Prin anul 2010, când s-a anunţat ce către Comisia Europeană că păşunile din România trebuie să treacă din administrarea autorităţilor locale sub autoritatea crescătorilor de animale. Degheluţă a înfiinţat o asociaţie a crescătorilor de animale. A asociat adunat fraţii, şi ei oieri, dar şi câteva zeci de crescători de animale, vreo 40 după spusele sale. Cam micută asociaţia sa, dacă o raportăm la mărimea comunei şi sutele de crescători de animale.
În paralel cu asociaţia sa s-a mai înfiinţat una cu numele de „Tudoreanca”. În această asociaţie s-au înscris majoritatea crescătorilor de animale din comună. În luna mai 2010, primarul de atunci, profesorul Aurel lesuc, a organizat licitarea publică de concesionare a imaşului.
Constantin Degheluţă a întocmit dosarul de participare la licitaţie, a venit cu el la viceprimarul Aghiorghiesei (foto 3) care l-a verificat şi a scris pe el „dosar complet”, spunându-i lui Degheluţă că poate participa la licitaţie, fiind totul în regulă. Numai că, spune Degheluţă, licitaţia s-a ţinut fără ca el să fie anunţat, aşa că n-a reuşit să concesioneze nici un ha de imaş.

În opinia lui crede că l-a lucrat viceprimarul Aghiorghiesei şi primarul Lesuc. Lăsat pe dinafara licitaţiei, el s-a adresat instanţei de judecată. A obţinut o primă victorie, în sensul că Tribunalul Suceava, unde a strămutat procesul de teama corupţiei de la Botoşani, a constatat că licitaţia organizată de Primăria Tudora în mai 2010 nu s-a făcut cu respectarea legalităţii.
Desigur, Primăria, cum a şi afirmat primarul actual Mihai Petria, a declarat recurs, procesul mutându-se la Curtea de Apel Suceava. Va mai dura până ce se va şti cui aparţine dreptatea. Numai că Degheluţă trăieşte cu impresia că toată lumea îl sabotează.
De exemplu, el l-acuză pe actualul primar că i-ar fi forţat membrii din asociaţia sa să se înscrie în cealaltă asociaţie. Acum, Degheluţă a mai rămas în asociaţie cu fraţii săi şi câteva persoane, nici zece la număr. Mai susţine Degheluţă că asociaţia „Tudoreanca” a fi condusă de persoane aflate în incompatibilitate cu Primăria Tudora. Confuz, Degheluţă n-a reuşit să-mi explice în ce-ar consta starea de incompatibilitate a conducerii asociaţiei „Tudoreanca”.
De partea cealaltă, Ioan Penciuc (foto 2), preşedintele Asociaţiei „Tudoreanca” nu se consideră în incompatibilitate, lucru susţinut şi de primarul Mihai Petria. În schimb, alţi crescători de animale, printre care şi doi veri de-ai lui Degheluţă, susţin că acesta are un tip conflictual, că lumea nu-l prea

Şi situaţia de la Tudora nu face decât să confirme faptul că prin comunităţile rurale se dă o luptă acerbă pentru a obţine concesiunea imaşului public. Nu de dragul crescătorilor de animale ci a subvenţiei europene care se ridică la miliarde de lei vechi.
Bătălia se dă pentru aceşti bani şi nu pentru avantajul crescătorilor de animale, care sunt şi ei nedumeriţi de ce trebuie să se asocieze doar pentru ca cei mai descurcăreţi dintre ei să pună mâna pe banii europeni.
Degheluţă are şanse să câştige procesul şi la Curtea de Apel şi Primăria să fie obligată să refacă licitaţia. Numai că acest lucru nu-l va avantaja deloc pe Degheluţă, care nemaiavând membri în asociaţie, va pierde licitaţia în favoarea Asociaţiei „Tudoreanca” Va avea parte de o dreptate lipsită de conţinut.
Va fi interesant să urmăriţi reportajul filmat ieri la Tudora, pentru că apar şi situaţii pline de haz. Reportajul va fi difuzat pe Tele’M Botoşani, sâmbătă, 29 iunie a.c. ora 19.00, cu reluare duminică seara de la ora 22.00 şi luni dimineaţa de la ora 10.30. Cei care nu recepţionează postul Tele’M îl vor putea viziona pe You Tube, cu accesare de pe site-ul Jurnalului, luni 1 iulie.