Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3272
De la 07 Ianuarie 2003
113096080

Botoşani: Duşmani de moarte

  • 25 November 2011, 23:00

Aseară, pe postul Rapsodia Tv, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu a fost difuzat reportajul „Duşmanii”. Reportajul şi-a propus să mai aducă odată în atenţia publică cât de mult s-au degradat relaţiile umane atunci când a venit vorba despre pământul moştenit de la moşi-strămoşi.
În cazul de faţă, doi veri drepţi se judecă de peste zece ani pentru că nu-şi pot împărţi o suprafaţă de teren moştenită de la bunici şi părinţi.
În urma decesului părinţilor, Pavel Ivancov (foto 1) din Vorona Mare a moştenit, în devălmăşie cu rudele sale o suprafaţă de 170 de ari de teren aflat în grădina casei. Conform împărţirii făcută de către specialistul în cadastru de la Primăria Vorona, pământul s-a împărţit între Pavel Ivancov şi verii săi drepţi, printre care şi Costache Şimon (foto 2).
Dar, cum dorinţa de proprietate este mai puternică decât puterea legii, Pavel Ivancov şi-a tras o parte de teren mai mare decât i se cuvenea, susţin verii săi. Vărul Costache Şimon, în loc să se aşeze c u vărul la un pahar de înţelegere, a preferat să-l lucreze pe la spate.
În aranjament cu cei de la Postul de Poliţie din Vorona şi cu inginerul de cadastru de la primărie, l-au convocat pe Pavel Ivancov la sediul poliţiei. În acest timp, pe căi ocolitoare, agentul de poliţie Zahariuc, inginerul Ivancov (numele acesta este frecvent în Vorona) şi vărul Costache Şimnon s-au dus la grădina lui Ivancov, au măsurat terenul şi i-au luat 20 de ari. Torul s-a petrecut în anul 1999.
Înarmat cu hârtiile emise de inginerul primăriei, Şimon a depus plângere de tulburare de poserie împotriva vărului Pavel Ivancov. Poliţiştii din comună i-au întocmit un dosar beton, aşa că Ivancov s-a trezit cu citat Ie la Judecătoria Botoşani . Chemat în judecată, Ivancov n-a luat procesul în serios şi a neglijat să se prezinte la termenele de judecată şi să se apere. Judecătoarea Mihaela Răcnea l-a condamnat la şase luni închisoare cu suspendare.
Sentinţa din august 2001 a fost atacată de Ivancov cu recurs la Tribunalul Botoşani. Ivcancov susţine că a primit o citaţie la recurs, dar când s-a dus la proces dosarul său nu figura pe listă. Cum, necum, prin ce aranjamente ale vărului Şimon nu se ştie, dar Ivancov a rămas bun condamnat.
Dealtfel, vecinul Dumitru Corneanu, cu care am stat de vorbă, a declarat că un frate de-al lui Costache Şimon, Neculai, cu ceva bani adunaţi, s-a lăudat că-l va lăsa pe Ivancov fără izmene.
Şi-a cam atins scopul, pentru că după această condamnare, prin anul 2006, Costache Şimon mai depune o plângere de tulburare de posesie împotriva vărului Ivancov, Cică i-ar fi intrat în proprietate şi pozai-a arat ceva cultură.
Ivancov susţine că n-a comis nicio tulburare de posesie, dar ce mai contează. Poliţia Vorona a trimis noul dosare la Judecătoria Botoşani iar Ivancov, care susţine că n-a fost citat, s-a mai ales cu o condamnare de trei luni de zile cu suspendare.
Recurs n-a declarat pentru că n-a ştiut de condamnare. Nu i s-a comunicat sentinţa, aşa că habar n-a avut că a fost pedepsit din nou. I-au spus cei de la Poliţia Vorona, dar abia în anul 2010, când nu mai putea face nimic.
Dar calvarul pentru Pavel Ivancov n-a luat sfârşit. Mai avea pantaloni pe el, deci nu ajunsese la izmene, cum i-a promis Neculai Şimon, fratele lui Costache.
Pe la începutul lunii noiembrie 2011, în grădina lui Ivancov s-a prezentat executorul judecătoresc Manoilă, care i-a măsurat grădina şi i-a mai luat vreo 700 mp, cică i se cuvin lui Costache Şimon, lucru stabilit de un expert în cadastru.
L-am căutat şi găsit în Botoşani şli pe Costache Şimon. Un bătrânel de 73 de ani, dar încăpăţânat foc. El susţine că Ivancov nu i-a dat tot pământul cuvenit prin moştenire, de aceea i-a făcut mai multe plângeri penale.
Vreo două ore am negociat cu Şimon un punct de vedere pe care să-l filmez. Am cedat aşa cum i-au fost pretenţiile, adică a pozat într-un om bun şi cu dragoste faţă de văr, dispus la dialog şi împăcare. Asta pe cameră, căci fără a fi filmat mi-a spus clar că nu are a face nicio înţelegere cu Ivancov.
Pavel Ivcancov este şi el o fire cărpănoasă şi încăpăţânată. Nu s-a prezentat la procese, n-a dialogat cu cei de la poliţia din comună, n-a chemat şi el un expert în cadastru să măsoare întreaga suprafaţă de teren moştenită şi să traseze bornele de împărţire între moştenitori.
Încăpăţinarea l-a costat două condamnări şi nu m-aş mira să mai primească una, pentru că deja Costache Şimon susţine că vărul său a depozitat nişte furaje pe proprietatea sa şi că îl deranjează streaşina unei construcţii care se află chiar pe hat.
Altfel spus, Şimon i-a mai pregătit lui Ivancov nişte motive de plângere penală. Cum poliţiştii din comună îi sunt binevoitori şi săritori în favoarea lui Şimon, Ivancov n-are a se aştepta la linişte familială şi tihnă de sărbători.
În ce privesc toate necazurile trase, Ivancov susţine că-i vin de la familia Şimon pentru că aceştia au bani şi au mituit poliţia, pe cei de la primărie, de la Cadastru şi judecătorii, fără a putea dovedi cele afirmate.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Reţeta zilei: Budincă de lămâie altfel
Caricatura zilei
Bancul zilei: Poligamie
O nouă lege pentru naţionalităţile din Ungaria. Nu pentru minorităţi ci naţionalităţi!
De ce Rusia vrea să ne întoarcă Transnistria
Guvernul Ungariei acuză că forinţul a fost ţinta unui atac speculativ
Băncile nu se vor retrage din România
au făcut ce-au vrut aici!
Retrogradarea ratingului Ungariei este parte a unui atac financiar
Sănătate : Emoţii în aşteptarea banilor pentru luna decembrie
DSP Botoşani va oferi locuri de muncă celoor care au luat reztidenţiatul
Botoşani: 60 de profesori vor da înapoi şpaga de la Bac
Ţurcanu vrea fabrică de peşte
De săptămâna viitoare, Portariuc intră în pâinea de consilier
Botoşani: Viitoarele mame vor naşte în şantier
Schimbarea la faţă a doamnei Olaru
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă