Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10563
De la 07 Ianuarie 2003
110931033

Ieri, la Ungureni,

Într-un dialog român-francez, a fost inaugurat noul sediu al primăriei

  • 26 July 2007, 23:00

Aşa cum primarul Ilie Ivanachi anunţase cu ceva timp în urmă, ieri, la Ungureni, a fost inaugurat noul sediu al primăriei, eveniment la care a participat şi un grup format din 16 francezi, proveniţi din cele cinci comune situate în regiunea franceză Lain, cu care comuna botoşăneană s-a înfrăţit în urmă cu şapte ani. Încă de dimineaţă primarul era cuprins de emoţia aşteptării oficialităţilor invitate de la Botoşani, iar viceprimarul Traian Juravle supraveghea strada, în aşteptarea acestora. Francezii, prezenţi în comună încă de marţi, au fost cazaţi pe la diferite familii, cu care se cunosc deja şi cu care se vizitează anual, când ei la noi, când ai noştri la ei. În jurul orei 10.30 şi-au făcut prezenţa în faţa primăriei, zâmbind larg şi simţindu-se printre cei prezenţi ca la ei acasă.
Stabilită să înceapă la ora 11.00, festivitatea era amânată de la un minut la altul, în aşteptarea cuiva mai cu funcţie de la judeţ. Ghinion însă! La Consiliul Judeţean era şedinţă, iar preşedintele Conţac a anunţat că nu poate onora evenimentul. Primarul spera ca măcar de la prefectură să ajungă unul din cei doi subprefecţi, Elvădeanu sau Şalgău. N-a ajuns nici unul. Doar de la instituţiile descentralizate am constatat prezenţa lui Gheorghe Sorescu – şeful Finanţelor, medicul Gabriel Oprişanu – dir. adj. al Autorităţii de Sănătate Publică, ambii percepuţi ca şefi tributari PNL-ului. Dana Petrariu – directoarea de la Cultură, prezentă şi ea, era curtată de către primar, ca în cazul când nu ajunge nici o oficialitate de la Prefectură, să facă onorurile în numele judeţului. Au mai apărut deputatul Liviu Câmpanu, cu umbra sa Florin Ţurcanu şi Cornel Popescu – liberalul trimis la Bucureşti să ocupe funcţia de preşedinte al Societăţii Naţionale de Piscicultură, sau cum s-o mai fi numind ea.
Dacă pornim de la premiza că primarul Ilie Ivanachi este membru PNL, ieri, la Ungureni, s-a cam adunat un mic staff liberal. Pentru că au mai fost văzuţi primarii liberali de la Mitoc şi Dângeni, cel democrat de la Săveni fiind sărit la invitaţie. A mai lipsit viceprimarul liberal de Săveni, Relu Târzioru, cel care de curând a avut o mică gâlceavă cu şeful său, deputatul Liviu Câmpanu.
Până la urmă festivitatea de inaugurare a sediului a fost deschisă de către viceprimarul Traian Juravle, care l-a invitat pe primarul Ivanache să-şi ţină alocuţiunea. Întreg evenimentul s-a coagulat în jurul prezenţei francezilor, care au jucat un rol important în schimbarea, nu numai a mentalităţilor locale, dar şi a gradului de civilizaţie, sprijinind comuna în realizarea unei aducţiuni de apă, care a mutat multe WC-uri din spatele grădinii în casă. Grupul de francezi a fost reprezentat de către Gaby Bogio, preşedintele Asociaţiei de prietenie, care a ţinut o alocuţiune, evidenţiind adâncimea relaţiilor care s-au statornicit între ei şi familiile din Ungureni.
După ştiinţa mea, comuna Ungureni este singura din judeţ care a închegat relaţii trainice şi permanente cu localităţi din Franţa. Poate doar comuna Vorona s-o concureze. În 13 august 2000, primarul de atunci al comunei Ungureni, Cristian Dutcă, semna cu cinci comune franceze o cartă de înfrăţire. Carta de înfrăţire consfinţeşte „în calitate de reprezentanţi aleşi de concetăţenii noştri, noi pecetluim în mod oficial astăzi, prin prezenta cartă, înfrăţirea care uneşte comunele franceze Druillat, Montagnat, Revonnas, Saint Martin du Mont, Tossiat şi comuna română Ungureni. Obiectivul înfrăţirii este de a favoriza apropierea populaţiilor din cele şase comune, o mai bună înţelegere, stimă reciprocă şi prietenia dintre ele. De asemenea, dezvoltarea schimburilor de natură sportivă, culturală, socială şi economică în interesul cetăţenilor. Eforturile noastre trebuie să contribuiască a inocula concetăţenilor noştri şi înainte de toţi, tinerilor din cele două ţări, sensul acestei prietenii şi să-i dea viaţă. Noi declarăm a ane angaja cu toate forţele la construirea viitorului comun în pace şi libertate în interiorul unei Europe unite.” Din partea franceză, reprezentanţii celor cinci comune semnatare au fost: Jean Paul Sierley – Druillat, Roger Blatrix – Tossiat, Claudius Humebrt – St. Martin du Mont, Jean Maineult – Revonnas, Yvan Chichoux – Montagnat.
După ce oficialii locali, cei invitaţi şi francezii şi-au rostit vorbele de cuviinţă, preoţii de la parohiile din comună, vreo patru la număr, au oficiat slujba de sfinţire. Mulţimea adunată ciopor în faţa noii clădiri, a fost invitată să viziteze interiorul, după care să se retragă în curtea din spate, la un mic şi o bere, oferite de către primarul Ilie Ivanache, în cinstea sărbătorii religioase Sf. Ilie, care tocmai a trecut. Lumea bună, adică invitaţii şi gazdele, s-au retras la cămunul cultural, la o bogată gustare. Francezii au venit mai la urmă, grupaţi şi cu translatorii printre ei. S-au comportat extrem de firesc, s-au aşezat pe scaune, au gustat ţuica de prună excelentă, adusă prin intermedierea lui Cornel Popescu, au mâncat din farfurie. Aflând că sunt jurnalist, spre surprinderea mea, s-au interesat dacă ştiu noutăţi din turul de ciclism al Franţei. Ştiam doar câte ceva din buletinele de ştiri difuzate la radio Europa FM, prea puţin faţă de curiozitatea lor. Ne-am despărţit amical de gazde, de francezi, de ceilalţi invitaţi pentru a consemna şi face cunoscut evenimentul. Nu înainte de a menţiona şi numele celor care au asigurat înţelegerea dintre francezi şi localnici, respectiv medicul veterinar Teodor Harabagiu, prof. Axânciuc şi Elena Clocotici. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Anunţ-concurs
Plăteşte generos pentru un teren în buricul târgului
Reinventarea istoriei românilor continuă la Chişinău
Program TELE’M Botoşani, vineri, 27 iulie
Sute de săvineni l-au condus pe Solomonescu pe ultimul drum
Un nou apel la linişte în sistemul sanitar botoşănean
Se plânge că parlamentarii l-au abandonat
Ciuştea le taie aripile săvinenilor
Chioşcurile din spitale sunt trimise în subsoluri
Muzeul Judeţean va primi în gazdă secţia de etnografie
Consilierii judeţeni au votat pentru intrarea în legalitate a romilor
Primii paşi în programul de evaluare a stării de sănătate
Reabilitarea Şcolii Populară de Artă amânată pentru 2008
Amenzi usturătoare pentru arderea miriştilor
Guralic face mişto din cei ce nu-i împărtăşesc convingerile
CJ şi-a rectificat bugetul
Culturile de primăvară pot fi, cu noroc, salvate
În paradis
Horoscop
Mult, mult zgomot pentru ...3 metri pătraţi de pământ!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă