Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13255
De la 07 Ianuarie 2003
123804806

Botoşani/Tudora: Costul furiei şi dorinţei de răzbunare plătit de Gheorghe Niţă

  • Ioan Rotundu
  • 25 January 2015, 23:00

La cei 70 de ani ai săi, Gheorghe Niţă (foto 1) din Tudora trăieşte o dramă a vieţii pe care nu cred că vreunul dintre noi, ajuns la o asemenea vârstă. Şi-ar fi dorit-o. Povestea sa începe cu mulţi ani în urmă şi este legată de dorinţa de stăpânire cu orice preţ a pământului. Iar, uneori, preţul, mai ales atunci când patima dreptului de proprietate este orbită de furia răzbunării, poate ajunge la sume greu de crezut, sume care depăşesc cu mult valoarea comercială a pământului.
Cum spuneam, cu ani în urmă Gheorghe Niţă a primit o moştenire de la o bunică a sa, moştenire pe care a trebuit s-o împartă cu o mătuşă. Din moştenire făceau parte şi 4 ha de teren situate la marginea satului Tudora, pe o pantă de deal care s-ar fi potrivit mai bine unui teren împădurit decât unul agricol.
Niţă a obţinut de la Notariatul “Reta Aniţei” din Botoşani certificatul de moştenitor pentru jumătate de suprafaţă, adică 2 ha teren. Mătuşa sa, moştenitoarea celeilalte jumătăţi, adică tot 2 ha teren, a vândut moştenirea lui Vasile Străchinariu (foto 2). Din acest moment, între Gheorghe Niţă şi Vasile Străchinariu s-a declanşat un întreg scandal, ura şi furia înlăturând buna înţelegere dintre oameni, mai ales săteni.
Niţă susţine că Străchinariu, pe lângă cele două ha pozaha teren cumpărate de la mătuşa sa a mai intrat şi în proprietatea sa şi i-a luat vreo 40 de ari. De aici procese, ameninţări iar Niţă susţine că de câte ori s-ar fi dus să-şi lucreze pământul, Străchinariu a sărit la bătaie şi l-a ameninţat că înfige furca în el.
Într-o astfel de situaţie Niţă a ales calea întortocheată a justiţiei, mai ales calea costisitoare, pentru a-şi apăra dreptul de proprietate. Justiţia i-a dat câştig de cauză pentru cele 2 ha teren, dar, susţine Niţă, nu le poate stăpâni pentru că nu-l lasă Străchinariu. Cu certificatul de moştenire şi cu sentinţa judecătorească, Niţă s-a dus să-şi intabuleze terenul. Şi de această dată n-a ales calea legală, cea birocratică dar care este şi sigură. A preferat să recurgă la serviciile a fel de fel de mijlocitori, iar când aceşti mijlocitori au simţit mirosul banului, l-au jumulit până la tuleie.
Niţă susţine că i-a dat peste 300 milioane lei vechi săteanului Dorel Vintilă, un posesor al unui cabinet de mediere. Vintilă i-a luat banii, dar de mediat cu Străchinariu n-a mediat nimic. Apoi, Niţă a început să bage bani în buzunarul a doi funcţionari de la Oficiul Judeţean de Cadastru. Cimpoeşu şi Humeniuc sunt doar două nume la care Niţă declară că le-a dat bani mulţi să-i intabuleze pozaintabuleze terenul. Funcţionarii i-au luat banii dar de intabulat nici vorbă să-i intabuleze cum ar fi vrut Niţă. Practic, Niţă a dat banii iar de intabulat a ieşit pe-a lui Străchinariu.
Maria Dulceanu, sora lui Gheorghe Niţă, ne-a declarat că fratele ei nu are dreptate, că Străchinariu este om de treabă dar că fratele său este un nemulţumit şi un cârcotaş care nu se înţelege cu nimeni.
Pe Vasile Străchinariu l-am găsit trebăluind chiar în vecinătatea pământului. Omul ne-a declarat că el a cumpărat de la mătuşa lui Niţă doar 2 ha de teren şi că nu are nici în clin nici în mânecă cu terenul lui Niţă şi că nu l-a împiedicat niciodată pe acesta să-şi lucreze pământul.
Ne-am dus şi la primărie, vineri, săptămâna trecută. Primarul Petreai Petria (foto 3) tocmai se pregătea să plece în teren chiar la faţa locului să măsoare terenul celor doi duşmani, Niţă şi Străchinariu, şi să-i împace. Ne-au mai spus cei cu care am dialogat că Niţă cheltuie banii aiurea şi că la sărbători a dus şi porcul l de acasă să-l dea celor care i-au promis rezolvarea problemei sale.
Deznodământul îl veţi afla urmărind reportajul difuzat în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu, reportaj intitulat „Preţul furiei” şi care se va difuza sâmbătă, 31 ianuarie, pe Tele’M Botoşani.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Anunţul din ziar
Reţeta zilei: Pui in sos de muştar şi tarhon
Horoscopul zilei
Victor Ponta: Noul PNL incepe sa semene din ce in ce mai mult cu vechiul PDL
Lumea lu' Rotundu: A fost sau n-a fost mită?
Botoşani/Manoleasa: Ce poate face mâna unui primar gospodar
Ioan Rotundu
Clerul si credinciosii sa decida rational in privinta cardului de sanatate
SUA ameninta Rusia cu noi sanctiuni dupa atacurile separatistilor asupra orasului ucrainean Mariupol
Relatiile dintre Vladimir Putin si oligarhii rusi s-au racit al
Muzeul Egiptean din Cairo recunoaste ca barba faraonului Tutankhamon a fost rupta si apoi lipita
Muzeul sustine ca masca funerara poate fi restaurata
Duşi cu sorcova…
Ioan Rotundu
O fi aceasta răsplata DNA-ului?
Ioan Rotundu
Ponta: Klaus Iohannis a facut "declaratie institutionala" cand a afirmat ca doreste sa lucreze cu un guvern PNL
Debranșări și executări silite pentru datornicii la termoficare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog