Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8620
De la 07 Ianuarie 2003
122894269

Satul scos la lumină după 575 de ani

  • 25 July 2011, 23:00

Sâmbătă şi duminică, pentru locuitorii satului Borolea din comuna Hăneşti, au fost zile de mare sărbătoare. Fii satului, răspândiţi prin întreaga Românie, s-au adunat în curtea şcolii pentru a sărbători 575 de ani de atestare documentară a localităţii. Sărbătoarea, a cărei inimă a constituit-o profesorul borolean Ilie Avărvări, acum pensionar, a fost bine organizată şi bogat susţinută cu activităţi cultural-educative.
Primiţi cu tradiţionalul colac şi sare aşezate pe un ştergar de casă, oaspeţii au fost invitaţi în incinta şcolii pentru a vizita o serie de expoziţii inedite. La alegere, invitatul putea începe trecerea în revistă a exponatelor pornind de la expoziţia de icoane a profesoarei universitare, cercetător biolog, Alisa Donose – Pisică sau de la biblioteca şcolară, formată din donaţiile unor săteni iubitori de cunoaştere a culturii şi civilizaţiei noastre, dar şi a altor popoare.
S-au putut admira expoziţii de numismatică, cu monede şi bancnote de pe la 1900 încoace, una dintre expoziţii aparţinând fiului satului Mircea Puşcaşu, cunoscut şi ca un împătimit bibliofil al operelor scriitorilor botoşăneni. N-au lipsit standurile de carte cuprinzând operele literare ale lui Lucian şi George Manole, fiu şi tată, dar şi ale unor personalităţi borolene precum scriitorul Mircea Scarlat sau actualul prof.univ.dr. Ioan Caproşu, de la Universitatea „Al.Ioan Cuza” Iaşi. Poetul Vasile Iftimie, care bate la uşa Uniunii Scriitorilor, a completat cu volumele sale de poezie zestrea literară a borolenilor.
Onoarea de a deschide şirul evenimentelor care au marcat această sărbătoare dedicată istoriei locului şi celor care au înfăptuit-o a revenit primarului comune Hăneşti, Costel Matei, care a anunţat şi numele celor ce-au avut privilegiul de a-i sta alături, formând un fel de prezidiu. A fost rostit numele lui Mihai Elvădeanu, subprefect de Botoşani, al Danei Petrariu – directorul Direcţiei de cultură dar şi al deputatului liberal Liviu Câmpanu, ce a ţinut să fie prezent, poate şi pentru a-l susţine moral pe primarul Matei. N-a fost invitat să primească onorurile publicului prof. George Manole, deşi aveam să aflu de la localnici că el a jucat un rol important în organizarea sărbătorii. Poate că lipsa din prezidiu al profesorului poate fi pusă pe seama rivalităţii sale cu primarul liberal, Manole fiindu-i lui Matei un concurent redutabil la viitoarele alegeri locale.
După ce primarul a dat citirii unui scurt cuvânt de bun venit fiilor satului şi oaspeţilor invitaţi, un cuvânt decent şi nepolitizat, a fost rândul subprefectului Elvădeanu să rostească câteva vorbe. Numai că vorbele sale au făcut referire la personalităţile judeţului, la personalităţi din Săveni, Viişoara şi nimic despre personalităţile satului aflat în sărbătoare, semn că până la deschiderea oficială a sărbătorii nu intrase în posesia monografiei satului Borolea, lucrare realizată cu multă trudă de prof. Ilie Avărvării. Cuminte şi scurt la vorbă a fost şi şeful liberalilor, deputatul Liviu Câmpanu. A rostit câteva fraze, cu o emoţie vizibilă prin frângerea mâinilor, vorbe legate de sărbătoare şi fără conţinut politic, ceea ce este de apreciat.
Foarte emoţionant a fost cuvântul doamnei Dana Petrariu. Un cuvânt cu adânci conotaţii istorico-culturale ale locului, semn că a venit cu lecţia învăţată. De mult n-am mai ascultat un cuvânt atât de bine construit şi legat pe seama evenimentelor aflate în derulare. Dealtfel, cuvântul doamnei Petrariu a fost remarcat şi de săteni, oameni simpli şi cu urechile mai puţin obişnuite să asculte vorbe intelectuale. Poate că patosul şi simplitatea, dar extrem de vioaie şi persuasive, cu care a rostit cuvintele să fi fost calea spre inima unei audienţe formată în majoritate din ţărani, obişnuiţi de mici cu rostul sapei şi mai puţin cu ascultatul cuvântărilor publice.
Cuvântările au fost urmate de înmânarea unor diplome cu caracter de recompensă pentru unii fii ai satului care s-au străduit să contribuie la moştenirea culturală a localităţii, dar şi la prosperitatea ei economică. Prof. Ilie Avărvări a primit diploma de „Cetăţean de onoare”, în semn de recunoştinţă pentru efortul său de a scrie monografia satului.
Rumoare a stârnit diploma acordată săteanului Însurăţelu, pentru contribuţia sa la dezvoltarea economică a Borolei. Aveam să aflu că acest cetăţean este bogatul satului, iar fosta avere a CAP-ului a ajuns pe mâna sa. De unde şi mirarea sătenilor faţă de gestul primarului Matei de a-i acorda o diplomă. Dar cum căile Domnului sunt încurcate, de ce n-ar fi şi cele ale administraţiei din Hăneşti?
După ce sărbătoarea a fost declarată deschisă la modul oficial, întreg poporul s-a deplasat la biserică, pentru o slujbă religioasă şi sfinţirea unui monument ridicat în faţa şcolii noi, construită cu banii Băncii Mondiale, monument închinat domnitorului Petru Rareş. Lucrarea a fost realizată de sculptorul botoşănean Victor Mănăstireanu. Mulţi dintre cei de faţă au contestat valoarea artistică a lucrării, clamând faptul că statuile lui Mănăstireanu, oricui ar fi ridicate, seamănă toate cu Ştefan cel Mare. O fi semănând, că în cei 47 de ani de domnie domnitorul a ridicat multe mănăstiri şi a procreat mulţi copii, de unde, poate, şi asemănarea între statuile lui Mănăstireanu.
Pentru că ceasul trecuse de ora 14.00, oaspeţii au fost invitaţi la o gustare iar cei mulţi de afară s-au aşezat cuminţi pe băncile din faţa scenei, aşteptând să înceapă spectacolele de dans şi muzică populară.
Adunând părţile bune şi trecând cu vederea peste unele inadvertenţe, inerente în astfel de împrejurări, trebuie remarcat efortul comunităţii borolene de a-şi sărbători venerabila vârstă de 575 de ani de existenţă istorică atestată documentar, a oficialităţilor locale, a fiilor satului care au contribuit financiar, a tuturor celor care într-un fel sau altul au fost în aceste zile alături borolenilor.
După 575 de ani de atestare istorică, sătenii din Borolea ies din anonimat pentru a se arăta lumii aşa cum sunt: oneşti, gospodari şi cu credinţă în Dumnezeu.
16.07.2007

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei
Darie din ordinul cui acţionează?
Ioan Rotundu
Daţi-l jos pe netrebnic!
Ioan Rotundu
Locul unde se poate mânca o fasole bună
Caricatura zilei
Centru istoric al Botoşanilor - video
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog