Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26497
De la 07 Ianuarie 2003
118413040

Să fie primarul Rădeanu omul care sfinţeşte locul?

  • 25 October 2009, 23:00

Localitatea Frumuşica este un vechi târg moldovenesc, evreii jucând un rol, important în dezvoltarea lui. Evreii au dispărut demult, dar au rămas urmele culturii lor. Centrul vechi al târgului mai păstrează casele evreieşti de tip vagon, numite aşa pentru că au camerele aşezate una în spatele celeilalte, cea din faţă fiind la strada principală.
Aşezat sub poalele dealului Holm, locul târgului este încărcat de istorie, legendele păstrând întâmplări din vechime, poveşti semiadevărate spuse la focul de seară din vatra ratoşelor şi care-ţi făceau părul măciucă. O parte din aceste legende s-au pierdut, altele au fost consemnate de către condeierii botoşăneni cu aplecare spre tainele trecutului, cum ar fi jurnalistul-scriitor Dumitru Ivan, semnatarul volumului intitulat „Popas în Valea Miletinului”.
Peste dealul Holm, într-un cadru natural mirific, se află aşezământul monahal Schitul Balş, aşezământ ce poartă povara a peste 350 de ani de credinţă ortodoxă şi care a fost scos la lumină din tenebrele în care l-au băgat regimul comunist de către părintele stareţ Isidor. În satul Rădeni încă stă mărturie hanul cel vechi, ratoş, cum numeau străbunii locurile de popas. Aici îşi trăgeau negustorii carele încărcate cu mărfuri, în drumul lor spre târgul Botoşanilor şi mai departe spre Lipcani sau Siret, pentru odihnă, nu înainte de a asculta îngroziţi în jurul focului ultimele întâmplări ale haiducilor ce prădau pe Valea Miletinului, având sălaş de noapte şi ascunziş de poteră în adâncul codrilor, loc cunoscut drept Masa Tâlharilor.
Ei bine, în acest târg cu pretenţie de a se fi născut sub domnia voievodului Alexandru cel Bun, administraţia publică îşi desfăşoară activitatea într-o clădire gârbovită, obosită de bătrâneţe, cu camere mici şi joase, întunecoase, nevrednică cu pretenţiile târgoveţilor. Din păcate, primarii postdecembrişti care s-au perindat la cârma târgului au pozaau tot promis localnicilor o primărie nouă, dar n-au reuşit să păşească de la vorbe la fapte.
Ultimul primari, de fapt o primăriţă, soţie de preot, pe nume Margareta Vamanu, vreme de patru ani a tot promis târgoveţilor că va ridica o mândreţe de primărie. Oamenii s-au cam săturat de promisiunile sale şi, anul trecut, la alegerile locale, l-au ales primar pe inginerul Costel Rădeanu. Omul n-a promis în campanie primărie nouă, dar a constatat, văzând clădirea veche, că aşa ceva se cere realizat în regim de urgenţă. S-a prezentat pe la uşa autorităţilor judeţene, s-a consultat cu aleşii locali, a căutat prin ungherele bugetului local cam ce sume pot fi angajate într-o astfel de treabă gospodărească şi, în primăvara acestui an, s-a apucat de ridicat noul sediu de primărie. N-au trecut şase luni de zile, iar clădirea este pe terminate. Uimitor de repede s-a ridicat această clădire, dacă avem în vedere că prin comunele judeţului astfel de construcţii durează ani de zile, cum ar fi cea de la Havârna de exemplu, începută în urmă cu vreo patru ani şi nefinalizată încă.
Săptămâna trecută am trecut pe la primarul Rădeanu, împins de nevoia unor informaţii despre un eveniment nefericit consumat în satul Rădeni. Am admirat viitorul sediu de primărie, la care se lucra de zor. „În 6 noiembrie ne veţi găsi în sediul nou” a declarat ferm primarul. Îl cred, de vreme ce numai în jumătate de an a reuşit să ridice o mândreţe de clădire.
Cu aşa sediu de primărie, târgul Frumuşica va avea o carte de vizită demnă şi pe măsura pretenţiilor sale istorice revendicate pe bună dreptate. Iată, dar, că zicala populară cum c㠄omul sfinţeşte locul” se mai adevereşte odată. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Doar cu aprobare de la Antena 3
Ioan Rotundu
Program TELE' M Botoşani, luni
Două proiecte, nu unul, pentru reţeaua de apă şi canalizare din Flămânzi
Romanii din Paris si-au cumparat aparate foto
pentru a se fotografia cu State Potcovaru
S-ar întoarce în politică, dar nu ştie dacă ar fi nevoie
Ţurcanu şi orgiile sexuale
Horoscop
Securitate la guvern
Secretara Florica se simte expoloatată
Funcţionarii lui Ţâbu n-au somn
Prostănacul şi Bunicuţa
Vrea... dar numai la străini!
Fleică de porc
Botoşaniul, un pol de interes din ce în ce mai evident
Locuinţe sociale la Botoşani construite cu bani germani
Micuţa de doi ani din Cordăreni a fost găsită moartă
Azil de bătrâni la Botoşani pus pe roate de americani
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
Caravana AJOFM circulă prin judeţ, dar cu rezultate modeste
Ministrul Andronescu i-a lăsat pe profesori fără bani de gradaţii
Spitalul judeţean este pe cale de a deveni clinică universitară
Guvernul Boc plusează plata către şomeri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă