Acreditarea spitalelor, un vis aproape irealizabil
După prezentarea unui material de analiză s-a trecut la discuţii pe marginea vastului subiect. Nu au lipsit schimburi de replici tăioase şi nici comentariile acide la adresa situaţiei actuale a sistemului medical din Botoşani.
Dacă ar fi după litera legii şi după criteriile stabilite de Uniunea Europeană, majoritatea spitalelor din judeţ ar trebui să tragă obloanele. Primarii şi-au pus mâinile în cap când s-au trezit cu problema unităţilor spitaliceşti pe cap. Abia acum au înţeles gradul de responsabilitate. Nu au medici suficienţi, nu au linii de gardă, nu au asistenţi medicali specializaţi, nu sunt medicamente, iar bolnavii sunt trataţi ca pe „boabe de fasole”.
Primarii localităţilor nu se implică suficient, iar cât de curând edilii trebuie să scoată din pământ un investitor care să schimbe faţa unităţilor spitaliceşti din localităţile lor. Altfel, riscă să fie închise. Acestea sunt câteva din concluziile desprinse din interpelările celor prezenţi. Un cuvânt greu a avut directorul Casei de Sănătate Botoşani, Rodica Huţuleac, susţinut în totalitate de prefectul Cristian Roman. Şefa CAS a avut o atitudine de „zbir” şi a spus fără ocolişuri că acreditarea trebuie să fie prima grijă a autorităţilor, dacă doresc spital în curtea localităţilor.
„Vreau să trag un semnal de alarmă şi să spun că din punctul de vedere al Casei de Asigurari de Sănătate, noi nu reprezentăm altceva decât nişte parteneri de contract în relaţia cu spitalele. Aceste contracte se încheie pe baza unei legislaţii, sunt contracte civile, conform reglementărilor legislative existente în vigoare. Casa de Asigurări de Sănătate nu va avea nicio vină dacă spitalele respective nu respectă acea legislaţie şi tocmai din acest motiv vreau să trag un semnal de alarmă, pentru că ne vom trezi la 1 aprilie că unele spitale nu vor putea încheia aceste contracte. Primarii ştiu ce au de făcut, au fost informaţi”, a declarat Rodica Hutuleac.
Tonul tranşant al preşedintei CAS Botoşani l-a înfuriat pe primarul oraşului Săveni, Relu Târzioru care a ţinut să spună că adiministraţia locală sprijină cât poate unitatea spitalicească.
„Noi, din bugetul local al unui oraş prăpădit, cum este Săveni, finanţăm anual salariile cadrelor medicale cu aproape 400.000 de lei. Chiar şi în ultima şedinţă de Consiliu Local am alocat suma de 100.000 de lei pentru eficientizarea activităţii în spital. În condiţiile în care vorbim de acreditare şi nu putem să acreditam spitalul, deoarece nu avem 100 de paturi, ar putea să ne spună şi nouă cineva ce am putea să facem, pentru că noi, ca şi primărie, să ne implicam în mod eficient pentru a creşte calitatea actului medical. Va rog să-mi spuneţi ce vreţi să faceţi cu Spitalul din Săveni, ca să ştim să ne dăm demisia din funcţii înainte ca dumneavoastră să luaţi anumite măsuri, să scoateţi castanele din foc cu mânile noastre” a declarat primarul Relu Târzioru.
Trebuie să avem spitale ca în UE
Ca să reziste în faţa autodesfiinţării, spitalele trebuie să îndeplinească anumite criterii de acreditare. În caz contrar , de la 1 aprilie Casa de Asigurări refuză contractul. Preşedinta CAS a lăsat însă o portiţă acelor primari de localităţi unde există spitale mici.
Edilii pot să găsească surse de finanţare pentru a reorganiza unităţile spitaliceşti, fie şi într-un procent mic, intrând astfel într-un proces de acreditare care s-ar finaliza în 2015. Potrivit lefului CAS, Rodica Huţuleac, într-un final spitalele trebuie să arate ca acelea din Uniunea Europeană.
„Dacă vorbim de acreditare aveţi tot timpul necesar. Şi dacă într-adevăr doriţi ca în localitatea dumneavoastră să existe spitalul respectiv aveţi tot timpul necesar ca pe parcurs să îndepliniţi acele criterii pe care nu le-a făcut nici România, acele criterii sunt ale Uniunii Europene.
Pentru că ceea ce ne dorim este ca în spitalele din ţară să existe aceleaşi condiţii ca şi în spitalele din Uniunea Europeană. Cu atât mai mult cu cât Parlamentul European a aprobat acea libertate de mişcare a pacientului în UE. Trebuie să îndeplinim aceleaşi criterii ca şi spitalele din UE penntru că în caz contrar le va acoperi falimentul. Neexistând spitale care să se alinieze la cele din Uniunea Europeană vă daţi seama ce se poate întâmpla.
Eu de aceea am tras un semnal de alarmă. Sunt spitale care trebuie reorganizate serios. Nu au personal medical calificat, mă refer la medici care să poată să asigure linii de gardă. Sau nu au un număr de paturi corespunzător şi dumneavoastră va trebui să vă gândiţi că nimeni nu doreşte desfiinţarea lor, dar trebuie reorganizare” a explicat pe îndelete Rodica Huţuleac.
Primarii trebuie să caute investitori
În totalitate de acord cu preşedintele Casei de Asigurări Botoşani, s-a declarat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu, Cristian Roman, care a recomandat primarilor să caute investitori interesaţi să aducă o unitate spitalicească deplorabilă la aspect de spital european. Potrivit prefectului, trebuie respectat mai mult omul şi mai puţin hârtiile. Acesta a recunoscut că sistemul sanitar la Botoşani, ca peste tot în ţară este sub orice critică.
„Ne costă mai ieftin să ducem bolnavul din Darabani sau din zona arondată, la Spitalul Dorohoi sau Botoşani, decât să îl ţinem la Spitalul dumneavoastră...din Darabani cu Algocalmin. Vă asigur de treaba asta şi mai şi chinuim oamenii. O să vă rog pe cei care reprezentaţi autoritatea în judeţul Botoşani să ţineţi cont de ceea ce spune Casa de Sănătate.
Domnilor primari, v-am mai spus. Recent au apărut normele de aplicare a Legii privind parteneriatul public privat. Sunt oameni care vor să investească. Cu domnul primar Târzioru am mai vorbit , este o deschidere importantă acolo. Totuşi cetăţenii nu sunt boabe de fasole, iertaţi-mi expresia neacademică, sunt oameni nu e importantă cantitatea, ci să plece să sănătoşi. Fiecare am avut rude, prieteni care au stat prin spitale şi să nu-mi spuneţi...E clar trebuie făcut ceva” a spus prefectul Cristian Roman.
Acesta a liniştit şi cadrele medicale din unităţile care urmează a fi reorganizate. Profesioniştii şi aşa puţini, vor fi respectaţi până la unul, a promis prefectul.
„Ca să liniştim spiritele nu doreşte nimeni, nu suntem în ipostaza de a pierde niciun asistent medical şi aşa îi pierdem pe care naturală că pleacă în străinătate. Nu vrea să scape nimeni de niciun medic , de niciun asistent. Fiecare este valoros acolo la locul său. Să rupem pisica, din punctul acesta de vedere” a adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu. (Lavinia Preda)