Autorităţile botoşănene s-au reunit ieri în Piaţa Tricolorului pentru a marca Ziua Drapelului Naţional. Subprefecţii Mihai Elvădeanu şi David Şalgău, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, şeful Garnizoanei Botoşani şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Jandarmi Botoşani au asistat la înălţarea drapelului României pe catargul din Piaţa Tricolorului.
Sunt destul de puţine momente pe parcursul unui an în care ne aflăm aproape de valorile naţionale. Consider că respectul şi preţuirea pentru identitatea neamului trebuie să fie o constantă a poporului român. Nu puţini au fost cei care şi-au sacrificat viaţa pentru a apăra drapelul românesc. Ei au crezut cu tărie în acest simbol şi, în numele lui, au mers până la capăt cu demnitate, a precizat celor prezenţi şeful Garnizoanei Botoşani, Lucian Sandu.
Discursurile oficialităţilor au fost urmate de înălţarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi defilarea gărzii de onoare. Impresionat de acţiune a fost şi deputatul Liviu Câmpanu, acesta trăind o dublă bucurie: Am văzut în sfârşit drapelul naţional în locul steagurilor portocalii. Tricolorul a apărut ca drapel naţional în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în contextul revoluţionar al anului 1848, atunci când revoluţionarii români, aflaţi la Paris la izbucnirea revoluţiei, au arborat drapelul tricolor cu albastru la hampă ca simbol al unui stat independent.
Prin Decretul nr 252 al guvernului provizoriu de la Bucureşti, drapelul albastru, galben, roşu a fost consfinţit ca drapel naţional, iar în 1859, o dată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, drapelul tricolor s-a impus în varianta punerii orizontale a benzilor de culoare. O dată cu venirea domnitorului Carol I din 1867, atât steagul ţării, cât şi drapelele au avut benzile dispuse pe verticală. Drapelul României este simbolul identităţii naţionale, întruchipează virtuţile şi valorile morale ale neamului. (Eliza Sofian)