Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6197
De la 07 Ianuarie 2003
123696370

Botoşani: Cum judecătorii au transformat un parc în teren arabil

  • Ioan Rotundu
  • 26 June 2013, 23:00

În dreptul românesc, ca şi în a altor state, este consacrat principiul potrivit căruia un litigiu civil, dacă se află şi sub cercetare penală, nu poate fi soluţionat decât numai după ce s-a dat o soluţie definitivă în penal.
Dar pe la noi, prin Botoşani, se poate şi invers. O să vă prezint evoluţia unei caz privind contestarea unui drept de proprietate care a fost soluţionat definitiv şi irevocabil în civil, deşi există şi o plângere penală în curs de soluţionare. Despre acest caz noi am mai scris cu ani în urmă dar abia acum s-a ajuns la o soluţie definitivă şi chiar executorie.
Societatea Cons SRL Botoşani a licitat şi cumpărat în condiţii perfect legale sediul imobiliar şi terenul aferent al fostului Emagrocom SA Cătămărăşti Deal. Membrii asociaţi ai Cons SRL, în baza procesului verbal de licitaţie, au înregistrat în patrimoniul societăţii bunurile cumpărate iar terenul l-au intabulat la Oficiul de a Cadastru, fiind luat în evidenţă pentru plata impozitului aferent şi de către Primăria comunei Mihai Eminescu, pe raza căreia se află bunurile.
Totul părea în regulă, cumpărătorii de bună credinţă făcându-şi planuri de viitor asupra întrebuinţării clădirii şi a folosirii terenului când, la poarta lor, s-a prezentat Liviu Răileanu, fost miliţian şi jurist la Garda Financiară, revendicând o anumită suprafaţă de teren ca fiind proprietatea sa dobândită prin cumpărare. Răileanu a susţinut că a cumpărat bucata de teren de la Pamfil Rotaru, un patron de firmă de construcţie acum ajuns în faliment. Rotaru susţine că a dobândit terenul prin moştenire, având şi titlu de proprietate semnat de fostul prefect Alexandru Simionovici.
Investigaţiile făcute de asociaţii Societăţii Cons SRL au scos la iveală faptul că Pamfil Rotaru a moşteni terenul într-o altă parcelă dar printr-o manipulare grosolană a suprapus parcela peste cea cumpărată de Cons, terenul fiind mult mai valoros şi cu ieşire la strada principală, adică şoseaua Botoşani – Dorohoi. Cei de la Primăria Mihai Eminescu au confirmat că este vorba de o confuzie de parcelă, de o suprapunere de suprafaţă rezultată în urma unor modificări ilegale de documente, dar nu sta în putinţa lor să rezolve situaţia.
Cei de la Cons SRL l-au chemat în judecată pe Liviu Trăileanu8 şi de aici s-a declanşat o întreagă tevatură. Cons susţine că datorită experienţei sale de fost miliţian şi datorită poziţiei influente de jurist la Garda Financiară, Liviu Rtăileanu a influenţat în favoarea sa mersul procesului.
Chemată la faţa locului, Direcţia Silvică Botoşani a trimis un delegat care a constatat fără putinţă de tăgadă că terenul solicitat de Răileanu n-a fost niciodată teren arabil, el având destinaţie de parc de cel puţin 60 – 70 de ani, aşa cum o confirmă vârsta arborilor aflaţi încă în picioare.
Judecătorii par să fi fost mult mai benevoli cu probele lui Răileanu şi mult mai circumspecţi cu probele cumpărătorului. Văzând că dreptatea lor se pierde în hăţişul unui proces nedrept, asociaţii Cons au depus o plângere penală împotriva lui Pamfil Rotaru şi Liviu Răileanu, acuzându-i de fals.
Firesc ar fi fost ca în aceste condiţii procesul din civil să fier suspendat până la soluţionarea penalului. Nu s-a procedat aşa. Iar asociaţii lui Cons au mai trăit o tristă experienţă. Plângerea penală a ajuns la fostul prim-procuror Cristian Popovici. Din motive necunoscute, acesta a ţinut în loc cercetarea până ce faptele reclamate s-au prescris.
În acelaşi timp, în civil, Tribunalul Botoşani, la 26 februarie 2013 judecă recursul societăţii Cons, care pierduse procesul la fond, şi prin decizia 217/26.02.2013, irevocabilă, dă dreptate pârâtului Liviu Răileanu.
În acelaşi timp, constatând prescrierea faptelor de un eventual fals, Parchetul Botoşani dispune încetarea urmăririi penale contra învinuiţilor Liviu Răileanu şi Pamfil Rotaru.
Cei de la Cons SRL atacă Ordonanţa procurorului botoşănean în justiţie. Ieri, la Curtea de Apel Suceava, urma a se da soluţie în dosarul penal 133/193/2013. Adică dacă infirmă ordonanţa procurorului şi se redeschide cercetarea penală împotriva învinuiţilor sau se menţine soluţia procurorului de scoatere a lor de sub urmărire penală. Dosarul a rămas în pronunţare.
Numai că, pe latura civilă, după ce Liviu Răileanu a obţinut decizia irevocabilă a Tribunalului Botoşani, a solicitat executarea silită. Nici în faza de executare silită judecătorul n-a ţinut cont de existenţa unui dosar în penal şi a validat executarea prin Încheierea din 30 aprilie 2013, fără cale de atac.
Iată cum, cu ajutorul justiţiei, un teren care a avut şi are încă destinaţie de parc de cel puţin 60 – 70o de ani, după cum spun specialiştii din Direcţia Silvică Botoşani, a fost transformat în teren arabil.
Admiţând că cei de la Cons n-au dreptate în suspiciunile lor şi că dreptatea este a lui Liviu Răileanu, cum rămâne cu societatea Cons care a fost cumpărător de bună credinţă, care a cumpărat bunurile licitându-le legal şi care bunuri au fost intabulate la Oficiul de Cadastru ca fiind ale lor. Cum s-a soluţionat pe fond acest litigiu, oricând ne putem trezi că proprietatea noastră este revendicată de o altă persoană, mai abilă în întocmirea actelor şi manipularea în justiţie, chiar dacă o avem intabulată. Ce garanţie ne mai dă intabularea?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Uimirea soţului
Cel mai bun discurs al lui Barack Obama
Meteorologii anunţă ploi torenţiale şi grindină până joi seara
Judecătoarea Iulia Motoc a primit aviz negativ pentru CEDO
Alune americane
Petru Bogatu:Ce a căutat naţional-bolşevicul Dughin la Chişinău?
Guvernul va disponibiliza angajaţi prin eliminarea a 3.000 posturi ocupate
Victor Ponta: FMI ia în discuţie încheierea cu bine a acordului cu România
Victor Ponta: Desfiinţăm 60.000 de posturi vacante din administraţie
Dar nouă cine ne „repereaz㔠onoarea?
Ioan Rotundu
Aplicarea Codului de procedură penală, tărăgănată din nou de deputaţi
România a ocupat primul loc la Olimpiada Balcanica de Matematică pentru juniori
Lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi
Uvertura Mall găzduieşte concursul „Invitaţie la reciclare”
„Democraţia” Curţii Constituţionale
Ioan Rotundu
Prognoza meteo pentru vineri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog