Unul din cele mai importante proiecte pe care municipalitatea botoşăneană le derulează în prezent cu bani europeni este, fără îndoială, cel privind reabilitarea centrului istoric.
Proiectul intitulat Reabilitarea Centrului Istoric şi a zonei pietonale a municipiului Botoşani, finanţat şi realizat prin programul PHARE CES 2006 de către Uniunea Europeană şi Bugetul Naţional, are ca scop reabilitarea a 18 clădiri cu valoare de patrimoniu şi a zonei pietonale din Centrul Istoric al Municipiului Botoşani ca premisă a relansării turismului local.
În ciuda faptului că lucrarea este una complexă, stadiul de execuţie este unul avansat, termenul de finalizare fixat în contractul cu Ministerul Dezvoltării Lucrăilor Publice fiind luna iunie.
Este una din cele mai importante lucrări care s-au făcut în timpul mandatului meu. E o lucrare foarte grea fiind necesare expertizarea tuturor caselor, o analiză atentă a tuturor caselor de la subsolul clădirilor. Am avut iniţial un termen de finalizare, însă din cauza problemelor apărute pe parcurs, a trebuit să-l amânăm. Sunt însă convins că odată ce vom finaliza aceste lucrări central istoric va deveni ca şi în celelalte mari oraşe din ţară un adevărat loc de plimbare, a declarat primarul Cătălin Flutur.
Proiectul, în valoare de 7,6 milioane de euro fără TVA, presupune pe lângă reabilitarea celor 18 clădiri, şi executarea de lucrări de reabilitare a reţelei de utilităţi (apă-canal, gaz, energie electrică), refacerea şi amenajarea a trei parcări, dotare cu mobilier urban sau îmbunătăţirea zonelor de acces şi de legătură cu alte zone importante ale oraşului. Deja faţada clădirilor supuse reparaţiilor arată ca în marile oraşe care îşi respectă istoria, iar drumul cu piatră cubică conferă zonei aspectul de cetate.
Pentru un oraş atât de puternic influenţat de valorile sale culturale, bogat în tradiţii populare, precum şi în frumuseţea arhitecturii clădirilor vechi- cele mai multe adunate în centrul istoric, lucrarea reprezintă încă un impuls pentru oamenii locului în a-l promova la nivelul întregii ţări ca un oraş cultural, aşa cum merită să fie Botoşani-ul.
După ce va fi refăcut, Centrul istoric va deveni cu siguranţă unul din principalele puncte de atracţie ale oraşului pentru turişti. Una din clădirile din centrul istoric este fosta casă în care a copilărit poetul naţional Mihai Eminescu până la vârsta de 4 ani. Şi tot în apropiere se află Biserica Uspenia, considerată monument istoric, aflată pe lista Unesco, unde a fost botezat marele poet. Biserica a fost construită în 1552 de Elena Rareş, soţia domnitorului Petru Rareş. (Lavinia Preda)