Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4005
De la 07 Ianuarie 2003
111179333

Ce semnificaţie poate avea pentru Botoşani Congresul PDL

  • Ioan Rotundu
  • 31 August 2019, 21:43

Exclus sau plecat din PNL, nici nu mai contrează, liberalul Viorel Cataramă a pus în toamna anului trecut bazele unui nou partid botezat Partidul Dreptei Liberale (PDL). Nu pot să nu observ că denumirea prescurtată a partidului nu este una inspirată dacă avem în vedere modul în care adevăratul PDL fondat de Băsescu a eşuat în politica românească. Ori de câte ori se va rosti PDL, audienţa va fugi cu gândul la cei trei „B”: Băsescu, Boc, Blaga, o asociere nu prea fericită pentru partidul lui Cataramă.
Desfăşurarea Congresului PDL la Botoşani a fost decisă de Viorel Cataramă după ce l-a capacitat pe omul de afaceri Dumitru Balan ce potenţial financiar are, că de potenţialul politic încă nu putem vorbi. Admir curajul lui Balan de a-şi asuma o astfel de responsabilitate pe care el a motivat-o ca fiind o recunoaştere a conducerii PDL faţă de organizaţia botoşăneană care în momentul de faţă este cea mai puternică din ţară.
C-o fi interesul financiar la mijloc sau meritul politic, important este că organizarea la Botoşani a acestui eveniment politic a introdus oraşul nostru în istoria politică postdecembristă, ziua de 31 august 2019 intrând în istoria politicii româneşti chiar dacă proaspătul partid se va pierde în timp aşa cum s-au pierdut multe alte partide înfiinţate conjunctural. Privit aşa evenimentul, Dumitru Balan are un merit aparte prin contribuţia adusă la creşterea imaginii Botoşaniului în plan naţional.
Un alt aspect care merită remarcat este alegerea lui Dumitru Balan în funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului. Balan devine al doilea politician botoşănean care este ales în plan naţional într-o funcţie de rang doi la vârful partidului, adică al doilea după preşedinte.
Primul care a ocupat o astfel de funcţie a fost profesorul Mircea Dănuţă care a fost ales prim-vicepreşedinte al Partidului Social Democrat Român condus de Sergiu Cunescu, eveniment ce-a avut loc la Congresul PSDR din anul 20000 desfăşurat la Sala Alexandru Ioan Cuza din clădirea Parlamentului României, Congres la care Cunescu a cedat funcţia de preşedinte către Alexandru Atanasiu ce, apoi, a dus partidul la PSD.
Funcţia în care Balan a fost ales este extrem de importantă, numai că el s-ar putea să deţină funcţia doar de decor pentru că o funcţie similară, adică de prim-vicepreşedinte a primit şi Adina Albert, actuala soţie a lui Viorel Cataramă. Va depinde totul de puterea de luptă a lui Balan să se impună în partid şi să se facă ascultat şi respectat la nivel de ţară.
Una pese alta, Congresul PDL de la Botoşani, dacă partidul va avea viitor, se poate constitui într-un început de adevărată politică liberală, politica PNL de până acum şi susţinută vreme de 27 de ani şi de Viorel Cataramă, după cum chiar el a afirmat în Congres, a fost de fapt una socialistă.
În ce-l priveşte pe Dumitru Balan, a reuşit în planul afacerilor dar, cunoscându-i caracterul onest, îi va veni greu să-şi asume responsabilităţi politice care cer şi puţină ipocrizie, demagogie şi mai ales duritate în luarea unor decizii de ordin politic. Va trebui să renunţe la multe principii de viaţă dacă vrea să-şi făurească o carieră politică. Impresia mea despre acest partid şi eventualul lui viitor politic voi comenta separat.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul săptămânii 26.08 – 1.98.2019
Epigrama săptămânii
Ioan mamaische
Bancul săptămânii: Tariful taximetristului
Lumea lu Rotundu Emotiile Maestrului Cobala
Camera Deputaților: Iordache, în topul celor mai activi parlamentari, cu 2.264 de luări de cuvânt în plen.
Bănicioiu a fost auzit doar la depunerea jurământului
Băsescu, despre Paleologu: Eu sper să îi încurce rău pe Barna și pe Dăncilă
Trei senatori din actuala legislatură au luat cuvântul doar la depunerea jurământului.
La polul opus, un senator a vorbit de 773 de ori în plen
Dezastrul economico-financiar stă să explodeze
Ioan Rotundu
Primăria comunei Mihai Eminescu – Comunicat de presă
Primăria Botoşani - Invitaţie
Primele mașini abandonate, ridicate astăzi de pe străzile municipiului
Primarul liberal de Suliţa acuzat de noi mişmaşuri
Ioan Rotundu
Suntem într-o situație extrem de dificilă, politic și economic.
Nu cred că avem resurse că să mai rezistăm încă un an și jumătate
Viorica nu pricepe că pe ea n-o cheamă Elena, ci Vasilica
Ioan Rotundu
Tăriceanu: Bugetul are o gaură de 9 miliarde de lei
Dinamica economiei : Lucrare geografică
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă