Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13297
De la 07 Ianuarie 2003
114842929

Vlad Bileţchi: „Moldova este diamantul naţiunii româneşti

  • Ioan Rotundu
  • 25 March 2018, 23:00

Ieri, la Chişinău, în piaţa centrală a oraşului a avut loc un impresionant miting la care participanţii au cerut unirea Basarabiei cu România pentru a se reîntregi din nou România anului 1918. Unele surse indică prezenţa a zeci de mii de moldoveni, ceea ce pare a fi o cifră reală. Cunosc această piaţă pe care am vizitat-o recent. Este un spaţiu uriaş înconjurat de un parc pe măsură şi clădirile principalelor instituţii ale Republicii Moldova precum Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul.
Vârstnici şi tineri s-au adunat în uriaşa piaţă pentru a arăta lumii întregi dorinţa lor de unire cu Ţara Mamă care este România. Discursurile au fost înflăcărate şi emoţionante. În special tinerii moldoveni au avut un discurs extrem de patriotic şi au rostit apăsat că ei se consideră români, chiar dacă au un preşedinte trădător de neam şi ţară cum este Igor Dodon.
Interesant a fost discursul unor ofiţeri de rang superior ai Armatei care au luptat în Transnistria şi care s-au arătat fermi unirii Basarabiei cu România. Prezenţa lot a dat mare greutate manifestaţiei, sugerând că Armata este susţinătoarea dorinţei poporului moldovean de a se uni cu ţara.
Privind la această manifestaţie, gândul te duce la imaginile fotografice, puţine la număr, care au surprins atmosfera de unire a Transilvaniei cu Regatul României la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. Şi la acea uriaşă manifestaţie formată din românii veniţi din toate colţurile Ardealului pentru a întări cu prezenţa lor unirea erau vârstnici şi tineri.

N-au lipsit nici preoţii, în număr destul de semnificativ, urcaşi şi ei pe scena organizatorilor pentru a le întări moldovenilor convingerea că Biserica îi sprijină, le este reazem spiritual aşa cum le-a fost de-a lungul istoriei atunci când românii dintre Prut şi Nistru au fost la grea încercare.
L-am zărit în mulţime pe realizatorul emisiunii de Istorie la postului naţional de radio Vocea Basarabiei, Alecu Reniţă. Poate o fi luat şi cuvântul, n-am ştiinţă dar am ştiinţă că este un vrednic susţinător al Unirii. În reportajul pe care l-am realizat la Chişinău şi difuzat sâmbătă, 24 martie a.c. în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu, intitulat „Vocea Basarabiei”, Reniţă este cel care spune apăsat „Copii noştri ştiu exact că sunt români.”
În discuţiile mele la Chişinău cu cei doi istorici cunoscuţi şa nivelul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, mă refer la Anatol Petrencu şi Ion Negrei, mi s-a spus despre organizarea acestui miting la care am fost invitat. N-am putut onora invitaţia dar prin realizarea reportajului consider că am venit în întâmpinarea evenimentului. Îmi explicau reputaţii istorici, care miercuri, 28 martie a.c. vor fi prezenţi la Botoşani la un eveniment similar, că aproximativ 30% dintre moldoveni doresc Unirea. Ei speră ca până în apropierea zilei de 1 decembrie, când se va marca 100 de ani de la Marea Unire, procentul unioniştilor să depăşească 50%.
Cert este că generaţiile tinere de moldoveni sunt cele care susţin curentul unionist. Ieri, la Vatican, cu ocazia sărbătoririi Floriilor, papa Francisc, în cuvântul său a îndemnat tinerii să nu tacă în faţa politicienilor corupţi şi să-şi apere drepturile şi libertăţile. Tinerii moldoveni o fac deja!
Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei ODUP, o asociaţie obştească neguvernamentală, apolitică, nonprofit, ce are la bază ideologia patriotismului şi valorilor naţionale româneşti, fiind alcătuită din oameni deştepţi, activi, talentaţi şi devotaţi Cauzei Naţionale de ReUNIRE.,
în discursul său a făcut o metaforă extraordinară. Spunea Bileţchi că un diamant căzut în glod rămâne tot un diamant, cum o pată de noroi ridicată la cer rămâne tot noroi. „Moldova este diamantul naţiunii româneşti” – a rostit el de pe scena organizatorilor unde i s-a dat cuvântul.
Tinerii basarabeni vor pregăti o manifestaţie şi de mai mare amploare la începutul lunii aprilie a.c. pentru a „parafa” definitiv actul Unirii.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Codaşa mcorupşţiei
Horoscopul zilei de 26.03.2018
Moscova susţine că Europa este "imprevizibilă şi agresivă"
în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal
Casa de marcat virtuală făcută de un start-up românesc a primit 300.000 euro finanțare
Sute de mii de americani au manifestat pentru restricţionarea armelor de foc
Fiul fostului ministru Ioan Mureșan, Dan Mureșan, găsit mort in 2012 într-o cameră de hotel din Kenya,
lucra pentru Cambridge Analytica
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 23-03.2018
Lumea lu' Rotundu: Vocea Basarabiei
Chișinău: Zeci de mii de oameni la Manifestaţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Barna (USR): După 100 de ani avem același ideal - Unitatea românilor / Băsescu: Al treilea obiectiv de țară trebuie să fie reUnirea
Fostul lider catalan Carles Puigdemont a fost arestat în Germania
Daniel, managerul şef al VOR şi loviturile de imagine
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă