Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24538
De la 07 Ianuarie 2003
113180227

Vulpe turbată aflată în plimbare prin centrul Botoşanilor

  • autorităţile locale au intrat în alertă
  • 25 March 2008, 23:00

De la începutul anului şi până în prezent au fost depistate mai multe cazuri de turbare în rândul vulpilor pe raza judeţului Botoşani. În luna ianuarie s-a înregistrat un caz la Havârna, iar în martie cinci cazuri la Ungureni, Răuseni, Dragalina (unde au fost depistate două cazuri, ambele în curtea aceluiaşi cetăţean) şi George Enescu. Iată însă că pericolul rabiei a ajuns şi la oraş.
Ieri, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur a declarat că luni seară, în Centrul Vechi al oraşului a fost prinsă şi omorâtă o vulpe, care a fost predată ulterior Direcţiei Sanitar Veterinare. „Urmează să se facă analizele şi în funcţie de acestea vom lua măsurile ce se impun. Sunt tot felul de probleme care pot apărea, în funcţie dacă vulpea are rabie sau nu. Se pot impune măsuri de carantină. Oricum câinii comunitari care au încolţit-o trebuie prinşi şi eutanasiaţi”, a precizat primarul Flutur.
Acesta nu ştie în ce condiţii a ajuns animalul în oraş, o posibilitate fiind aceea ca vulpea să fi fost ţinută de cineva în vreun coteţ, însă nu se ştie cu exactitate. Pe de altă parte şeful DSV Botoşani, Vladimir Rizac informează că a fost demarată o anchetă în acest caz. „Deocamdată nu ştim dacă vulpea a fost adusă vie sau a fost ucisă în curtea bisericii. Nu avem voie s-o atingem şi a fost dusă la laborator. Dacă e turbată situaţia va deveni gravă pentru că vor trebui luate cele mai drastice măsuri, adică omorârea tuturor câinilor comunitari, conform legii. Dar pentru moment s-a dispus către Autoritatea de Sănătate Publică măsuri pentru medicii de familie, în sensul de a se vaccina oamenii care au intrat în contact cu animalul”, a menţionat Vladimir Rizac.
Şefa Serviciului Epidemiologic al ASP Botoşani , Ecaterina Chihaia asigură că la ora actuală sunt asigurate 70 de doze de vaccin antirabic, atât la Centrul Judeţean Antirabic ce funcţionează la nivelul Secţiei de Infecţioase a Spitalului Judeţean, dar şi la sediul ASP. „Sunt suficiente doze. Putem vaccina în voia cea bună 50 persoane la nivelul Centrului Antirabic şi 20 persoane cu dozele din stocul aflat la instituţia noastră. La ultimele trei cazuri de vulpi depistate în judeţ şi suspectate de rabie au fost vaccinate 4 persoane”, a specificat Ecaterina Chihaia (foto).
Ultimul caz de rabie uman la Botoşani a fost înregistrat la Vlădeni, acum zece ani, când un tânăr de 22 ani a murit după ce a contactat virusul de la vulpe pe care a jupuit-o. Fiindcă nu s-a prezentat la timp pentru a se vaccina, a decedat răpus de rabie. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Alt tun electoral ce poartă marca Flutur
încep lucrările de reabilitare la Centrul Vechi
Umilit şi desconsiderat
Ioan Rotundu
O altă absurditate generată de summit-ul NATO
Drumurile noastre toate, se vor asfalta vreodată?
Stadionul Municipal din Botoşani va fi gata la vară
Titulatura de monument istoric nu cadrează cu toate imobilele de pe listă
Comentariul comentariilor (LXXXIII)
(Ioan Rotundu)
Flutur ne invită la promenadă pe „bulvard”
Control TBC în rândul elevilor
S-a semnat protocolul „A doua şansă”
10 unităţi şcolare din judeţ vor avea noi CDI
11 agenţi rutieri detaşaţi la summit-ul NATO
Directorii şcolilor atestaţi de CNFP
Elena Udrea este invitată la ziua ”Happy Hour”
Dragoş Stemate s-a căsătorit
În loc să plece, ruşii îşi întăresc forţele militare de ocupaţie în Basarabia
Rusia arată oficial că subminează politica externă a României
Rusia şi SUA bat palma pe scut
Vânzătorul cel isteţ
Horoscop
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 26 martie
Oferă 100 euro ora de plăceri
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă