Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10978
De la 07 Ianuarie 2003
108312553

Botoşani: Teroarea albă a trecut. Cum se închid rănile

  • Ioan Rotundu
  • 25 March 2013, 23:00

De această dată teroarea albă, cu ninsori şi vânt puternic, n-a ţinut decât două zile. A fost suficient, însă, pentru a da la iveală lipsa de responsabilitate a autorităţilor locale, proasta lor organizare şi chiar indiferenţa faţă de gravitatea situaţiei.
După cum spunea un comentator, şi el înzăpezit, de vineri după amiază cei de la Drumurile Naţionale – Secţia Botoşani şi-au închis telefoanele şi nu au mai putut fi contactaţi decât sâmbătă dimineaţa.
„Cel iresponsabil este Todică, întrucât vineri seara a pus bariere peste tot ,a închis telefonul mobil şi stătea acasă iar noi stăteam la Mihai Viteazu blocaţi de incompetenţa lui Todică care de fiecare dată a blocat drumurile cu beţivii lui de pe utilaje ce intrau în şanţuri tot timpul .Mai bine nu ar ieşi de loc, măcar să nu ne încurce. Să-şi dea demisia.” – cere comentatorul, supărat că a fost abandonat de autorităţi pradă viscolului.
Ca să-şi dea demisia acest Todică, care nici nu ştiu cine este şi ce hram poartă, ar trebui să-şi fi dat demisia prefectul Costică Macaleţi, care n-a demonstrat deloc pricepere în a gestiona situaţia. Omul acesta s-a aflat pentru a doua oară în situaţia de a nu şti ce are de făcut în situaţii de urgenţă. De viscol am mai săpat dar, ferească Dumnezeu de-o inundaţie la vară, de furia apelor nu vom putea scăpa.
Mă aşteptam ca luni dimineaţă prefectul Macaleţi să anunţe primele măsuri luate cu cei care n-au acţionat cu responsabilitate în situaţia de urgenţă creată, mai ales că fenomenul fusese anunţat din timp printr-un Cod portocaliu. Nici măcar n-a dat un comunicat că va face vreo anchetă pe la Drumurile Naţionale, pe la Consiliul Judeţean Botoşani, pentru a stabili cine-s vinovaţii.
Lipsa de orizont cum trebuie acţionat în astfel de situaţie o găsim şi la Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului judeţean. El s-a plâns că nu poate asigura deszăpezirile cu maşini vechi de 50 de ani.
Dar când a organizat licitaţia pentru a desemna societatea care să asigure deszăpezirile pe timp de iarnă ce condiţii a pus în caietul de sarcini? A pus condiţii ca să iasă firma agreată de persoana sa şi nu să fie câştigătoare o firmă care are toate utilajele în dotare aşa cum este Transporturi Auto.
Ţurcanu zice că va aloca bani să mai cumpere patru ATV-uri. Poate să cumpere şi zece, dar când se creează blocaje în circulaţie pe întreg teritoriul judeţului ATV-urile sale nu ajută la nimic. Blocajul circulaţiei înseamnă restrângerea activităţilor economice, înseamnă venituri mai mici la buget, lucruri pe care Ţurcanu ar trebui să le cunoască foarte bine pentru că şi brutăria sa din Dracşani a trebuit în această iarnă să-şi întrerupă producţia de pâine pentru că nu putea ajunge cu maşinile la punctele de desfacere.
Găselniţa cu perdelele forestiere este o glumă. Cum poţi planta perdele forestiere pe marginea drumurilor naţionale şi judeţene când pământul este proprietate privată. Poţi planta perdele numai dacă terenul este public, adică al unei primării, dar nu poţi intra pe ogorul privat să plantezi copaci. Culmea, şi prefectul Macaleţi şi preşedintele Ţurcanu au îmbrăţişat proiectul ca unul salvator, fără să se gândească pe terenul cui vor planta ei copacii.
“Comitetul va începe să funcţioneze şi vom stabili planul de implementare al acestui program. Direcţia Silvică va da gratuit puieţii, iar primăriile se vor ocupa de plantarea lor. Vrem perdele împotriva vântului deocamdată“, a hotărât Florin Ţurcanu.
Unde sunt parazăpezii de altădată? Câteva zeci de metri i-am văzut la stâna de oi a preşedintelui Ţurcanu, de sub pădurea Cozancea. Erau pe post de gard la strungă şi plasă. Parazăpezii nu intră în conflict cu dreptul de proprietate pentru că sunt folosiţi în perioada când pământul se „odihneşte”.
Pe de altă parte, prefectul Macaleţi s-a plkâns că nu are o comunicate eficientă cu şefii de instituţii. „Comunicarea nu este foarte bună. Doresc să fiu anunţat telefonic în ceea ce priveşte mişcarea de utilaje. Momentul şi direcţia în care pleacă acestea.”, a solicitat prefectul Costică Macaleţi, drumarilor, la finalul videoconferinţei organizată luni cu viceprim-ministrul Liviu Dragnea şi Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Cum îi Tandea îi aşa-i şi Mandea. De vreme ce prefectul s-a făcut de râs pentru a doua oară că n-a putut gestiona fenomenul meteorologic anunţat din timp, ce să le mai ceară şefilor de instituţii. Ce să-i ceri lui Todică, care şi-a închis telefonul şi a stat acasă sau lui Irimia care a chefuit la barul Steaua Nordului din Horodiştea cu autofrezele în stradă, când prefectul se simţea bine la masa de protocol a Poliţiei?!
Teroarea albă a trecut dar la nivelul conducerii judeţului Botoşani n-avem şefi capabili să-i închidă rănile.
„Au fost în aceste zile cinci femei gravide ce trebuiau să nască, aflate în zone foarte critice! Nu-i în regulă deloc. Spunem o dată, de două ori, s-ar putea să trecem şi la sancţiuni.”, a precizat prefectul. Păi câte gravide ar trebui să nască acasă sau pe drum ca prtefectul să treacă la sancţiuni? Poate pentru viitoarele situaţii de urgenţă prefectul ne va prezenta şi nun barem al limitelor de incompetenţă: Ca să nu mai aibă presa ce critica.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Când acasă-i numai bona
Gastronomie: Muşchi de porc pe varză
Cum a ajuns un profesor de matematică din URSS unul dintre cei mai influenţi miliardari din lume
destinul fascinant al oligarhului Berezovski
Judecător botoşănean promovat la CSM
IŞJ: Guvernul Ponta a mai sistat un spor acordat celor din învăţământ
Politica păguboasă a lui Flutur
Ioan Rotundu
Flutur nu-l lasă din braţe pe Ghiorghiţă
Scrisoare ultimativă de la Traian Băsescu pentru Ponta, Antonescu şi Zgonea
premierul Ponta l-a ironizat
Sărbătorirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a început
la Iaşi 300 de tineri au manifestat pentru reunirea Basarabiei cu România
Cipru scapă de faliment şi ieşirea din zona euro, dar va plăti un preţ greu
Tarifele de transport al gazelor naturale au crescut
ne putem aştepta la o nouă scumpire a gazelor
Dascălii fără performanţe vor să stea alături de cei cu olimpici
Circarii din PSD Botoşani şi limbajul viclean al lui Ţurcanu
O fi handicapat, săracul!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă