Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5590
De la 07 Ianuarie 2003
123768806

Societatea Allianz Ţiriac Asigurări este acuzată că-şi ţepuieşte clienţii

  • 26 June 2007, 23:00

Cu siguranţă că cel mai furat patron din judeţ este Mircea Calistru, fondatorul societăţii comerciale Calistru Com SRL Suharău. Societatea deţine mai multe magazine de desfacere en-detail pe raza comunelor Suharău, Hudeşti şi Cristineşti. Magazinele sunt bine aprovizionare şi cu dever mare, ceea ce n-a scăpat ochilor iscoditori ai hoţilor. Pentru a se pune la adăpost de surprize neplăcute, patronul şi-a asigurat averea la societatea de asigurări Allianz Ţiriac Asigurări SA, prin Sucursala Botoşani. Întreaga asigurare l-a costat 2000 lei lunar, sau 20 milioane lei vechi. Iar surprizele n-au întârziat să apară.

Recidiviştii
Dorin Constantin Atitienei şi Dinu Ursan sunt doi tineri din Hudeşti ce trăiesc din furturi. Dinu Ursan pare a fi mai activ. Pentru început el a spart, de două ori la rând, magazinul lui Calistru din Mlenăuţi, valorile furate fiind stabilite la 72 milioane lei vechi. Un tun de 62 milioane îl trage şi la magazinul Başeu. Poliţia efectuează cercetări, iar Ursan este arestat, judecat şi condamnat la închisoare cu executare. Este momentul când Mircea Calistru ia decizia de a-şi asigura bunurile societăţii. Între timp Ursan, eliberat din închisoare, îl ia asociat la furturi pe Dorin Atitienei. În 2002 sparg magazinul de la Alba – Hudeşti şi sustrag mărfuri în sumă de 70 milioane lei. De această dată sunt judecaţi şi condamnaţi amândoi la 3 ani închisoare. Societatea Allianz Ţiriac Asigurări, conform contractului de asigurare acordă despăgubirile la valoarea furtului, fără a agăţa de vreo chichiţă juridică. Atitienei scapă mai repede, iar Ursan în preajma Crăciunului anului 2005. Aşa că, în noaptea de 25/26 decembrie 2005 îşi unesc eforturile, sparg şase lacăte şi grilajele de la magazinul Alba şi sustrag valori în sumă totală de 153 milioane lei. Ursan este arestat imediat, Atitienei, din motive necunoscute, este lăsat în libertate. Paguba în sumă de 153 milioane lei a fost stabilită de către comisia de inventariere şi confirmată printr-o expertiză contabilă. Numai că, în referatul de cercetare încheiat de poliţie şi apoi în rechizitoriul procurorului se face vorbire de faptul că hoţii au recunoscut furtul numai a valorilor în sumă de 10 milioane lei. Deşi au fost audiaţi martori care au confirmat că hoţii au făcut mai multe drumuri între magazin şi o maşină, că au cărat saci de mărfuri, că în urma lor rafturile din magazin au rămas goale pe anumite porţiuni, judecătorii au complicat lucrurile, deşi ele erau clare ca bună ziua.

Judecătorul din Darabani crede în expertiza contabilă
Fondul procesului s-a judecat la Judecătoria Darabani. Pentru că între societatea lui Calistru şi Allianz Ţiriac Asigurări apăruseră divergenţe cu privire la cuantumul pagubei, asiguratorul dorind să despăgubească numai cât a recunoscut hoţul, judecătorul recomandă efectuarea unei expertize contabile. Atât Calistru cât şi Allianz Ţiriac Asigurări acceptă efectuarea acestei expertize. Ba mai mult, ajung la înţelegerea ca patronul Calistru să plătească contravaloarea expertizei contabile iar Allianz Ţiriac Asigurări să o deconteze (Dosar 85/2006). Dosarul ajunge în pronunţare, iar judecătorul îl condamnă pe Dinu Ursan, aflat în stare de arest, la 1 an şi 6 luni închisoare, cu executare în penitenciar. Totodat㠄Obligă asigurator Allianz Ţiriac Asigurări SA Sucursala Botoşani să plătească părţii civile S.C. Calistru Com SRL suma de 14.292,93 lei diferenţă de prejudiciu şi 4.270 lei contravaloare expertiz㔠– conform Sentinţei penale nr. 244/9.10.2006. Pe Dorin Atitienei îl achită, considerându-l nevinovat.

Allianz Ţiriac Asigurări strâmbă din nas
Pentru că plătise deja 1000 lei, cât recunoscuse hoţul, Allianz Ţiriac Asigurări SA Sucursala Botoşani urma să achite şi diferenţa în sumă de 14.292,93 lei la cât fusese obligată, plus cheltuielile cu expertiza, suma de 4.270 lei. Asiguratorul declară apel la Tribunalul Botoşani, solicitând să fie exonerată de plata bunurilor asigurate şi furate, poate şi pe motivul că de la hoţ n-avea ce mai recupera. Cu toate că declară apel, mai achită lui Calistru suma de 7.146 lei, sumă întrată în contul societăţii păgubite la data de 31.10.2006. Tribunalul se pronunţă în sensul că obligă pe asigurator să-i plătească lui Calistru paguba în sumă de 15.300 plus expertiza 4.260 lei, menţine condamnarea aplicată lui Ursan şi-l condamnă şi pe Atitienei la 1 an şi 8 luni închisoare. Din nou Allianz Ţiriac Asigurări SA Sucursala Botoşani declară recurs la Curtea de Apel Suceava.

Un recurs definitiv şi executoriu
Curtea de Apel Suceava judecă recursul şi decide ceva extrem de curios. Lui Dinu Ursan îi menţine condamnarea, îi deduce perioada de arest şi constată că trebuie pus în libertate, lucru ce s-a şi întâmplat. Pe Dorin Atitieni nu l-au găsit să-l încarcereze, dar i-au menţinut pedeapsa. În schimb, la răspunderea civilă îl obligă pe Ursan să plătească către Allianz Ţiriac Asigurări SA Sucursala Botoşani suma furată de 15300 lei plus cheltuielile de expertiză de 4.260 lei. Pe Calistru îl îndrumă să-şi recupereze cheltuielile cu expertiza de la hoţi, Allianz Ţiriac Asigurări SA Sucursala Botoşani fiind exonerată de plata acestei cheltuieli. De diferenţa rămasă de plată de către Allianz Ţiriac Asigurări SA Sucursala Botoşani către Calistru, încă vreo 7000 lei plus cheltuielile cu expertiza nu se face nici o referire, ceea ce, tradus juridic, asiguratorul nu mai are obligaţia de a plăti aceste sume către Calistru, chiar dacă există o clauză contractuală de asigurare. Cum s-a putut da o astfel de soluţie, rămâne o enigmă juridică. Mai ales că ea este definitivă.

Recursul în anulare… chiar şi cu asiguratul
Ca să-şi recupereze banii de la Allianz Ţiriac Asigurări SA Sucursala Botoşani, Mircea Calistru îşi pune mari speranţe în recursul în anulare, care i-a fost aprobat şi care se va judeca tot la Curtea de Apel Suceava (Dosar 891.1/217/2006). Până atunci, va aştepta, pentru că hoţii, fiind în libertate nu stau degeaba. Imediat după eliberarea lui Ursan de către Curtea de Apel Suceava, lui Calistru i s-a mai spart un magazin. Modul de operare este ca tras pe bandă rulantă şi aparţine lui Ursan, care nu-i de găsit. Parcă a intrat în pământ.
În 8 august 2006 i s-a spart şi magazinul de la Oroftiana – Suharău. Hoţul, altul decât Ursan care era arestat, a recunoscut numai 1000 lei, deşi martorii au arătat că s-a cărat în draci. Mai mult, delegatul Allianz Ţiriac Asigurări SA Sucursala Botoşani a participat la inventariere şi a fotografiat cele 17 ochiuri de raft golite de hoţ. Cu toate acesta asiguratorul vrea să despăgubească societatea lui Calistru cu suma recunoscută de hoţ ca furată, adică 1000 lei, şi nu cu cât s-a găsit lipsă, adică 14.700 lei. Faţă de comportamentul duplicitar şi arogant al asiguratorului Allianz Ţiriac Asigurări SA Sucursala Botoşani, patronul Mircea Calistru a renunţat la asigurarea încheiată. „Allianz Ţiriac Asigurări SA Sucursala Botoşani este angajată în fel de fel de procese. Refuză despăgubirile pentru care plătim rata lunară de asigurare, invocând fel de fel de motive. De la Darabani şi până la Suceava, drumul lor este presărat numai cu procese. Sunt total neserioşi, de aceea am renunţat la asigurarea încheiată cu ei” – a declarat Mircea Calistru. (Ioan Rotundu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Vânzătorii şmecheri pot înşela şi folosind cântare electronice
Poliţiştii rutieri ţipă, pentru că le scade şpaga
CJ vrea să sprijine poliţiile comunitare
Ziua Drapelului marcată la Botoşani
Flutur ameninţă Apa Grup că nu va plăti factura pentru apa meteorică
Codruţa Bararu, o nouă speranţă a muzicii uşoare dată de Botoşani
Primarul nu renunţă la Festivalului verii
Se aşteaptă undă verde pentru finalizarea Sălii Polivalente
Mijlocul de educaţie a celor care aruncă gunoiul anapoda
Instruire făcută sub presiunea timpului
Romii aşteptaţi la Bursa locurilor de muncă
Ziua internaţională de luptă cu drogurile, marcată la Botoşani
Note mari la prima probă de BAC
Ziua când penitenciarul îşi deschide porţile
Dragoste violentă
Întâmplare adevărată la Popasul Cucorăni
Horoscop
Supărarea preotului
Citate şi cugetări din scrierile autorilor americani
Căutăm colaboratori!
Program TELE’M, miercuri, 27 iunie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog