Grupul sanitar amplasat în Parcul „Mihai Eminescu”, inaugurat anul trecut în primăvară, a cărui investiţie a costat în jur de 130.000 lei, este actualmente închis fiindcă, spune directorul SC Urban Serv Botoşani, Gheorghe Pricopi, nu este rentabil.
„Deocamdată este închis fiindcă în perioada asta nimeni nu joacă şah în parc. Nici măcar pentru trecători nu este rentabil să fie ţinut deschis. Un om dacă aş ţine acolo, m-ar costa 2.000 lei pe lună şi noi nu am încasa nici 20 lei lunar. Nu trebuie neapărat să aducă profit, chiar dacă avem un pic de pierderi, dar nici să ţinem un om pe degeaba acolo. WC-urile trebuie amplasate acolo unde este vadul mare, trec oameni şi au nevoie de această necesitate”, a precizat Gheorghe Pricopi, specificând că, de exemplu nu ar strica să fie nişte grupuri sanitare publice pe Pietonalul Unirii, Cuza Vodă, Marchian.
Prin parc trece lumea, se duce spre casă, sunt aproape şi nu au nevoie de WC. Sau, nici nu trec pe acolo, traversează parcul prin mijloc. „Este amplasat într-o zonă care nu este în calea multor cetăţeni. A fost cerut cu insistenţă de un grup de 100 pensionari ce joacă şah în parc şi care s-au dus la Primărie. A funcţionat toată vara, dar acum nu mai este rentabil”, a mai adăugat directorul SC Urban Serv Botoşani.
O soluţie ar fi fie darea în subconcesiune, fie angajarea cu contract civil a unui pensionar care să deschidă la 9 şi să închidă seara pe la 18. Însă problema cea mare este investiţia realizată şi banii care s-au cheltuit. Când s-a dispus realizarea WC-ului, era normal ca prin studiul de necesitate realizat să se stabilească înainte de a se cheltui banii, dacă investiţia este rentabilă. Oamenii care gândesc aşa procedează. Nu întâi taie şi apoi măsoară, cum s-a întâmplat în cazul de faţă.
Iar dacă investiţia s-a realizat numai din dorinţa cuiva de a satisface un moft al pensionarilor, cheltuindu-se într-un mod nesăbuit banii publici, acel cineva ar trebui să dea socoteală. Numai că în istoria administraţiei publice a oraşului nu se cunosc cazuri de persoane trase la răspundere pentru că n-au gospodărit eficient banul public. Nici de această dată nu va răspunde nimeni, deşi la urban Serv risipa este la ea acasă. (Eliza Sofian)