CJ o vacă de muls pentru proprietarii clădirilor retrocedate
25 July 2007, 23:00
Retrocedările imobilelor pun în dificultate Consiliul Judeţean, aflat în imposibilitatea de a-şi muta instituţiile din clădirile retrocedate. Pe de altă parte, chiria pentru următorii 5 ani în ideea funcţionării instituţiilor în actuala locaţie ar uşura bugetul judeţului cu 10.300.000 lei. Efortul este foarte mare în raport cu posibilităţile financiare ale Consiliului Judeţean. La ora actuală, cinci dintre instituţiile aflate în grija Consiliului Judeţean Botoşani sunt pe cale să rămână fără spaţiu. Vicepreşedintele CJ Botoşani, Dorin Ciuştea a precizat că imobilele au intrat sub incidenţa Legii 10 a retrocedării şi conform acesteia, terenul sau imobilul fie trebuie predat în totalitate proprietarului, fie să se întocmească un contract de închiriere cu respectivul. În această situaţie se află, potrivit celor spuse ieri de vicepreşedintele CJ Botoşani, Dorin Ciuştea, Spitalul TBC Guranda, Unitatea Medico- Socială Vîrfu Cîmpului, Comisariatul Botoşani, Serviciul Public de Evidenţă a Populaţiei şi Muzeul de Etnografie. Intrăm deja într-o situaţie destul de complicată în ce priveşte funcţionarea acestor instituţii. Toate funcţionează în case şi terenuri revendicate, legea obligându-ne prin sentinţă definitivă şi irevocabilă să luăm măsurile legale. Din calculele făcute de noi, în următorii cinci ani pentru a putea asigura funcţionarea instituţiilor pe locaţiile existente, ar trebui să plătim 10.300.000 lei chirii. Cred că acest efort este destul de mare pentru bugetul judeţului, a precizat vicepreşedintele Dorin Ciuştea.
Deşi iniţial, executivul a pus pe ordinea de zi a şedinţei de CJ de astăzi retrocedarea imobilului în care funcţionează actualmente Muzeul de Etnografie şi contractul de închiriere, s-a decis să se abordeze în final doar primul punct al hotărârii, fiindcă instituţia vrea să mai evalueze situaţia pentru a nu se încărca bugetul judeţului cu o chirie prea mare. Vrem să găsim o soluţie cu patrimoniul pe care-l avem la ora actuală pentru a nu îngreuna bugetul judeţului foarte tare. Una din soluţii pentru perioada următoare ar fi ca la bugetul anului 2008 să alocăm nişte sume de bani pentru renovarea unor spaţii pe care le avem pentru a muta instituţiile. Evident că vom apela ca şi alte judeţe la prevederile OUG 113, care reglementează crearea fondului naţional de dezvoltare, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. O componentă a sa este un fond destinat rezolvării problemelor care sunt retrocedate. La propunerea preşedintelui CJ se pot obţine fonduri prin care se pot realiza construcţii noi sau să fie achiziţionate construcţii existente. În privinţa Muzeului de Etnografie este luată în calcul şi soluţia mutării instituţiei în cadrul Muzeului Judeţean Botoşani. Nu doar din cauza chiriei mari pe care ar trebui s-o plătească instituţia, ci şi pentru că există pericol din cauza structurii şubrede a clădirii. (Bianca ALBU)
Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea,
multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.