Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14296
De la 07 Ianuarie 2003
120838762

Editorial

Senatorul Doina Federovici şi zicala „de unde nu-i, nu cere1”

  • Ioan Rotundu
  • 25 January 2017, 23:00

În articolul publicat ieri şi intitulat „Ziua Unirii sărbătorită la Dorohoi profanată de apărătorii corupţiei” am explicat intervenţia senatorului PSD Doina Federovici neadecvată evenimentului. Au fost multe comentarii la adresa sa dar administratorul de reţea nu le-a validat pentru că în conţinutul lor erau folosite expresii şi cuvinte jignitoare care nu aveau nimic în comun cu critica democratică sau exprimarea unei opinii personale în mod civilizat.
Un comentariu semnat de „Dorohoian” a fost construit decent şi la obiect, motiv pentru care mi-am propus să-l iau spre analiză şi să-l comentez completându-l cu anumite informaţii despre ce s-a petrecut în cadrul evenimentului de la Dorohoi.
Iată cum a fost formulat comentariul: „Ce nu înţeleg eu la cei care vremelnic ocupă o funcţie politica este faptul că mereu îşi doresc să ia cuvântul. Au habar sau nu, mai mult nu, copie de pe net sau le fac alţii discursurile, ei simt nevoia să ia cuvântul. Ce avea de spus Federovici despre Unire, normal că nimic, dar dacă tot era acolo hai cu bătut câmpii, mai bifez o acţiune.”
Senatorul Doina Federovici a apărut la eveniment cam pe la jumătatea desfăşurării lui iar organizatorul, istoricul prof. dr. Vasile Adăscăliţei a simţit nevoia să-i anunţe prezenţa cu apelativul de „cel mai înaltă personalitate politică botoşăneană”. Titlul acordat nu i-a impresionat pe românii veniţi din Ucraina şi Republica Moldova care erau deja familiarizaţi despre ce pot parlamentarii botoşăneni din prezenţa lor ani la rând la Darabani unde era nelipsit şi deputatul liberal Costel Şoptică care nu de puţine ori era luat public peste picior pentru lipsa prestanţei sale de ales al comunităţii.
Intervenţia senatorului PSD pe tema vămii de la Racovăţ a fost de fapt o continuare a discuţiei pe această temă începută de Dumitru Chelaru, primarul comunei Pomârla din partea PSD, care s-a plâns că vama Racovăţ stă închisă de ani buni şi autorităţile române nu se grăbesc s-o deschidă.
A fost temeiul de curmei al senatorului să ia cuvântul. Un discurs scurt, neangajat şi total deplasat faţă de conotaţia evenimentului, motiv pentru care l-am inclus integral în reportajul ce va fi televizat, chiar dacă sonorizarea a fost dezastruoasă pentru că Federovici a vorbit pe alt microfon decât cel al camerei de filmat.
Dacă am în vedere că Doina Federovici este juristă şi membru în Comisia juridică a Senatului, cu o asemenea educaţie ar fi trebuit să-şi fi construit discursul pornind chiar de la tema simpozionului, respectiv Unirea Principatelor. Ca studentă, dacă a fost vreo zi, a urmat cursul intitulat Istoria dreptului român.
La acest curs a învăţat cum a reformat Cuza statul român în domeniul justiţiei prin adoptarea Codului civil şi penal. Pornind de la acest început de discurs putea foarte uşor face trecerea la istoricul vămii Racovăţ, uzând de cunoştinţele învăţate la cursul Drept internaţional privat. Ajuns la acest punct, în calitatea sa de preşedinte al PSD Botoşani, partid de guvernământ, putea spune că va cere viitorului prefect de Botoşani să-şi facă o prioritate în deschiderea vămii iar ea, în calitate de senator, va interveni la ministrul de Externe şi premierul Grindeanu pentru rezolvarea cu prioritate a problemei.
Nimic din toate acestea, doar vorbe goale şi fără noimă, ceea ce dă dreptate comentatorului că politicienii noştri, au sau na-u vreo legătură cu evenimentul la care participă, ei iau cuvântul. Îl iau, dar nu fac decât să-şi arate ignoranţa în cunoaşterea istoriei poporului şi lipsa de cultură generală.
Ca licenţiată la Academia de Poliţie „Al. Ioan Cuza” Bucureşti, cum stă scris în biografia sa de la Senat, altele ar fi trebuit să-i fie pretenţiile când se înfăţişează în public şi mult mai atentă când ia cuvântul. Veşnicul înţelept al satului românesc, anonimul „Moş Gheorghe”, ar fi spus: „De unde nu-i, nu cere!” Nu cerem, dar să-şi ţină ignoranţa în casă şi să n-o mai lase să se plimbe pe bulevardul public îmbrăcată zoios. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Codruta Kovesi despre gratiere si modificarea Codurilor penale:
Niciunul dintre cele doua acte normative nu este oportun. Are loc o dezincriminare mascata a abuzului in serviciu, prejudiciile constatate nu vor mai putea fi acoperite
Avertisment dur al Comisiei Europene in raportul MCV pe Justitie:
"Modificarile legislative menite in mod clar sa slabeasca sau sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie ar atrage reevaluarea progreselor realizate"
Prognoza meteo pe 10 zile
Vom aproba un proiect de OUG privind internationalizarea companiilor romanesti
Doar 4,67% din companiile romanesti au activitati de export
Atacurile presei si politicienilor impotriva justitiei raman o amenintare serioasa pentru lupta anticoruptie
Klaus Iohannis: Raportul MCV releva ingrijorari
ca ordonantele pentru amnistie si modificarea Codului Penal ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea coruptiei
Posibila situatie ciudata: Bulgaria si Romania ar putea prezida Consiliul Uniunii Europene
cu monitorizarea in justitie pe cap
Precedent periculos cu gratierea in Europa:
tanarul afgan acuzat ca a violat si ucis o adolescenta in Germania fusese eliberat dintr-o inchisoare greaca printr-o lege a gratierii data de guvernul Syriza
Raportul MCV: Comunicatul integral al Comisiei Europene
Pledeaza pentru "continuarea ferma a luptei anticoruptie si a consolidarii statului de drept" in Romania
Horoscopul zilei de 26.01.2017
Bancul zilei: Marele vânător
La sacul ministerial Viorel Ştefan, petecul Ovidiu Portariuc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă