Botoşănenii s-au obişnuit ca declaraţiile primarului Ovidiu Portariuc să sune într-un anumit fel, laudativ la adresa activităţii sale, iar faptele din spatele acestor declaraţii să fie cu totul altele.
Ieri, am filmat un reportaj despre cum arată oraşul lui Eminescu, supranumit şi Oraşul grădină, de când la cârma urbei se află primarul Ovidiu Portariuc. Nevoia realizării acestui reportaj s-a născut în urma mai multor dialoguri avute cu personalităţi din diferite domenii care ne-au vizitat oraşul în această primăvară şi început de vară şi care s-au arătat dezamăgite de modul în care este administrat oraşul.
Obişnuiţi să găsească Botoşaniul îmbrăcat într-un covor de flori multicolore, cu străzile străjuite de teii care umplu de mireasmă aerul în fiecare an la sfârşit de iunie, mulţi vizitatori au rămas nedumeriţi să revadă oraşul lui Eminescu aflat într-o stare de ariditate florală şi cu covoarele de iarbă neîntreţinute. Cel mai mult i-a şocat lipsa trandafirilor cu care se obişnuiseră îmbujorând Calea Naţională.
Reportajul însă l-am început prin a-l intervieva pe proaspătul viceprimar Eugen Ţurcanu cu privire la adevăratele interese care stau în spatele închiderii spaţiului de joacă din vecinătatea Parcului Eminescu, spaţiu amenajat pe bani mulţi şi care a fost închis imediat ce a fost inaugurat.
De precizat că Eugen Ţurcanu, înainte de a fi viceprimar, a fost directorul Direcţiei de Servicii Publice, Sport şi Agrement din cadrul Primăriei Botoşani şi a fost direct responsabil de realizarea investiţiei privind acest loc de joacă destinat copiilor.
Aşa am aflat că acest parc a fost proiectat de către o firmă de casă a domnului primar, firma ARHCON SRL, patronată de soţii Spetcu.
Pentru cine nu cunoaşte sau a uitat, această firmă este cea care a livrat Primăriei Botoşani, la comanda fostului viceprimar Cosmin Andrei, puet de arbori aduşi din Ungaria şi care au fost plătiţi de Primărie la un preţ de zece ori mai mare decât cel al pieţei. Se pare că firma ARHCON SRL este pricepută în multe domenii, ea fiind cea care a mai proiectat şi pus în executare o altă afacere oferită de primarul Portariuc şi care nu lipseşte din reportaj.
Revenind la spaţiul de joacă, Eugen Ţurcanu susţine că primarul s-a implicat direct în realizarea investiţiei, chiar şi-a permis să să modifice anumite soluţii tehnice fără acceptul proiectantului şi a cerut ferm ca spaţiul de joacă să fie inaugurat în ztiua de 1 iunie, adică de Ziua copilului. Numai că de Ziua copilului în Botoşani a plouat cu găleata iar primarul n-a putut să fructifice electoral investiţia.
Supărat că nu i-au ieşit pasienţele cu inaugurarea, imediat ce s-a făcut recepţia spaţiului de joacă şi s-a permis accesul copiilor, primarul a căputat nod în papură ca spaţiul să fie închis din nou. I-a chemat pe cei de la Inspecţia în Construcţii să facă controlul recepţiei. Până la urmă s-a constatat că structura comisiei de recepţie nu ar fi fost legală, deşi aceeaşi comisie, în aceeaşi componenţă a fost legală când a recepţionat alte două investiţii.
Eugen Ţurcanu crede că primarul Ovidiu Portariuc pregăteşte o nouă inaugurare a spaţiului de joacă în cinstea zilei de 23 August, sărbătoare care se potriveşte cu politica social-democrată promovată de Portariuc.
Parcul Cornişa, şi el proaspăt reabilitat cu multe miliarde de lei vechi, lucrare recepţionată în 7 mai anul acesta, este deja distrus în mare parte. Investiţia fiind derulată în subordinea directă a primarului Portariuc, acesta tace mâlc. Nu şi botoşănenii pe care i-am găsit în parc (Adriana Adascalitei -nfoto 2) care au reclamat modul în care a fost gândit spaţiul de joacă, modul în care s-au amplasat aparatele de fitnes şi lipsa instrucţiunilor de folosire dar cea mai mare nemulţumire o creează fântâna arteziană.
Concepută ca un bazin de dimensiuni mici, adânc de peste un metru, fără a fi protejată, fântâna arteziană este un pericol pentru copii mici, care se por uşor îneca dacă alunecă în apă.
Dealtfel, deşi a costat mulţi bani, fântâna (foto 1) n-a funcţionat decât la tăiatul panglicii de către primar, şi atunci conectată la o altă sursă de curent decât cea a parcului, după care n-a mai funcţionat niciodată. Iar apa din bazin este împuţită, plină cu broaşte şi gunoaie, apa având o culoare de un verde-întunecat.
Acum, primarul Portariuc vrea să scape de parcul Curcubeului dorind să-l transfere din coordonarea Primăriei în cea a Direcţiei de Servicii Publice, Sport şi Agrement. Consilierii municipali au anunţat că nu vor vota acest transfer.
(Va urma)