Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6660
De la 07 Ianuarie 2003
122892309

Editorial

Bună croială, dificilă tocmeală

  • Ioan Rotundu
  • 25 October 2017, 23:00

Deputata PSD de Botoşani, Mihaela Huncă, a iniţiat un proiect de lege prin care vrea să introducă mai multe ore de Educaţie fizică în programa şcolară, începând cu şcoala primară şi până la nivel de liceu susţinând că lipsa de mişcare din partea elevilor a dus la scăderea rezistenţei fizice a acestora şi mai ales la creşterea în greutate peste normele admise vârstei lor.
Totodată, Huncă propune prin proiectul de lege iniţiat ca Educaţia fizică să devină disciplină obligatorie e examen la bacalaureat, urmând a se nota cu calificativele „admis” sau „respins”, după caz.
Iniţiativa deputatei botoşănence a fost bine primită în spaţiul public, mulţi părinţi considerând binevenită o astfel de modificare în programa şcolară. Numai că proiectul de lege iniţiat are foarte mici şanse să devină lege, principalul motiv fiind de natură financiară. A creşte numărul orelor de Educaţie fizică va însemna mai mulţi profesori şi, deci, mai mulţi bani la fondul de salariu. Deja bugetul ţării este pe punctul de a se prăbuşi pentru că nu mai sunt bani pentru plata salariilor în sistemul bugetar iar la nivel de primării situaţia a devenit dramatică, majoritatea lor neavând bani pentru plata salariilor pe lunile noiembrie şi decembrie. iar unele n-au bani nici pentru plata salariilor restante.
Un alt motiv, destul de serios, este lipsa infrastructurii, respectiv a sălilor de sport, a terenurilor de handbal, volei şi chiar fotbal, a pistelor pentru alergare, a gropilor cu nisip pentru sărituri etc. Ar fi necesar ca înainte de a se aproba proiectul de lege să se rezolve mai întâi infrastructura sportivă.
În mandatul premierului Adrian Năstase s-au construit multe săli de sport cu bani de la Banca Mondială. Putem vedea prin ţară săli de sport construite şi în câmp. Acum aceste săli sunt părăsite, cu geamurile şi uşile distruse, altele au devenit depozite de cereale a câte unui privilegiat al primarului sau directorului de şcoală iar la vreme de iarnă nici vorbă să poată fi încălzite în condiţiile în care aceste săli sunt construite din pereţi foarte subţiri de lemn şi asamblaţi nu tocmai ermetic. Nu este de ignorat nici faptul că programa şcolară a elevilor, începând cu gimnaziu şi liceu, este supraîncărcată. Se fac şi 7 sau 8 ore pe zi, se dau teme pentru acasă care ocupă tot timpul elevului că nu mai are loc pentru lectura particulară dar nu să mai facă şi sport.
O soluţie ar fi să se scoată din programă ora de Religie. Şi aşa comportamentul elevilor nu s-a modificat cu nimic în bine de când s-a introdus Religia în şcoală. Dimpotrivă, violenţa fizică şi de limbaj a crescut atât în rândul elevilor cât şi a cadrelor didactice. N-are decât preotul să ţină ore de Religie la biserică, fără a mai fi plătit de către şcoală.
În ultima perioadă s-a observat o înmulţire a disciplinelor şcolare care au dus la descurajarea elevilor de a mai învăţa pentru că oricum nu fac faţă. Se vrea introducerea disciplinelor Educaţie sexuală, Educaţie rutieră, Educaţie sanitară de prim ajutor, Educaţie legislativă, Educaţie civică etc. Cu câteva zeci de ani în urmă toate aceste discipline făceau obiectul orelor de Dirigenţie şi ar trebui să se revină la vechile metode fără a mai complica programa şcolară şi aşa complicată excesiv.
Introducerea manualului de Educaţie fizică de către actualul ministru al Educaţiei Liviu Pop este o altă aberaţie. Ora este pentru mişcare în sală sau aer liber şi nu pentru tocit din manual noţiuni care se învaţă la Anatomie
Cu privire la propunerea ca disciplina Educaţie fizică să devină probă obligatorie de examen la bacalaureat, opinia majoritară a părinţilor şi personalităţilor din sport a fost că nu este necesară o astfel de măsură. Un elev poate fi extraordinar de bun la Matematică, Fizică, Lb. română şi lipsit de abilităţi sportive. Punându-i-se calificativul „respins” el nu va lua bacalaureatul. Iar dacă notarea cu aceste două calificative nu va conta pentru examen, atunci nu văd rosul lor.
Iniţiativa Mihaelei Huncă este una binevenită, este o croială bună pe programa şcolară. Numai că tocmeala sa cu liderii PSD-ului pentru a avea susţinerea necesară în Parlament ca proiectul să devină lege nu va avea un deznodământ fericit. Nu sunt bani! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Guvernul de la Bucuresti risipeste banul public din cresterea economica
Bancul zilei: Compătimire colegială
Horoscopul zilei de 26.10.2017
Indicele Robor la 3 luni a crescut pana la nivelul de 1,88%, un nou record al ultimilor trei ani
Pregătiți-vă pentru o iarnă cu anomalii climatice.
Efectele ruperii mai devreme decât de obicei a vortexului polar
Ministrul Sanatatii, Florin Bodog s-a vaccinat antigripal:
Legea vaccinarii nu este despre obligativitate, ci despre copiii nostri
Comisarul european pentru buget, unul dintre cei mai influenti comisari, vine in vizita in Romania
Cum pot fi schimbate rapid orasele din Romania:
Asociatia Municipiilor pregateste un proiect de lege care sa permita exproprierea rapida pentru refacerea cladirilor abandonate sau transformarea fostelor zone industriale
Investitorii straini: 9 din 10 oameni de afaceri spun ca schimbarile legislative le afecteaza planurile de afaceri
(fata de 25% in 2015)
UE: Tineri din Romania vor putea calatori gratuit cu trenul in Europa, timp de 30 de zile
Mihai Tudose: Nu il schimbam pe Ionut Misa din functia de ministru al Finantelor
Deficitul bugetar pe anul acesta este sub 3% din PIB
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog