Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Social
Horoscop
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22090
De la 07 Ianuarie 2003
113177779

Bilanţul Jurnalului de Ziua libertăţii presei

  • Ioan Rotundu
  • 3 May 2019, 20:24

Cu primă apariţie în 15 august 1993, publicaţia Jurnalul de Botoşani şi apoi completată şi cu „Dorohoi” este cea mai longevivă publicaţie din presa botoşăneană postdecembristă. În cei aproape 26 de ani de apariţie, publicaţia s-a remarcat printr-o continuă luptă împotriva corupţiei şi abuzurilor instituţiilor statului. Am fost şi suntem, singura publicaţie botoşăneană care nu am acceptat banii corupţilor ca să nu le deranjăm afacerile murdare.
Cea mai importantă bătălie s-a dus împotriva evazioniştilor cu alcool, afacere care a înflorit puternic în anii 2000 - 2004. Organizaţi în sistem, mafiot şi cu protecţie din partea lui Paul Mustaţă, la acea vreme comisarul şef al Gărzii Financiare, evazioniştii produceau şi vindeau alcool bucurându-se şi de protecţia unor înalţi ofiţeri din IJP Botoşani.
Numai Jurnalul a avut curajul de a dezvălui cum este organizată evaziunea cu alcool şi proporţiile acesteia, ajutaţi fiind şi de fostul colonel Vasile Calimandruc care ne oferea informaţiile necesare. Stau mărturii ale acelor vremuri articolele scrise în Jurnalul, vârful dezvăluirilor fiind modul în care s-a organizat, la vreme de noapte, o ambuscadă pentru a fi prinşi cei care produceau alcool la negru în zona Răchiţi, protejaţi de Paul Mustaţă. Este vorba de „cazul Bovaly”, o societate controlată de Bogdan Aniculăese şi ginerele lui Mustaţă, un anume Ernest Iakab.
La acea acţiune din ianuarie 2002 care a scos la iveală cât de mare era caracatiţa evaziunii cu alcool a luat parte şi agentul de poliţie Dumitru Aioanei, cel care avea să ajungă ofiţer, comisar şef şi şeful Serviciului de Criminalitate Economică din IJP Botoşani dar care avea să treacă în barca evazioniştilor. Acum este adjunctul şefului IJP Botoşani iar numele său figurează în dosarul de corupţie în care este judecată Raluca Stâncescu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.
Să mai adaug şi numele colonelului Petrică Muraraşu, un alt protector al evazioniştilor cu alcool şi care a beneficiat de maşini de lux şi sume import6ante de bani. Mai trebuie amintit şi numele şefului IJP de atunci, colonelul Dan Roşu, cel care a susţinut di n umbră mafia alcoolului. Finalul a fost unul trist pentru col. Vasile Calimandruc, învins de corupţi. A fost forţat să se pensioneze iar tăcerea s-a aşternut pest6e întreaga afacere care a fost înmormântată la IJP şi Parchet.
O altă campanie de luptă împotriva corupţiei a fost legată de modul fraudulos de privatizare a societăţii Comaliment SA Botoşani. Georgică Mocanu a fost mai abil şi s-a instalat la conducerea societăţii, ajutat de un lider de sindicat corupt şi un fost miliţian devenit jurist. De scandalului Comaliment este legat şi numele lui Vladimir Ţepoi, la acea vreme preşedintele Tribunalului Botoşani şi a cărui fiică a fraudat la Iaşi fonduri europene, fiind condamnată la închisoare.
De amintit şi dezvăluirile făcute asupra modului în care omul de afaceri Tonino, Boldea, cu complicitatea conducerii BCR Botoşani – Filiala Bucecea, a preluat pe o sumă derizorie imensa avere a fostei societăţi comerciale BONITEX fostă ICRTI Botoşani. Afacerea s-a consumat în anul 2007. Avocatul Constantin Dascălu zis Lulu, care a apărat societatea VONITEX, a recunoscut că a fost învins de corupţia care domina la acea vreme justiţia botoşăneană şi mai sus.
O altă afacere cu alcool la negru s-a consumat în zona Darabani, afacere patronată de Costel Nazare, actual baron PSD şi primar la Conceşti. Nazare aducea alcool din Terleorman. Cisternele veneau protejate de fratele său, Gheorghe Nazare, ofiţer important în IJP Botoşani, acum pensionar şi membri în ATOP din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani.
Ultimele dezvăluiri făcute în Jurnalul au vizat activitatea infracţională a fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stâncescu, fiica fostului ofiţer de securitate Dan Stâncescu, Nicio altă publicaţie nu s-a angajat să prezinte acest caz de o gravitate deosebită, fiind vorba de un înalt magistrat. Cu calitate de inculpat, Stâncescu aşteaptă în aceste zile verdictul ce-l va da judecătorii Curţii de Apel Tg. Mureş.
În tot acest interval de timp am fost hărţuiţi cu fel de fel de dosare în civil şi penal, doar-doar vom înceta să ne mai ocupăm de corupţie şi corupţi. N-au reuşit şi nu vor reuşi. Am în lucru două volume despre corupţie din Botoşani, Primul volum, intitulat „Găinarii” cuprinde cazurile de corupţie ce vizează funcţionarii publici. Al doilea volum intitulat„Profesioniştii” tratează cazurile de mare corupţie, inclusiv cele din justiţie.
Poate că la o astfel de zi a libertăţii presei să reuşesc să lansez ambele volume. Noile generaţii de botoşăneni trebuie să ştie cine l-a furat viitorul.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Paștele sărăciei
de Florin Barbuta
Horoscopul săptămânii 29.04.- 5.05.2019
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă