Liberalii botoşăneni şi-au ales ieri conducerea judeţeană. Cu excepţia PNG, toate partidele politice de pe scena politică botoşăneană au dat curs invitaţiei liberalilor, inclusiv fostul preşedinte, Mihai Ţâbuleac, actualmente preşedintele PLD Botoşani, ce a ţinut să îşi salute foştii colegi. Invitaţii de la centru au fost ministrul Varujan Vozganian, secretarul de stat Cristina Pogora, precum şi deputaţii Mihai Capră şi Cristian Adoamnei. Din 1.174 delegaţi, la Adunarea de dare de seamă şi alegeri au fost prezenţi 1091, sala Casei de Cultură a Sindicatelor devenind neîncăpătoare pentru liberalii din judeţ. Întârziaţii s-au mulţumit să ia loc pe băncuţe. Din rândul liberalilor excluşi şi consideraţi de conducerea interimară a PNL Botoşani simpatizanţi PLD, la şedinţă a fost prezent doar consilierul judeţean Vasile Ivănescu. Dacă pentru Biroul Permanent Teritorial şi funcţiile de vicepreşedinţi bătălia nu a fost prea mare, preşedinţia a fost râvnită de Liviu Câmpanu şi Corneliu Popescu.
„Această conferinţă ne arată forţa liberalilor botoşăneni şi potenţialul de care dispun. Se spune prin judeţ că au circulat bileţele pentru a înclina balanţa într-o parte sau alta, dar vreau să transformăm acel „Ştiu, vrea şi pot” în „Ştim, vrem şi putem” pentru a pune în valoare resursele liberale de la Botoşani”, a precizat Liviu Câmpanu. Pe termen scurt acesta şi-a propus cumpărarea sediului PNL din municipiul Botoşani, realizarea unui sistem de comunicare directă între Biroul Teritorial Permanent şi restul organizaţiei, reconstruirea organizaţiei municipale a PNL Botoşani. În primele şale luni, acesta şi-a propus stabilirea unui grafic al întâlnirilor trimestriale cu sindicatele, asociaţii de pensionari, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi demararea unui şir de activităţi sportive sub egida PNL. În ceea

ce priveşte obiectivele pe termen lung, Câmpanu a continuat pe linia obţinerii unui procent de 30% pentru PNL la alegerile europarlamentare, dublarea numărului de membri de partid, creşterea numărului de cabinete parlamentare la zece şi obţinerea unui procent de 35% pentru PNL la alegerile locale din 2008, ce ar permite conservarea numărului de primari. De cealaltă parte, contracandidatul său Corneliu Popescu, i-a ademenit pe liberalii prezenţi la şedinţă cu obţinerea a 35 de primari şi şefia Consiliului Judeţean şi un proiect politic pentru agricultură denumit Centrul de Primă Vânzare. Nemulţumirea lui Corneliu Popescu a fost că liberalii nu au avut destui candidaţi nici pentru Biroul Politic, dar nici pentru funcţia de preşedinte, pentru o concurenţă mai mare.
„PNL nu cred că a fost la Botoşani într-o derută. Principala satisfacţie a fost în ultima lună când discutând cu cei din teritoriu am remarcat că se doreşte unitatea. PNL în Botoşani a avut probleme şi disensiuni interne. Nu ne-au făcut rău alte formaţiuni, cât ne-am făcut noi singuri”, a declarat Corneliu Popescu. Victoria i-a revenit la un scor fără emoţii deputatului liberal Liviu Câmpanu, care a obţinut 618 voturi, faţă de cele 311 ale lui Corneliu Popescu. La sfârşitul numărării voturilor, deputatul Câmpanu s-a declarat mulţumit de rezultat, susţinând că victoria sa era normală.
„Din punctul meu de vedere era normal să câştig alegerile. Popescu este un adversar redutabil, dar în timp ce la sfârşit de săptămână el era alături de familie, eu eram în teritoriu alături de liberali. Cred că a plătit tribut acestui fapt şi de aceea am primit mai multe voturi”, a declarat deputatul liberal. (Bianca ALBU)