajităriţei crede că între cei doi a existat o înţelegere şi că în mod intenţionat plusul de teren a fost trecut în proprietatea cumpărătorului.
De când a descoperit situaţia, Ajităriţei umblă pe la porţile Primăriei Botoşani să i se recunoască plusul de teren şi, astfel, să-l determine pe cumpărător să-i plătească şi restul de teren primit prin şmecheria măsurătorilor.
Ajităriţei a tratat şi cu Ionel Roman, dar acesta a refuzat orice înţelegere sau recunoaştere că ar fi primit în plus 500 mp teren. Nici când Ajităriţei i-a propus că-i lasă cadou 250 mp dar să-i plătească restul de 250, Ionel Roman n-a acceptat.
În schimb, sora cumpărătorului ionel Roman este căsătorită cu Cornel Conţac, membru al pozacunoscutei familii de Conţaci. Ajităriţei susţine că acest Cornel Conţac a ameninţat-o cu moartea, i-a venit la poartă şi voia să intzre peste ea în casă, i-a sugerat să nu mai umbele după plusul de teren dacă vrea să mai trăiască. Şi Dumitru Conţac, fratele lui Cornel, a ameninţat-o să-şi vadă de treabă şi să nu mai stârnească problema cu terenul „că se va împuţi rău” pentru ea.
În jurul casei lui Ajităriţei sunt numai locuinţe de familii pocăite ca şi cei doi Conţaci. Cu toţii o ameninţă să nu mai stârnească problema cu pământul. De la primărie i s-a spus de către Puiu Cezar că problema se va putea rezolva pe calea instanţei de judecată.
Am discutat şi cu inginerul cadastral Ioan Roman. Omul a fost de bună credinţă şi mi-a spus că este posibil ca măsurătorile să şe fi efectuat el sau un inginer din cadrul Cabinetului său dar că nu-şi aminteşte de existenţa unui plus de teren. Ajităriţei susţine că inclusiv inginerul Roman ar fi ameninţat-o să nu mai stârnească problema.
Dar inginerul Roman a pus în discuţie şi varianta că într-adevăr Maria Ajităîriţei ar fi avut acest plus de teren. Dacă este aşa, ea trebuie să se adreseze instanţei de judecată cu o cerere în constatare, proces prin care judecătorul să constate că ea a dobândit acel teren prin uzucapiune. Dacă i se va recunoaşte acest drept de proprietate, poate apoi introduce o cerere de grăniţuire între proprietatea sa şi cea a lui Ionel Roman.
Sub acest aspect inginerul Ioan Roman a indicat calea juridică corectă. Numai că deschiderea unor astfel de procese va însemna angajare de avocat, adică bani mulţi de cheltuit. Cum pe cale amiabilă problema nu pare posibil de rezolvat. Maria Ajităriţei va avea multe nopţi de insomnii pe fond de uzucapiune. Primăria Botoşani nu are competenţă să rezolve o astfel de problemă, oricâte reclamaţii va mai depune la acest for administrativ.
Referitor la ameninţările din partea Conţacilor, o plângere adresată Poliţiei i-ar linişti. Despre Cornel Conţac mi s-au spus lucruri extrem de urâte, aşa că îi voi acorda mai multă atenţie.
Reportajul filmat va fi difuzat pe Tele’M Botoşani, sâmbătă, 28 septembrie, ora 19.00. Merită a fi văzut pentru că el conţine şi alte aspecte de interes public.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Un telefon interesant
PE aprobă ca România să mai beneficieze de un an pentru a cheltui fondurile UE
Şi medicii militari iau mită
şeful unei secţii de chirurgie cardiovasculară din cadrul armatei a fost reţinut
Masacrul de la Nairobi, la final. Mall-ul este sub controlul autorităţilo
americani şi britanici, printre atacatori
România se confruntă cu un nivel ridicat (7%) al creanţelor neîncasate
Pentru că producem energie scumpă nu o putem exporta
Deputatul Mircia Muntean, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare
Ministrul Maria Grapini ameninţat de Ponta cu eliminarea din Guvern
Ciudăţeniile din gândirea arhitectului Dan Sandu
Ioan Rotundu
Umiliţi de funcţionari bădărani
Ioan Rotundu
Franţa se opune intrării României în Spaţiul Schengen
Ce ar fi dacă Rusia ar dispărea de tot?
Rovana Plumb vrea ca Proiectul Roşia Montana să fie declarat de interes public
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog