Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3935
De la 07 Ianuarie 2003
123992585

Cu scop vădit politic

Mazilirea lui Ţābuleac s-a ordonat de la ministerul Finanţelor

  • 25 July 2010, 23:00

Īn dimineaţa zilei de sāmbătă, 1 octombrie a.c., societatea Vinalcool SA Botoşani, ce are ca principal acţionar pe senatorul liberal Mihai Ţābuleac, a fost supusă unui control intempestiv de către controlorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din cadrul ministerului Finanţelor. Controlorii, cu o duritate specifică angajaţilor lui Al Capone, au năvălit īn curtea şi birourile societăţii şi i-au abordat total necivilizat pe angajaţii ce le-au ieşit īn cale.
Deşi īn zi de sāmbătă, deci zi liberă pentru toată suflarea societăţii, controlorii, īn mod abuziv au procedat la derularea unor acţiuni ce cu greu pot fi īncadrate īn competenţa legii. „Organele de control au acţionat abuziv, chemānd salariaţii de acasă, iar la secţia unde nu a fost găsit gestionarul au procedat chiar la tăierea lacătelor, īn condiţiile īn care instalaţiile de producerea alcoolului nu au mai funcţionat deloc īncă din noiembrie 2004 şi nu se executa nici un fel de operaţiune comercial㔠– ne-a declarat Ovidiu Aparaschivei, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii Vinalcool SA Botoşani.
Neanunţat potrivit legii, controlul a īncălcat abuziv garantarea dreptului de proprietate, aşa cum a fost el stabilit prin noile modificări aduse Constituţiei Romāniei. Īnceput la ora 08.00 īn dimineaţa zilei de 1 octombrie 2005, controlul a durat pānă la ora 10.00 seara, deşi legea prevede că atunci cānd controlul depăşeşte limita programului normal de lucru este nevoie de acceptul conducerii societăţii şi a angajaţilor acestora, inclusiv aprobarea liderului de sindicat, lucru care nu s-a īntāmplat.
Culmea, controlul n-a constatat nici o deficienţă economico-financiară, cu toată strădania, pānă la transpiraţie, a aroganţilor controlori. Dar, pentru că aşa aveau ordin, ceva trebuia găsit. „Īn contradicţie totală cu situaţia de fapt constatată, organele de control au decis că suntem vinovaţi pentru că am īnchiriat unei alte societăţi comerciale o magazie şi nişte şoproane şi că nu respectăm programul de funcţionare” – estre opinia aceluiaşi preşedinte al C.A, Ovidiu Aparaschivei.
Şi iar ne īntrebăm: să nu fi ştiut controlorii că de uzul proprietăţii dispune proprietarul şi nu organele statului, iar programul de funcţionare este decizia conducerii societăţii luată īn raport cu nevoile productive? Sunt convins că acei controlori cunoşteau prevederile legii, dar trebuia găsit nodul īn papură. L-au găsit, după cum este explicaţia lui Aparaschivei: „Īn pofida faptului că am arătat că cele imputate, potrivit prevederilor legale nu reprezintă abateri, s-a aplicat sancţiunea cu amendă contravenţională, faţă de care am exercitat căile de apărare prevăzute de lege”.
Societatea Vinalcool SA a căzut victimă concurenţei neloiale, adică producţiei la negru a alcoolului pe piaţa botoşăneană, şi şi-a īnchis porţile īn noiembrie 2004, dată de la care n-a mai produs un gram de alcool. Numai că cei veniţi īn control aveau de īndeplinit o misiune, acest mic amănunt cu īncetarea producţiei fiind pentru ei ceva nesemnificativ. Dacă firmele care au declarat īncetarea producţiei de alcool şi a continuat producţia la negru n-au fost controlate şi sancţionate, Vinalcoolul, care şi-a īncetat producţia şi n-a mai lucrat efectiv a fost amendată. Curioasă optică de controlori, nu vi se pare?
L-am īntrebat pe Ovidiu Aparaschivei, preşedintele CA, dacă ştie că la mijloc este vorba de o răzbunare politică iar controlul a fost pārghia prin care s-a acţionat pentru īndeplinirea obiectivului. „Nu exclud o asemenea variantă, deşi nu am elementele necesare s-o confirm” – a fost declaraţia sa.
Senatorului Ţābuleac i se pot imputa multe fapte de ordin politic, multe greşeli, dar nu īntr-atāt de grave īncāt să fie sacrificat printr-un astfel de mod mārşav. Īn PNL Botoşani se apropie data alegerilor, inclusiv pentru preşedinţia partidului. Informaţiile primite sună cam aşa: un liberal influent, ce aspiră la preşedinţia partidului, cu relaţii la vārful partidului, i-a pregătit lui Ţābuleac o mică surpriză, prin care să fie eliminat din competiţia la funcţia supremă īn PNL.
Dacă aşa stau lucrurile, acel cineva a procedat extrem de inabil şi total apolitic. El riscă să suporte efectul de bumerang, şi poate nu numai atāt! Īn ce mă priveşte, nu sunt un simpatizant al lui Ţābuleac, dar nici nu pot să nu-i dau dreptate atunci cānd o are. Iar īn cazul de faţă are dreptate.
Ioan Rotundu JD 11 octombrie 2005

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Morala curvelor
Māncare cu noduri la Belvedere
Cine spune, ăla e!
Să ne ferească Dumnezeu de aşa īnţelepciune!
Ioan Rotundu
Program Tv SOMAX
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog