Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16366
De la 07 Ianuarie 2003
112993801

Lucrările din Centrul Vechi sunt în grafic

  • 26 January 2011, 23:00

Unul din cele mai importante proiecte pe care municipalitatea botoşăneană le derulează în prezent cu bani europeni este, fără îndoială, cel privind reabilitarea centrului istoric.
Proiectul intitulat “Reabilitarea Centrului Istoric şi a zonei pietonale a municipiului Botoşani”, finanţat şi realizat prin programul PHARE CES 2006 de către Uniunea Europeană şi Bugetul Naţional, are ca scop reabilitarea a 18 clădiri cu valoare de patrimoniu şi a zonei pietonale din Centrul Istoric al Municipiului Botoşani ca premisă a relansării turismului local.
În ciuda faptului că lucrarea este una complexă, stadiul de execuţie este unul avansat, termenul de finalizare fixat în contractul cu Ministerul Dezvoltării Lucrăilor Publice fiind luna iunie.
„Este una din cele mai importante lucrări care s-au făcut în timpul mandatului meu. E o lucrare foarte grea fiind necesare expertizarea tuturor caselor, o analiză atentă a tuturor caselor de la subsolul clădirilor. Am avut iniţial un termen de finalizare, însă din cauza problemelor apărute pe parcurs, a trebuit să-l amânăm. Sunt însă convins că odată ce vom finaliza aceste lucrări central istoric va deveni ca şi în celelalte mari oraşe din ţară un adevărat loc de plimbare”, a declarat primarul Cătălin Flutur.
Proiectul, în valoare de 7,6 milioane de euro fără TVA, presupune pe lângă reabilitarea celor 18 clădiri, şi executarea de lucrări de reabilitare a reţelei de utilităţi (apă-canal, gaz, energie electrică), refacerea şi amenajarea a trei parcări, dotare cu mobilier urban sau îmbunătăţirea zonelor de acces şi de legătură cu alte zone importante ale oraşului. Deja faţada clădirilor supuse reparaţiilor arată ca în marile oraşe care îşi respectă istoria, iar drumul cu piatră cubică conferă zonei aspectul de cetate.
Pentru un oraş atât de puternic influenţat de valorile sale culturale, bogat în tradiţii populare, precum şi în frumuseţea arhitecturii clădirilor vechi- cele mai multe adunate în centrul istoric, lucrarea reprezintă încă un impuls pentru oamenii locului în a-l promova la nivelul întregii ţări ca un oraş cultural, aşa cum merită să fie Botoşani-ul.
După ce va fi refăcut, Centrul istoric va deveni cu siguranţă unul din principalele puncte de atracţie ale oraşului pentru turişti. Una din clădirile din centrul istoric este fosta casă în care a copilărit poetul naţional Mihai Eminescu până la vârsta de 4 ani. Şi tot în apropiere se află Biserica Uspenia, considerată monument istoric, aflată pe lista Unesco, unde a fost botezat marele poet. Biserica a fost construită în 1552 de Elena Rareş, soţia domnitorului Petru Rareş. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Cancerul de col uterin face ravagii printre botoşănence
Spitalele judeţului s-au dezobişnuit să mai facă datorii
Pacienţii botoşăneni au acceptat umili taxa de internare
Trebuie mai mulţi logopezi în şcoli
Directorul DFP linişteşte primarii vitregiţi de fonduri
Concedieri la Modern Calor
peste douăzeci de angajaţi disponibilizaţi
Guvern: Anvelopele de iarnă, obligatorii din noiembrie
Tv SOMAX – Medicul de familie
Strig㠄hoţii!” ca să nu fie descoperiţi
Vor un circ politic mai lung
Ioan Rotundu
Emil Boc solicita declanşarea inspecţiilor fiscale generale la societăţile care au majorat preţul carburanţilor
Bancul zilei: Calm de pompier
Caricatura zilei: Gelozie
Moscova, prima linie de război
Nu avem o soluție în ceea ce privește alegerea șefului statului
Monumentele românilor din Basarabia
Puterea economică se deplasează dinspre Vest spre Asia
la Davos, Nouriel Roubini nu mai e atât de pesimist
Horoscop
Noua directivă privind plăţile contractuale
Facturile trebuie achitate in mai puţin de 60 de zile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă