Conflictul între primarul dorohoian Sergiu Lungu şi cei doi şefi ai judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani Constantin Conţac şi prefectul Cristian Roman este departe de a lua sfârşit. Argumentând că luptă pentru interesele şi binele cetăţenilor, primarul dorohoian a declanşat o campanie pentru strângere de semnături din rândul localnicilor pentru a dovedi primului reprezentant al Guvernului în teritoriu că încercarea sa de a obliga transportatorii să contribuie la refacerea drumurilor din Dorohoi este de fapt dorinţa dorohoienilor şi nu un simplu moft al său. Campania a fost declanşată joi, iar ieri, primarul avea strânse câteva sute de semnături de la dorohoienii care îl sprijină. Primarul Lungu are de asemenea sprijinul democraţilor, care l-au adoptat, şi, în principal, al deputatului Radu Drăguş. Acesta din urmă susţine că Lungu a fost primar pentru a proteja cetăţenii, iar nemulţumirile lui Conţac au în spate motive personale.
Preşedintele Conţac are interese de afaceri în Dorohoi. Mă refer la faptul că una din firmele care face transport prin municipiul Dorohoi este firma la care este acţionar majoritar, Transporturi Auto SA, a precizat preşedintele democraţilor botoşăneni. Acesta susţine că se va adresa prefectului, care trebuie să înţeleagă faptul că şi municipiul Dorohoi face parte din judeţul Botoşani. Drăguş susţine atitudinea primarului său ca una normală, în pofida faptului că prin încăpăţânarea sa, Lungu a reuşit să îşi ridice şefii judeţului în cap. Deputatul democrat doreşte să se deplaseze împreună cu primul reprezentant al Guvernului în teritoriu la Dorohoi, pentru a vedea exact dacă jaloanele oferite pot fi puse în practică în acest caz. Deşi Conţac susţine că a alocat bani pentru drumurile din Dorohoi, democraţii susţin că de fapt au fost date sume de echilibrare, care nu puteau fi acordate expres pentru drumuri. Problema drumurilor nu este singura ridicată însă de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. În urma unei întâlniri cu 15 dorohoieni, Constantin Conţac a primit informaţii asupra unor nereguli din primărie, de care s-ar face vinovat primarul şi managementul său defectuos. Conţac susţine că la nivelul Primăriei Dorohoi funcţionează trei direcţii, în condiţiile în care Consiliul Judeţean funcţiona până în acest an cu patru.
Mie mi se pare de neînţeles faptul că lucrează atâţia oameni la primăria Dorohoi, pentru că analizând salariile, în 2003 fondul de salarii era de 16,7 miliarde. După alegeri s-au cheltuit o grămadă de bani pe fondul de salarii, suma totală în 2004 fiind de 32,8 miliarde. În 2005 pentru salarii primăria a cheltuit 34,3 miliarde, iar în acest an, Consiliul Local a planificat 53,7 miliarde, a declarat Conţac. Din această analiză, preşedintele CJ Botoşani a ajuns la concluzia că aceste cheltuieli destinate salariilor au dus la neglijarea problemelor de importanţă majoră. Conţac a mai primit informaţii că în 2005 s-au cheltuit peste 300 milioane lei pentru echipa locală de fotbal, iar în 2006 s-au alocat deja 750 milioane tot pentru fotbal, în condiţiile în care problemele reale au fost lăsate de izbelişte. Sugestia persoanelor care i-au adus la cunoştinţă lui Conţac aceste nereguli era ca în locul sprijinirii echipei de fotbal să se investească bani în racordarea şcolilor la gaz metan. Şirul nemulţumirilor delegaţiei dorohoiene cu privire la prestaţia primarului şi a angajaţilor primăriei se încheie cu faptul că fiecare adeverinţă sau doleanţă a cetăţenilor este preluată doar până la orele 10.00 ale dimineţii. Primarul dorohoian neagă toate acuzele care îi sunt aduse susţinând că niciodată nu i-a putut fi dovedită vreo fraudă, motiv pentru care este acuzat de fiecare dată de duritate. Sergiu Lungu susţine că informaţiile furnizate lui Conţac sunt false, preşedintele CJ vorbind în necunoştinţă de cauză. Primarul susţine că informaţiile ajunse la urechile lui Conţac vin de la fostul primar Gherasim, care, până acum ponegrit de preşedintele CJ, s-a convertit în cel mai bun prieten al său. Primarul este obstrucţionat şi de poliţie în aplicarea hotărârii CL Dorohoi cu privire la transportatori.
Eu, după ce m-am chinuit să dau a doua hotărâre, acum nu mă ajută poliţia. Am cerut om care împreună cu angajaţii primăriei şi poliţia comunitară să oprească transportatorii, dar Poliţia vine cu tot felul de motive. Ei sunt foarte ocupaţi, susţine supărat Lungu. Acesta susţine însă că este cu inima împăcată că a încercat să îşi facă datoria pentru cetăţenii din Dorohoi. Transportatorii nu plătesc acum nici o taxă, după declaraţiile şefilor judeţului, aşteptând ca Instituţia Prefectului să revoce hotărârea dată de Consiliul Local Dorohoi. (Bianca ALBU)