Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
37393
De la 07 Ianuarie 2003
108678373

CLM Botoşani: Manipulare sau corupţie la nivel de metastază

  • 25 April 2013, 23:00

Ieri, la Primăria Botoşani, s-a desfăşurat şedinţa de Consiliu Local Municipal. Deşi pe ordinea de zti n-a figurat şi problema concesiunii imaşului, aceasta a fost introdusă în chiar plină şedinţă, pe uşa din spate. Secretara CLM a împărţit consilierilor locali un supliment de ordine de zi pe care figura prelungirea contractului de concesiune a imaşului către Neculai Lungu, printr-un act adiţional.
Crescătorii de animale care au protestat în mai multe rânduri în şedinţele CLM ca să nu se mai facă concesiunea către Neculai Lungu deoarece acesta de vreo trei ani a încasat bani atât de la crescătorii de animale, fără chitanţă, dar şi subvenţia de la APIA, fără a întreţine imaşul care este plin de gropi şi guri de canal în care au căzut animalele.
În faţa protestelor cetăţenilor, primarul Ovidiu Portariuc a promis formarea unei comisii care să facă anchetă la faţa locului. În paralel, eu am filmat un reportaj cu obiecţiile cetăţenilor, toate justificate. Când am ajuns la domiciliul lui Neculai Lungu, pentru a-şi spune propriul punct de vedere, acesta dispăruse de acasă.

Viceprimarul Viorel Iliuţă a confirmat în faţa camerei de filmat că decizia concesionării se va lua după ce comisia formată din consilieri locali va efectua ancheta la faţa locului şi va pune concluzii, iar de se va adeveri acuzaţiile cetăţenilor, imaşul va reveni înapoi la Primărie.
Cetăţenii au mai reclamat faptul, prin vocea lui Gheorghe Mateiuc, că Neculai Lungu s-ar fi lăudat cu ce relaţii are în Primărie, la biroul de Fond Funciar, şi că cetăţenii nu-i pot face nimic pentru că tot el va avea imaşul şi în acest an. Deşi, aşa cum am arătat, ieri nu figura pe ordinea de zi a şedinţei de CLM această problemă, oamenii au simţit că se pune ceva la cale şi, în frunte cu Dumitru Conţac, au participat la dezbateri. Aşa au avut surpriza să vadă cum secretara CLM împarte un supliment de ordine de zi iar din cei 21 de consilieri prezenţi, 15 au votat pentru prelungirea concesiunii lui Neculai Lungu.

La baza luării acestei decizii au stat, chipurile, concluziile Comiei de anchetă condusă de Mihai Tincu,. Iar concluziile lui Ţincu au fost că Neculai Lungu s-a împăcat cu crescătorii de animale şi poate beneficia de prelungirea contractului. Dumitru Conţac m-a sunat şi mi-a declarat stupefiat că la faţa locului nu s-a deplasat nicio comisie şi nu s-a efectuat nicio anchetă iar ei nu se pot înţelege cu Neculai Lungu pentru că acesta este un escroc.
Consilierul PDL Cătălin Alexa, fost viceprimar, mi-a declarat că a votat pentru prelungirea concesiunii deoarece nu există lege în baza căreia să se refacă licitaţia iar concluziile Comisiei de anchetă pe care le-a primit au fost favorabile lui Lungu. Dar celelalte primării din judeţ cum au bază legală de organizare a licitaţiilor pentru concesiune imaş numai Primăria Botoşani nu?
Cine este Neculai Lungu? Un cetăţean certat cu legea, prins cu mai multe obiecte furate din diverse locuri din oraş. Chiar eu, când am filmat reportajul, avea în curte două bănci furate de pe domeniul public al Primăriei Botoşani. Sesizată de un telespectator, Poliţia comuni9tară s-a deplasat la domiciliul acestuia şi l-ea ridicat, urmând ca actele încheiate să fie depuse la Poliţie pentru infracţiunea de furt de bunuri de pe domeniul public.
De trei ani, de când are concesionat imaşul, Lungu a încasat bani de la crescătorii de animale fără a emite chitanţe. Cine nu plătea era ameninţat şi chiar bătut. A mai încasat şi subvenţia europeană de la APIA, câteva mii de euro. În total, Lungu a încasat de pe urma imaşului în jurul a 300 milioane lei vechi pe an.
De ce a acceptat primarul Ovidiu Portariuc acest compromis de prelungire a contractului de concesiune când ştia de ilegalităţile comise de Lungu, este inexplicabil. Oamenii au rostit numele funcţionarului corupt din Primăria Botoşani dar primarul n-a efectuat o anchetă. De ce Mihai Tincu a întocmit raportul de anchetă din biroul său din primărie şi nu prin deplasare la faţa locului? Nu-i greu de priceput, mai ales că, aşa cum circulă prin oraş, Primăria o conduce el şi nu Portariuc.
Oamenii, în frunte cu Gheorghe Mateiuc au depus la Poliţia Botoşani o plângere penală împotriva lui Neculai Lungu şi aşteaptă derularea anchetei. Maşina de vot a USL şi a consilierilor cu musca pe căciulă a funcţionat ieri din plin iar Neculai Lungu, omul certat cu legile statului, cu morala civică, a fost declarat cetăţean onorabil să facă afaceri cu Primăria Botoşani.
Trăim o perioadă cruntă pentru România. Avem un Parlament format din parlamentari condamnaţi, în curs de judecată, anchetaţi pentru acte de corupţie, declaraţi incompatibili etc. Avem un guvern format din miniştri plagiatori cu premierul în frunte, din miniştri şi secretari de stat cercetaţi penal sau implicaţi în acte de corupţie.
Jos, la nivel de Consiliu judeţean, consilii locale şi primării avem alţi aleşi certaţi cu legea, condamnaţi penal şi acuzaţi de acte de corupţie. În tot acest trist context în care fărădelegea este ridicată la rang de onoare, cum puteau aceşti crescători de animale să se bucure de un act de dreptate? Cine să le facă dreptatea, fiul lui Gheorghe Portariuc, cel care cu puţini ani în urmă, tot prin corupţia a aleşilor locali, a luat cu japca imaşul cetăţenilor din satul Podriga, comuna Drăguşeni şi l-a restituit acestora după ce a fost fugărit cu furci şi topoare?
În Primăria Botoşani corupţia este la nivel de metastază şi oamenii nu cred că vor mai vedea cum arată dreptatea.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Economia moare iar deputatul PSD Ciofu ne oferă bone
PNL ia de bune promisiunile lui Portariuc
Taxe şi impozite mai mici, la iniţiativa deputatului PNL Costel Şoptică
Miluţă Jijie somat să spună ce-a făcut pentru Eminescu
Curtea de Apel Suceava: Judecătorii sunt miloşi cu infractorii
Procedura de soluţionare a contestaţiilor împotriva actelor administrative fiscale
Deficitul bugetar a ajuns la 4,2 miliarde de lei după trei luni
De unde au mai apărut şi auxiliarele astea?
Consilierii municipali PNL s-au desolidarizat de cei ai PSD
ei au blocat la vot un interes personal al lui Portariuc
Consilierii locali l-au atacat pe primar… în stil de haită canină
Victor Ponta l-a numit ieri pe Gelu Ştefan Diaconu şef la Fisc
Horoscop
Bancul zilei: Dispută conjugală
Gastronomie: Pulpite coapte pe jar
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă