Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9987
De la 07 Ianuarie 2003
112955241

Botoşani: Lacul lui Eminescu împărţit între naşul Zmău şi finul Gireadă

  • Ioan Rotundu
  • 26 January 2015, 23:00

În spaţiul public s-a vehiculat informaţia cum că Lacul Eminescu din pădurea Ipoteşti nu ar fi cel descris cu atâta talent şi trăire sufletească de marele poet ci că adevăratul lac ar fi cu totul altul. Mai nou oferta de bulhacuri pe lângă care ar fi visat poetul a crescut la două.
Iată cam cine bate şaua să priceapă iapa cu Lacul Eminescu. Primul care a pus ochii pe un bulhac situat sub liziera pădurii ce străjuieşte drumul spre satul Cucorăni a fost Verginel Gireadă (foto 1) pe vremea când încă era primar. Ca primar, el a avut grijă să-şi tragă partea de pământ pe seama căreia familia să trăiască boiereşte. Cum a ajuns familia Goireadă proprietar pe unele terenuri ce erau în proprietatea publică a Primăriei comunei Mihai Eminescu veţi afla în curând.
Cert este că pe aceste terenuri se află situat un bulhac mâlos pe care Gireadă intenţionează să-l facă celebru, transformând mâlul galben leşios într-o apă albastră tremurândă şi încărcată cu nuferi galbeni.
Cum spuneam, pe vremea când Gireadă era primar pădurea cu tot cu lacul eminescian a trecut în proprietate privată a familiei Vasiliu. Atunci s-a ivit pentru prima oară problema răscumpărării lacului iar preşedintele Consiliului judeţean Botoşani de atunci, Mihai Ţâbuleac, a declanşat negocierile de răscumpărare de la familia de medici veterinari Vasiliu.
Nu înţelegeam atunci de ce primarul Gireadă căuta să încurce aceste negocieri şi l-am suspectat de nemulţumire faţă de comisionul ce i l-ar fi oferit noul proprietar. În realitate Gireadă bloca negocierile pentru că avea prilejul să mute lacul eminescian din pădurea Ipoteşti pe imaşul spre Cucorăni.
Acum, Verginel Gireadă a reluat ofensiva demitizării lacului eminescian pentru a-l putea muta pe terenul proprietatea familiei sale. A găsit şi cozi de topor prin presa locală care, contra bani, au raliat teoriei lui Gireadă cu bulhacul, dovadă că acei reporteri au tot atâta cultură cât şi fostul primar declarat infractor printr-o condamnare cu suspendare rămasă definitivă.
Întâmpinând totuşi anumite oprelişti din partea celor care mau au o brumă de respect pentru memoria poetului, Gireadă a ajuns la concluzia că dacă va pune mâna pe funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean Botoşani va pune mâna şi pe lacul eminescian. Acum avem şi explicaţia pozaanunţului făcut de Verginel Gireadă cum că în 2016 va candida la funcţia de preşedinte al CJ.
Lacul fiind un brand cultural puternic, trecând în proprietatea lui Gireadă acesta va putea accesa cu uşurinţă fonduri guvernamentale şi europene să amenajeze în preajma bulhacului o pensiune turistică. În fond, aceasta şi urmăreşte.
Numai că Verginel Gireadă s-a trezit cu un concurent. Şi nu unul oarecare ci chiar naşul său de cununie, fostul miliţian auto Dumitru Zmău (foto 2). Zmău, a cărui afaceri controversate au rămas nepedepsite pentru că din miliţian se transformase în poliţist cu grad de comisar rutier şef, şi-a tras şi el un bulhac sub buza dealului pe coama căruia trece şoseaua spre Dorohoi, nu departe de Popasul Cucorăni. Şi Zmău susţine că adevăratul lac eminescian ar fi bulhacul său şi nu cel al finului.
Mirosind cam ce pune la cale finul Gireadă, şi naşul Zmău a pus ochii pe o funcţie în Consiliul judeţean Botoşani, una mai mică dar mai uşor de obţinut: cea de vicepreşedinte. Ca vicepreşedinte poate să i-o ia înainte finului şi să orchestreze la nivel de CJ mutarea lacului la bulhacul său.
Interesant este că în susţinerea teoriei celor doi cum că lacul eminescian nu este cel din pădurea Ipoteşti s-a alăturat şi tăcutul prefect Costică Macaleţi. Deocamdată nu-mi dau seama a cui bulhac intră în vederile prefectului, dar este cert că nici cultura acestuia nu este mai deocheată decât a celor doi. În schimb cultul banului îi domină pe toţi trei.
Josnicia care se pune la cale trebuie stopată iar atitudinea trebuie să vină din partea oamenilor de cultură, a celor două instituţii culturale: Direcţia Judeţeană de Cultură şi Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Tradiţiilor Culturale, ambele subordonate Consiliului judeţean Botoşani.
O primă voce de protest a fost cea a lui Alexandru Vasilache din cadrul Bibliotecii judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani, a cărui articol intitulat „Lacul… balta şi lăcustele” îl puteţi citi în ediţia de faţă. Aştept şi alte voci autorizate să sară în apărarea memoriei poetului cu care se mândreşte întreaga Românie, să putem pune cu botul pe labe hienele care sfâşie tot ce are mai scump acest judeţ: cultura şi personalităţile care i-au dat viaţă.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Dilemă sexuală
Reţeta zilei: Găluşcuţe franţuzeşti
Horoscopul zilei
Boala lungă din PNL, folosul lui Ponta şi-al lui PSD
Ioan Rotundu
Un tribunal din Turcia ordona retelei Facebook sa blocheze paginile care il insulta pe Mahomed
Perchezitii DNA in 5 locatii din Harghita, printre care si la Primaria Gheorghieni
O persoana care sustinea ca este seful agentiei nationale de spionaj a reusit sa vorbeasca cu David Cameron
Polonia cere inasprirea sanctiunilor europene impotriva Rusiei
Kremlinul avertizeaza ca o astfel de decizie ar fi absolut destructiva
Hidroelectrica a inregistrat un profit de 1,2 miliarde de lei in 2014
Sustin in continuare conceptul unui Muzeu al Comunismului in Romania
Este necesara o reconciliere cu istoria noastra recenta
Prognoza meteo pe doua saptamani
FMI avertizeaza autoritatile romane in privinta proiectului legii falimentului personal
Lumea lu’ Rotundu, lumea speranţei nedreptăţiţilor
Ioan Rotundu
Lacul… balta şi lăcustele
Durneşti: Viaţa la 102 ani: amintiri, rugăciuni dar şi câte o tărie ca să alunge microbii
Ministrul Agriculturii ajunge tot mai greu la fondurile europene
Nu avem asteptari la aprobarea oficială a Programului de catre CE, în acest moment
Toni Grebla nu demisioneaza de la CCR
Iohannis: Sanctiunile impotriva Rusiei trebuie intensificate
daca Moscova nu participa "credibil" la gasirea unei solutii politice a conflictului din estul Ucrainei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă