Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13236
De la 07 Ianuarie 2003
123804787

Botoşani: „Cine dracu’ l-a pus pe acesta prefect:!”

  • Ioan Rotundu
  • 26 April 2017, 23:00

Invitaţi de Guvernul PSD să se înfrupte din fondurile europene pentru a dezvolta economico-social comunele, primarii judeţului nostru s-au pus pe treabă şi au depus până în momentul de faţă peste 400 de proiecte pentru astfel de investiţii. Desigur, aceste proiecte s-au întocmit de către firme specializate. Iar aceste firme, în majoritatea lor, au cerut plata muncii, indiferent dacă primarul va obţine sau nu finanţarea din fondurile europene.
Milioane de lei au cheltuit primăriile din judeţ din bugetele proprii pe astfel de studii de fezabilitate şi proiecte şi au depus documentaţiile la reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, minister condus de fina lui Liviu Dragnea, turcoaica Sevil Shhaideh. De la depunerea acestor documentaţii a cam trecut ceva timp dar de aprobat proiectele nici vorbă.
În loc de a li se acorda finanţările solicitate, primarii au tot fost convocaţi la fel de fel de sesiuni prin care li s-au explicat modalităţile de obţinere a fondurilor europene iar parlamentarii botoşăneni ai PSD, aflaţi pe post de răspândaci ai partidului. au tot bombardat presa locală de curte cu comunicate prin care i-a anunţat pe botoşăneni că de pe urma Guvernului PSD, la primării curge lapte şi miere din partea Ministerului Dezvoltării, adică bani europeni.
Sătui să fie convocaţi la astfel de întruniri unde în loc de bani s-au ales cu vorbe goale, la sesiunea de ieri primarii au răbufnit şi l-au luat la întrebări pe prefectul Dan Şlincu (foto).
Primarul comunei Hilişeu Horia, Ioan Butnaru, s-a răstit la prefect şi i-a spus că iar a venit la o instruire de unde va pleca fătă nici un ban european. Din cele peste 400 de proiecte depuse de primari, doar două au primit finanţare, cel de la Hudeşti şi altul de la ungureni, i-a spus primarul enervat că iarăşi a participat la o întrunire unde i s-au oferit cu dărnicie doar promisiuni.
Cel mai enervat s-a dovedit a fi primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelaru, care este şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din judeţul Botoşani. Chelaru i-a spus prefectului că s-a săturat să asculte poveşti gen Capra cu trei iezi. L-a somat pe prefect să-i explice, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului în teritoriu, cum se traduc două criterii prevăzute prin lege ca eliminatorii în alegerea proiectelor: capacitate financiară şi capacitate administrativă.
Întrebarea primarului Chelaru a fost pe deplin justificată. În orice lege astfel de definiţii se explică în ce constă cuprinsul lor. Nu şi în cazul legii iniţiată de Guvernul PSD. Fiind criterii eliminatorii, cei de la Ministerul Dezvoltării le folosesc abuziv pentru a găsi motive să nu aprobe proiectele la finanţare. Motivul real este că ministerul nu are banii europeni necesari să finanţeze proiectele, cei de la Comisia Europeană având multe rezerve cu privire la capacitatea şi corectitudinea Guvernului PSD de a folosi corect fondurile alocate.
Însăşi Corina Creţu, comisarul european care gestionează şi repartizează statelor membre fondurile, fostă lider marcant al PSD, i-a atenţionat pe Dragnea şi Grindeanu că nu sunt capabili să atragă în România fondurile alocate de Uniunea Europeană.
Cum spuneam, primarul Chelaru a dorit să afle de la prefect care sunt definiţiile celor două criterii de selecţie, respectiv capacitate financiară şi administrativă. Neştiind să răspundă, prefectul s-a apărat precum că el nu acceptă să fie testat profesional de primari. În realitate nici prefectul Şlincu nu cunoaşte care sunt cerinţele celor două criterii eliminatorii pentru că nici lui nu i s-a explicat de la nivel de minister.
Dar nici primarii noştri nu sunt Gheorghe ca să nu-şi dea seama că de fapt aceste două criterii sunt mijloacele prin care cei de la ministerul Dezvoltării pot manevra politic finanţările sau se pot acoperi că n-au banii necesari prin respingând documentaţiile depuse pe motiv că nu întrunesc condiţiile cerute de lege. În timp ce prefectul Şlincu era băgat în corzi de primari, senatorul PSD Lucian Trufin îi anunţa per botoşăneni că „Voi finaliza prima etapă de pregătire a fermierilor botoşăneni pentru accesarea măsurilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”
În loc de a manipula opinia publică cu astfel de comunicate mincinoase, senatorul să facă bine şi să spună deschis că nu sunt banii necesari susţinerii acestui program. Sau pe la Vlăsâneşti, de unde s-a ridicat profetul Trufin pentru a trâmbiţa marile realizări ale guvernării PSD, care lipsesc cu desăvârşire, nu s-a aflat că minciuna are picioare scurte.
Plecaţi şi de această dată cu promisiuni în loc de bani, primarii l-au declarat pe prefectul Şlincu repetent în materie de cunoaştere a accesării fondurilor europene. Va rămâne epocală expresia unui primar destul de cunoscut la nivel de judeţ care a exclamat cu năduf: „Cine dracu’ l-a pus pe acesta prefect:!” Răspunsul să-l dea nevasta şoferului, senatorul PSD Doina Federovici.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Anunţ concurs Primăria Ibăneşti
Comisia parlamentara de ancheta pentru alegerile prezidentiale 2009 se amana.
Proiectul de constituire a fost intors la comisiile de specialitate
Turcan, despre amanarea comisiei de ancheta:
"S-a speriat oare PSD de ceea ce s-ar putea afla? Relatiile notorii ale domnilor Dragnea si Tariceanu cu serviciile secrete sunt relatate chiar de pesedisti"
S-au votat noile grupuri de prietenie in parlament:
Dragnea, membru al grupului de prietenie cu Brazilia; Ponta preia sefia grupului cu Turcia
Mesajul Principesei Margareta in Parlament:
Romania este o tara inteligenta, stabila, care pretuieste continuitatea
'Comisia Europeana deschide o procedura de infringement impotriva Ungariei pentru legea privind universitatile
Legea executarii pedepselor:
Detinutii isi vor putea cumpara zile libere si primesc reduceri mai mari din pedeapsa daca muncesc/ Convorbirile telefonice nu se mai fac sub supraveghere vizuala
Audierea ministrului Finantelor de catre doua comisii senatoriale a fost amanata
miercuri pentru ca in locul ministrului a venit un secretar de stat. Surse din piata vorbesc despre o iminenta schimbare din functie a lui Viorel Stefan
Mai multe organiziatii civice cer PSD sa renunte la proiectul de lege privind gratierea si dezincriminarea conflictului de interese.
Acestia ameninta cu proteste in strada
Populatia nu o sa mearga la consultantii fiscali ca la medicul de familie
ca sa dea banii pe care ii datoreaza statului
Franta trimite ca ambasadoare in Romania o experta in combaterea coruptiei si albirii banilor
Nu e vorba de nicio taxa pe gospodarie sau de impozit pe venitul global. Este o taxare progresiva, sa fie clar!
Noi motive de nemultumire pentru Dragnea.
Ministerul Justitiei amana din nou termenul de amendare a legislatiei penale
Bancul zilei: Păcate omeneştii
Horoscopul zilei de 27.04.2017
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog