Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17741
De la 07 Ianuarie 2003
122903390

Drumul credinţei

  • 25 May 2010, 23:00

De sărbătoarea creştină „Sf. Treime” la Schitul Balş are loc hramul bisericii. Atras de peisajul mitific în care se află amplasat schitul, undeva în adâncul codrilor din apropierea izvoarelor râului Bahlui, am decis ca luni să filmez pentru „Lumea lu’ Rotundu” drumul spre schit aşa cum îk urmează în fiecare an creştinii ortodocşi.. Iar ca titlu al reportajului am ales metafora „Drumul credinţei” .
Luni dimineaţă ne-am urcat în bătrâna Dacie a redacţiei şi am pornit spre schit. Un prim popas l-am făcut la biserica cu hramul „Sf. Nicolae” din Flămânzi, ctitorie a fostului caimacam al Moldovei, boierul Teodor Balş, potrivit pisaniei biserica fiind ridicată la 1827. Caimacamul a mai ctitorit o biserică, tot în Flămânzi, cunoscută sub numele de „Pogorârea Duhului Sfânt”, anul zidirii fiind 1807.
De la Flămânzi ne-am oprit la biserica din Rădeni – Frumuşica. Ne-am oprit aici pentru că biserica a fost ctitorită de către stolnicul Neculai Balş, unchiul caimacamului. Nu se cunoaşte anul exact al zidirii, dar cu certitudine este ridicată înainte de anul 1800, stolnicul şi nevasta sa fiind înmormântaţi în biserică la 1814. Din păcate, lespedea de pe mormântul lor a fost acoperită în urma lucrărilor de renovare şi nu mai poate fi văzută.
De la Rădeni, până la schitul Balş este o distanţă de vreo 5 km. Numai că drumul este desfundat, imposibil de parcurs cu maşina. Se poate trece doar cu căruţa sau piciorul. Aşa că ne-am dus spre schit urmând drumul cunoscut, adică prin localitatea Pârcovaci, judeţul Iaşi. Este cel mai lung drum, dar şi cel mai sigur în a-l parcurge. Cum cu două zile înainte a plouat continuu, drumul ne-a ridicat probleme, aşa că a cam trebuit să ne dăm jos din Dacie şi să mai împingem. Ne-a depăşit Jeerp-ul preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac care cu dubla sa tracţiune a urcat dealul fără probleme.

La schit slujba religioasă era începută, cea mai înaltă faţă bisericească fiind protopopul de Hârlău, cel care are autoritate bisericească asupra schitului. Faţă de anul trecut lumea a fost mult mai puţină, ploile din ultimele zile spunându-şi cuvântul. Pe preşedintele Ţâbuleac aveam să-l revedem urcat pe scenă, alături de preoţi, semn al onoarei care i s-a acordat.
Am fi vrut să filmăm un sincron şi cu domnul preşedinte, pentru a afla chiar din gura sa când se vor începe lucrările de modernizare la drumul de acces spre schit, dar am fost refuzaţi. Aşa că ne-am mulţumit şi cu primarul de Frumuşica, Costel Rădeanu, care ne-a informat că lucrările la drum mai întârzie, poate chiar câţiva ani, pentru că nu sunt bani.
Despre istoricul schitului Balş am mai scris. Reamintesc că el a fost ridicat la 1763 de către armaşul Grigore Balş, fratele stolnicului Nicolae Balş şi tatăl caimacamului Teodor Balş . Schitul a avut o istorie zbuciumată. La nici doi ani de la ctitorie, vecinul armaşului, şătrarul Aslan, şi-a pus slugile să dea foc schitului, care a ars în cea mai mare parte. Doi ani a durat ancheta domnitorului Moldovei, dreptatea domnească fiind de partea armaşului. Iar vinovaţi au fopst găsite două slugi ale şătrarului, care au fost biciuite.,
Şi în acest an, ca şi anul trecut, după slujbă a urmat agapa frăţească. Toţi participanţii au fost invitaţi la masă, fiind puse două rânduri de mese. Bucatele au fost îndestulătoare şi extrem de gustoase. Antreul a fost conceput din icre de peşte, peşte afumat, ouă umplute cu brânză, felii de caş, chiftele din carne, măsline, ridichi, roşii castraveţi. Gustoasă a fost şi piftia de peşte. A urmat ciorba cu perişoare din peşte şi peşte prăjit. Câte un păhărel de ţuică de Rădeni a deschis pofta de mâncare iar un pahar cu vin Fetească de Frumuşica a stins setea.
Dacă de dimineaţă şi pe timpul slujbei vremea a fost foarte frumoasă, cu mult soare, pe la orele 15.00 a început ploaia. Iar odată cu ploaia s-au înmulţit şi greutăţile pe drumul de întoarcere. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit să ajungem la şoseaua asfaltată de la intrarea în localitatea Pârcovaci.
Cine va dori, vineri, 28 mai a.c., de la ora 19.00 (din cauza campaniei electorale de la Răchiţi,, ora obişnuită, respectiv 17.00 a fost decalată) va putea viziona pe TV Somax şi reportajul filmat. Se merită a fi vizionat pentru că „Drumul credinţei” cuprinde informaţii interesante.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Sacul cu… surprize
Horoscop
Unde e graniţa de est a R. Moldova?
Putin ne pregăteşte o lovitură de stat?
Rusia mârâie iarăşi la Basarabia
Criza deficitelor bugetare pune sub semnul întrebării modelul social european
tot mai multe guverne reduc ajutoarele sociale şi majorează vârsta de pensionare
Un român s-a sinucis în Italia
"De la Paşte, nu am reuşit să lucrez decât două săptămâni"
Există proiecte de cămine culturale care au chiar şi "bară pentru spectacol"
Un copil a aruncat cu o sticlă de plastic în preşedintele Nicolas Sarkozy
Criza economică – ne nenoroceşte sau ne salvează?
Nu se pot reduce diferenţiat pensiile, pentru că ar trebui modificat punctul de pensie
Harta datoriei publice a ţărilor din UE
Topul salariilor de lux la Romgaz, Transgaz şi Universitatea Lucian Blaga
Anchetatorii confirmă prezenţa comandantului Forţelor aeriene în cabina pilotului
Calul furat dintr-un loc, căruţă din altul, şi …pe-aici ţi-e drumul
Sindicaliştii s-au stropşit la parlamentarii de Botoşani
Va construi opt vile de lux
Bani pentru şcolarii din Congo
Vor fi directorii de şcoli constrânşi să împiedice greva?
Profesori îngrijoraţi că li se pregăteşte mărirea normei
Medicii de familie sunt controlaţi din nou cum respectă programul
Directorii de şcoli nu vor mai putea si suspendaţi din funcţie
Animale nesupravegheate, reclamate ca furate
Joc încrâncenat, la Frumuşica, pentru locurile „eligibile” din Liga a IV-a
Grenadă descoperită între roţile unui camion
CM vrea anularea contractului cadru pentru servicii medicale
Inspectorii IŞJ Botoşani şi-au tras partea din gradaţiile de merit
Confiscare de ţigări
Misiuni executate de jandarmi cu ocazia desfăşurării alegerilor locale din Răchiţi
Contestaţie pentru postul de manager la Şcoala Populară de Artă
O sută de patrupede la 15 zile capturate de firma de ecarisaj din Botoşani
Dar cu Roxana cum rămâne?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog