În condiţiile în care societatea nu a mai utilizat capacităţile mari ce sunt energofage, dar cu randament foarte mic, din interiorul CET-ului – cazanele de 100 Giga, acestea având şanse să devină o istorie – se va orienta pentru a avea o siguranţă în exploatare la celelalte cazane de capacitate medie, anume cele cinci de 20 de tone. „La unul dintre acestea trebuie înlocuit sistemul de ardere. Vom pune arzătoare mixte, atât pentru păcură, cât şi pentru gaz, care aduc nu doar siguranţă în exploatare, ci şi o reducere de aproape 200.000 lei la combustibil. În primăvara anului trecut am pus în funcţiune şi noua variantă de alimentare a Zonei Industriale, a punctelor termice, eficienţa într-un singur

În schimb, directorul SC Termica Botoşani se declară mulţumit de activitatea desfăşurată în sistem anul trecut. Marea problemă cu care se confruntă societatea de termoficare rămâne însă tot cea a datoriilor preluate de la vechea conducere. „Singura mare problemă a noastră sunt acele datorii venite din anii precedenţi, pe care efectiv nu le putem controla noi. Ar trebui să răspundă cei care au făcut creditele cu atâta uşurinţă. Sper să se gândească care sunt şi repercusiunile acestora”, a precizat Diaconu.
Acesta îşi propune ca în acest an, în condiţiile în care sunt semnale că va fi aprobat un preţ apropiat de cel real, să ajungă cu exerciţiul financiar aproape de zero, fără a lua în calcul datoriile ce ar trebui să fie problema celor care le-au făcut. „Datoriile cu dobânzi şi majorări undeva la 150 miliarde lei vechi. Acest tăvălug nu am cum să îl opresc. Nu îmi dă nimeni un tarif ca să acopăr aceste costuri. Soluţia e să ajungem la un moment zero, cum s-a întâmplat şi în alţi ani. Să se opteze pentru această măsură de ştergere a datoriilor, apoi să fim analizaţi foarte riguros şi strict”, a mai adăugat Ioan Diaconu. (Eliza Sofian)