Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25216
De la 07 Ianuarie 2003
118411759

Botoşani: Angajaţii Biroului judeţean al AEP suspectaţi că fac controale politice

  • 26 April 2015, 23:00

O informaţie cum că doi angajaţi ai Autorităţii Electorale Permanente – Filiala Bacău fac controale la primăriile din judeţul Botoşani şi-i amendează pe primarii opoziţiei iar pe cei ai PSD îi mângâie doar cu un „avertisment” ne-a trezit interesul să aflăm care ar fi adevărul, ştiut fiind că prin lege instituţia AEP este una apolitică iar angajaţii său n-au voie să facă parte din vreun partid.
O primă verificare ne-a oferit ca informaţii faptul că recent au fost controlate primăriile Văculeşti, Conceşti, Pomârla şi Vorniceni. La primarii PSD de la Conceşti şi Văculeşti, ambii PSD, s-au aplicat ca sancţiune câte un „avertisment”.
La Vorniceni, unde primarul este PDL, s-a aplicat o amendă de 1000 lei iar la Pomârla, pentru că primarul a trecut astă toamnă de la PDL la PSD, a scăpat tot cu un „avertisment”.
Au mai fost controlate anul trecut primăriile Lunca, Tudora şi mai apare Curteşti, dar primarul Dumitru Viţel ne-a declarat că el nu ştie un astfel de control. Inspectorii AEP controlează dacă Listele electorale permanente în format electronic sunt actualizate la zi prin radierea celor decedaţi şi includerea celor care au primit dreptul de vot.
Cine sunt cei care exercită acest control? În documentarea noastră am aflat lucruri extrem de interesante. La Filiala bacău – Biroul Judeţean al AEP Botoşani sunt doi angajaţi numiţi „experţi parlamentari”. Unul se numeşte Cătălin Săvescu. Este soţul Anei Săvescu, nimeni alta decât şeful Corpului de control al prefectului Costică Macaleţi. Înainte de a se angaja la AEP a lucrat în cadrul Consiliului Judeţean Botoşani, în anul 2013 câştigând suma de 16.195 lei iar soţia sa suma de 25.477 lei. Are un apartament în Botoşani cumpărat în 1995 pe numele soţiei şi un autoturism marca Chevrolet Spark fabricat în anul 2007.
Este limpede că soţia sa fiind la dreapta prefectului Costică Macaleţi, lider PSD cu state vechi, soţul Cătălin Săvescu să-i altoiască pe primarii liberali şi să-i protejeze pe cei ai PSD. Dealtfel şi angajarea lui Săvescu, în cursul anului 2014, la AEP miroase a aranjament politic, mai direct spus a sprijin din partea PSD, poate chiar prin prefectul Macaleţi.
Al doilea „expert parlamentar” cu drept de control este o domnişoară Voloşciuc. Se pare că este proaspăt angajată şi ea pentru că nu apare cu declaraţie de avere sau de interese pe site-uil AEP. Domnişoara este fiica Danielei Voloşciuc, juristă la Prefectura Botoşani. Să numim coincidenţă angajarea celor doi la AEP, ambii având relaţii sus-puse la Prefectura Botoşani.
Comportamentul celor doi cu primarii controlaţi este unul diferit. Faţă de primarii PDL şi PNL sunt extrem de scorţoşi, ameninţători şi neiertători. La Vorniceni, la controlul efectuat la sfârşitul lunii martie a.c., Cătălin Săvescu a constatat că o bătrâne decedată cu vreo 3 zile în urmă nu era radiată din Listele electorale permanente iar legea spune că radierea se face în termen de 48 de ore.
Secretarul Gabriel Pânzariu a încercat să-i explice că s-a luat cu treburile şi n-a avut timp s-o radieze în termenul legal. Primsrul Toader leampăr „am încercat să-i explic că fapta nu este aşa de gravă şi că nu suntem în preajma alegerilor ca decedatul să fi fost rămas pe liste”.
Săvescu s-a arătat neiertător şi l-a amendat cu 1000 lei. El are o leafă lunară de trei ori mai mare decât amenda aplicată secretarului, aşa că pentru el a-l lăsa pe secretar o lună de zile fără venituri în familie nu-i un motiv de a fi milos sau tolerant. Probabil că l-ar fi urecheat cineva din PSD, reproşându-i că n-a ajuns angajat al AEP ca să fie milos cu cei din opoziţie.
La Lunca, control, efectuat anul trecut, când primarul încă nu trecuse de la PDL la PSD ca să se bucure de protecţie, secretara a fost amendată de către „incoruptibila” Voloşciuc tot cu 1000 lei pentru aceleaşi omiteri de a radia din liste decedaţii.
Nici la Lunca primarul Marcel Marcu n-a avut succes în faţa intransigentei Voloşciuc: „Am insistat să-i dea un avertisment dar n-am reuşit s-o conving” ne-a declarat Marcu. Dar domnişoara Voloşciuc s-a arătat extrem de amabilă cu primarul de la Pomârla, care a trecut de la PDL la PSD şi care a fost găsit cu vreo 7 cazuri de decedaţi neradiaţi din listă. Domnişoara l-a mângâiat cu un „avertisment”. Avea două motive s-o facă. Maică-sa, Daniela Voloşciuc, se trage din Pomârla iar primarul a devenit un harnic social-democrat.
Poate că cineva de la DNA va fi curios să afle cum au ajuns cei doi angajaţi ai AEP, mai ales că ambii au puternice ancore în PSD. Nouă parcă ne miroase a vechiului sistem comunist: pile, cunoştinţe şi relaţii politice.
Iar preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, vâlceanca Ana Maria Pătru (foto) să verifice dacă nu cumva cei doi, având rude directe în conducerea Prefecturii Botoşani nu se găsesc în conflict de interese având în vedere că au drept de control şi asupra acestei instituţii.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Dragoste multă
Reţeta zilei: Varză cu costiţă afumată
Horoscopul zilei
Marcel Gentoiu, geamantanul vorbitor care le spune calatorilor sa aiba grija de bagaje
Doi din trei oameni nu au loc de munca in judetul Vaslui
Directia de asistenta sociala a devenit cel mare angajator
Romania a semnat cu Italia o conventie pentru evitarea dublei impuneri
Germanii dau de inteles ca pregatesc un Plan B pentru cazul unui faliment al Greciei
Pana la sfarsitul anului s-ar putea activa serviciul de rezervare online a numelui unei firme la Registrul Comertului
Se lucreaza pentru ca o firma sa poata fi inregistrata in 24 de ore la Registrul Comertului
Succes al școlii botoșănene la un concurs internațional
Lacul Eminescu între prezent şi perspectivele viitorului
Faptele bune ale lui Ghiorghiţă
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Revoltă pe malul Başeuluzi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă