O zicală bătrânească spune că toamna se numără bobocii, adică roadele muncii de peste an. Şi Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani ar vrea să numere ceva boboci, dar când s-a uitat mai atent în scriptele sale legate de buget a constatat cu tristeţe cu nu prea are ce număra.
Pornit la început de an în spirit optimist de a mai rezolva din problemele de pe agenda Consiliului judeţean rămase de la predecesori sau nou apărute, Ţurcanu şi-a făcut şi nişte socoteli financiare. Numai că socoteala specialiştilor săi în formarea bugetului anual nu s-a potrivit deloc cu cea de la Direcţia Finanţelor Publice.
Din cauza nerealizării veniturilor din TVA şi impozite pe salarii la nivel de judeţ, şi veniturile la bugetul judeţului s-au diminuat alarmant. S-au prognozat venituri din impozite suma de 15,5 milioane lei dar nu se vor realiza mai mult de 12,3 milioane lei. Cu un minus de 3,2 milioane lei multe din obiectivele propuse a fi finanţate în acest an vor rămâne doar la faza de intenţie.
Ţurcanu îşi pune mari speranţe într-o rectificare pozitivă la nivel de Guvern şi, astfel, premierul Ponta să-l ajute cu ceva bani guvernamentali. Slabă nădejde, nici încasările la bugetul naţional nu sunt pe roze. Deficitul veniturilor la bugetul naţional este estimat la 5 miliarde lei şi se pare că va fi mai mare până la sfârşitul anului.
Aşa stând lucrurile, rectificarea pozitivă aşteptată de Ţurcanu va fi de fapt una negativă. Aşa că nu va primi bani guvernamentali. Dealtfel, invitat cu ceva timp în urmă la emisiunea Dialog deschis de pe TeleM Botoşani, preşedintele Ţurcanu a recunoscut că veniturile sale la buget sunt îngrijorător de mici şi că va trebui să taie din sumele alocate serviciilor publice.
Totodată, cu invidie, spunea Ţurcanu că dacă ar fi avut la Consiliul judeţean bugetul Primăriei Botoşani, i-ar fi tăcut capul şi ar fi realizat multe lucruri utile şi necesare botoşănenilor.
Este adevărat că primarul Portariuc are bani la primărie dar nu ştie cum să-i folosească eficient. El tot comandă audituri de zeci de mii de dolari, zeci de mii de lei îi cheltuie pe studii de fezabilitate iar mai nou, a aruncat 500 mii lei pe o firmă de pază deşi are în subordine Poliţia locală cu câteva sute de angajaţi.
Ce se întâmplă spre sfârşit de an este consecinţa lipsei unui program de guvernare din partea USL, este lipsa de pricepere a premierului Ponta care îşi petrece mare parte din timp pe la televiziuni, este consecinţa luptelor din culise dintre PNL şi PSD, fiecare partid încercând să obţină cât mai multă putere şi să gestioneze cât mai mulţi bani de la buget.
Când ai pe mână banii bugetului, fondurile europene, musai te vei linge pe degete numărând o parte dintre ei în scop personal sau de partid.
Să ne amintim cum, în opoziţie fiind, liderii USL Ponta şi Antonescu strigau de mama focului că miniştrii Guvernului Boc fură banii poporului. În realitate strigătele lor erau de invidie că nu fură ei. Iată că acum ei fură mai ceva ca miniştrii lui Boc, numai că mormolocii din opoziţie tac şi privesc cu aceeaşi invidie cu care erau priviţi. Probabil că au motive foarte puternice să tacă, devenind astfel părtaşi la furturile actuale.
De vreme ce românii continuă să aibă încredere în Ponta şi PSD, înseamnă că mai este loc de majorare a impozitelor şi taxelor. Dacă din fondurile europene se fură tot mai greu, din banii poporului se poate fura în siguranţă.
Ioan Rotundu