Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9249
De la 07 Ianuarie 2003
112954503

Reformă radicală privind tratamentul bolnavilor de diabet

  • 25 September 2006, 23:00

În cursul zilei de ieri, 25 septembrie, ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu a convocat o video-conferinţă pentru a aduce la cunoştinţa autorităţilor judeţene în ce constă noul program pentru diabetici. La nivelul judeţului Botoşani, la video-conferinţă, au luat parte prefectul Cristian Roman, directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, Rodica Huţuleac şi preşedintele Colegiului Medicilor, Teodor Tanase. Noul program pentru diabetici este în acord cu filozofia reformei ministrului sănătăţii, care pune accentul pe trei elemente esenţiale şi anume: respect pentru cetăţean şi banul public, redefinirea statutului medicului de familie şi management sanitar performant. Acest program aduce schimbări semnificative care vor fi implementate începând cu data de 1 octombrie. Ministrul sănătăţii a ţinut să le atragă atenţia autorităţilor că au datoria să se implice în buna desfăşurare a noului program de diabet şi a subliniat faptul că va sancţiona dur orice abatere de la reguli.
În premieră, antidiabeticele orale se vor distribui în farmaciile cu circuit deschis, care au contract cu Casele de Asigurări de Sănătate. În acest fel se vor evita cozile care se formau la cele câteva farmacii de la centrele de diabet. Reţetele pentru diabeticele orale vor fi eliberate şi de medicul de familie, pe baza scrisorii medicale transcrise de diabetolog prin intermediul pacientului. Tot în premieră, bolnavii de diabet vor primi tratamentul pentru o perioadă de 90 de zile şi nu pentru 60 ca şi până acum. Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate va avea obligaţia să asigure la farmacii plafonul necesar pentru 90 de zile, deoarece există fondurile necesare pentru ca acest lucru să fie realizat. Foarte mulţi bolnavi de diabet locuiesc în zone în care nu sunt cabinete de specialitate şi din două în două luni ei sunt obligaţi să se deplaseze pe distanţe mari până la centrele de diabet. Începând cu 1 octombrie, bolnavii vor beneficia de o monitorizare atât din partea diabetologului, cât şi din partea medicului de familie. Acesta din urmă va supraveghea pacientul şi îl va trimite la specialist ori de câte ori va fi nevoie să fie modificată schema de tratament. „De la 1 octombrie, deocamdată, bolnavii de diabet se vor prezenta ca şi până acum la medicul specialist. De acolo vor lua reţetă indiferent dacă iau antidiabetice orale sau insulină. Astfel, medicul specialist le va elibera reţeta, le va elibera şi o scrisoare medicală şi ulterior se vor prezenta la medicul de familie”, a subliniat Rodica Huţuleac, directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Botoşani.
Pacienţii vor beneficia lunar de testarea gratuită a glicemiei, care se va face în cadrul cabinetului medicului de familiei. În prezent această testare se efectuează o dată la două luni. Medicul de familie îl va trimite pe bolnavul de diabet de cel puţin două ori pe an la controlul de specialitate. De asemenea toţi diabeticii vor beneficia gratuit de o consultaţie anuală efectuată de medicul diabetolog. Această consultaţie trebuie să conţină evaluarea planului terapeutic şi de recuperare. Tot de la 1 octombrie va intra în funcţiune o linie telverde cu numărul 0800801110. În noul program pentru diabetici, medicul de familie va avea un rol important în monitorizarea evoluţiei bolii pacientului. De asemenea, medicul de familie va evalua riscul de a apărea complicaţii, va corela consecinţele diabetului cu alte eventuale afecţiuni. În funcţie de rezultatele acestei monitorizări medicul de familie îl va trimite pe pacient la medicul diabetolog, care va decide orice modificare a schemei terapeutice. Pentru implicarea în acest program, medicilor de familie li se vor plăti serviciile pe care le vor presta. Medicii se familie vor avea obligaţia să raporteze lunar la Autoritatea Judeţeană de Program şi la Agenţia de Programe modul de evoluţie al programului. Pe lângă această raportare, tot lunar medicii de familie vor transmite medicului diabetolog numele pacienţilor cărora li s-au eliberat reţete.
Pentru buna funcţionare a programului, cabinetele medicilor de familie vor fi dotate în mod gratuit cu glucometre şi testere de determinare a glicemiei. Tot gratuit Ministerul Sănătăţii Publice va pune la dispoziţia medicilor de familie şi diabetologilor un program informatic special. Acest program va permite o evidenţă completă şi strictă a pacienţilor bolnavi de diabet şi a sistemelor terapeutice utilizate. Glucometrele şi testerele vor ajunge în cabinetele medicilor de familie până 29 octombrie, iar programul informatic va ajunge la în cursul acestei săptămâni.
Programul informatic va conţine registrul naţional de diabet cu numele şi codul numeric personal al bolnavilor de diabet, informaţii privind tratamentul acordat. Prin intermediul acestui program informatic medicul va putea accesa codul şi preţul medicamentelor, dar şi actele normative în domeniu. Medicamentele antidiabetice de tipul insulinei vor fi eliberate de farmaciile cu circuit închis aparţinând unităţilor sanitare din reţeaua ministerului. Farmaciile cu circuit închis vor elibera şi antidiabetice orale până la epuizarea stocurilor. Decontarea contravalorii medicamentelor antidiabetice orale şi insulinei se asigură din bugetul Ministerului Sănătăţii Publice. De ieri într-o săptămână echipe ale Ministerului Sănătăţii Publice vor sosi la Botoşani pentru a sprijini şi controla implementarea noului program pentru diabet. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Pui pe sticlă
Horoscop
Călători fără voie
"S.O.S. Natura", la a III-a ediţie
Botoşănencele se dau în vânt după străini
Au sperat la locul III, dar s-au mulţumit şi cu V
Sindromul Mona Muscă
Ioan Rotundu
Comentariu la comentarii (CLXX)
(Ioan Rotundu)
Campanie de vaccinare a copiilor
Haos în distribuţia laptelui şi cornului către elevi
Primăriile vor face angajări pentru lucrări comunitare
Emoţii pentru viitorii directori de şcoli
Unele firme vor cheltui un furcoi de euro
Spitalele se fac că plătesc, Apa Grup că încasează iar CJ că arbitrează
Workshop la Botoşani
Cortina de fier dintre România şi Ucraina se ridică
Senatorul Vasilescu s-a situat de partea greviştilor din Justiţie
Conducerea PNL şi-a luat directorii la târnosit
Se angajează să salveze două monumente de inestimabilă valoare
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă