Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9252
De la 07 Ianuarie 2003
118488478

Botoşani: Blestemul pământului la vârsta de 86 de ani

  • 25 September 2011, 23:00

Elena Chelaru (foto 1) este o bătrânică din Suharău, ajunsă la respectabila vârstă de 96 de ani. Până zilele trecute mergea îndoită din şale. De săptămâna trecută nici aşa nu mai poate merge, doar se târâie pe fund. La vorbă şi la minte este vioaie, coerentă şi poate să-ţi explice exact ce vrea.
Numai că bătrâneţile Elenei Chelaru sunt tot mai neliniştite. Cea cu coasa îi dă târcoale, iar ea are un hectar de teren pe care Primăria Suharău a refuzat să i-l dea în proprietate. Este pământul primit de soţul ei de la tatăl său care la rându-i a fost împroprietărit după ce-a supravieţuit Primului Război Mondial. Ca răsplată pentru vitejia sa din prima linie de luptă, Regele Carol l-a răsplătit dându-i câteva hectare de teren.
Soţul Elenei a murit demult. Dar ea se luptă cu cei din Primărie să-şi obţină dreptul cuvenit de la soţ. Hectarul de pământ revendicat se află chiar în faţa casei sale, casă situată undeva în afara satului Suharău, în câmp. Numai că, susţine Elena Chelaru, un nepot al său pe numele de Constantin Furtună şi-a însuşit terenul şi de atunci numai că nu-l mai poate obţine.
Elena nu poate umbla să-şi caute dreptatea. În locul ei umblă fiica Maria Oprişanu, care trăieşte în Codlea – Braşov (foto 2). Maria s-a dus pe la instanţele de judecată în numele mamei şi a obţinut hotărâre judecătorească prin care i se recunoaşte dreptul la un hectar de teren. Numai că judecătorul n-a stabilit şi care este acel teren. Aşa că de la Primărie, actualul primar Marcel Chelaru (nu sunt rude) i-a dat terenul cu totul în altă parte.
Dar Elena chelaru vrea terenul primit de tatăl soţului de la Regele Carol, teren pentru care socrul său a luptat în război, teren la care priveşte de dimineaţă până seara de pe prispa casei. Primarul spune că nu poate să-i dea terenul deţinut pozaîn faţa casei pentru că el deja a fost dat prin titlu bde proprietate nepotului Constantin Furtună.
Ceva nu pare a fi în regulă, iar Elena Chelaru ştie acest lucru şi vrea să i se facă dreptate. Cu ani în urmă, cineva din Primăria Suharău a umblat la registrul agricol şi a trecut o parte din terenul deţinut de Elena Chelaru pe numele lui Constantin Furtună, nepotul său. Apoi i-a dat şi titlu de proprietate. Convingerea mea este că actualul primar, care a fost secretarul primăriei încă de dinainte de 1989, cunoaşte substratul afacerii şli nu este străin de el.
Numai că vorbesc înscrisurile, iar o anchetă pentru a se afla cine a umblat cu pixul prin registrul agricol şi a făcut modificările nu va deschide nimeni. Elena Chelaru şi fiica sa Maria Oprişanu n-au bani să ungă roţile mecanismului pentru a se declanşa o anchetă penală. Sigura soluţie ar fi ca fiica Maria Oprişanu să ia din nou calea justiţiei şi să ceară anularea parţială a titlului de proprietate deţinut de
Constantin Furtună, cerând să fie împroprietărită Elena Cxhelaru. Un astfel de proces poate dura mulţi ani, iar zilele Elenei Cjhelaru sunt numărate. Ea va ajunge în mormânt cu sufletul neîmpăcat că cei rămaşi în viaţă n-au dorit să-i facă dreptate măcar când se afla pe patul morţii. Cazul Elenei Chelaru nu este singular. Este o practică a judecătorilor să reconstituie dreptul de proprietate fără a indica în dispozitivul sentinţei şi amplasamentul în teren. De aici necazuri şi iar necazuri, alte procese, alţi ani de judecată, alte rânduri de lacrimi şi alte drame umane. Şi nici măcar nu poţi arăta cu degetul cine-i vinovatul!
Ioan Rotundu

P.S. – Dacă daţi clik pe imaginile de mai jos veţi putea iziona întreg reportajul apărut în emisiunea Lumea lu’ Rotundu, de joi 22 septembrie..


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Uger de vacă
Bancul zilei: Blonda la farmacie
Oportunitate de angajare
Sute de căruțe, încărcate ochi, circulă zilnic, alandala, pe DE58
SUA ar fi vândut în secret bombe anti-buncăr Israelului
Nazismul şi comunismul au avut efectul unei "ploi acide" asupra credinţei
Declaraţiile celebre facute de Vladimir Putin, fostul şi viitorul preşedinte al Rusiei
Autorităţile canadiene au arestat 11 români la graniţa cu New York
Ada Macovei şi ţârâitul telefoanelor
Ioan Rotundu
Nu pot să fac aşa ceva!
Ioan Rotundu
Săptămână crucială pentru Grecia şi pentru Zona Euro
Marcu şi Ţurcanu se tem de o revoltă a botoşănenilor
vor scoate proiectul privind comasarea de pe ordinea de zi şi cer demisia preşedintelui Ţâbuleac
Sorescu anunţă cartelarea alimentelor pentru bugetari
După promisiunea cu elicopterul, Ţurcanu ne promite şi avioane
Liberala Lupaşcu trimisă să repete clasa I-a
Angajaţii fostului spital Săveni au salarii mai mari
pentru că spitalul a devenit secţie a Spitalului judeţean Botoşani
Profesorii nu mai pot da elevilor teme pentru acasă
Profesorii se pregătesc pentru concedii fără plată pe timp de un an
Cadrele didactice se consideră bătaia de joc a Guvernului Boc
pentru că nu le-a dat salariile majorate prin sentinţe judecătoreşti
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă