Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11554
De la 07 Ianuarie 2003
123789144

Subcomisarul Cazacu crede în învierea morţilor

  • 26 May 2008, 23:00

Dumitru Huzum, din Dângeni, se luptă de ani de zile cu justiţia română pentru a se face lumină asupra unei moşteniri de la mamă. Este vorba de o bucată de pământ, ce Huzum susţine că a fost proprietatea mamei sale, dar că primarul din Dângeni în complicitate cu alte persoane sus puse ar fi înstrăinat-o unei persoane decedate, ca apoi să ajungă pe mâinile cui trebuia. Povestea este destul de încâlcită, dar ceva, ceva am reuşit să punem cap la cap.
Anica Bârzoeşi n-a locuit niciodată în comuna Dângeni, ea fiind născută în satul Socrujeni, comuna Gorbăneşti, la 25 martie 1910 şi a locuit în Botoşani, pe strada Independenţei nr. 3, ap.4. Cu toate acestea, pe numele său, în baza actelor promovate de primarul comunei Dângeni, la acea dată Victor Dobrotă, fostul prefect Alexandru Simionovici semnează titlul de proprietate nr. 80353/21.02.1999 prin care este împroprietărită cu suprafaţa de 1,5 ha teren. Urmează la semnătura prefectului un al doilea titlul de proprietate, cel cu nr. 91948/19.11.1999 prin care este împroprietărită cu suprafaţa de 5 ha teren. Ambele titluri sunt completate greşit, cu numele de „Bârzoi” şi Bârzoieş”, în loc de „Bârzoeşi”, cum ar fi fost corect.
Primăria Dângeni, fără ca cineva să-i ceară, face demersuri de corectare a erorii materiale. Cu adresa nr. 1306/25.05.2004, semnată de actualul primar Stelică Trofin (foto), se cere Oficiului Judeţean Cadastral Botoşani să repare erorile comise.
Prin Hotărârea nr. 609/4.06.2004 şi nr. 980/2.09.2004, Prefectura corectează numele de pe cele două titluri de proprietate, proprietarul final numindu-se Bârzoeşi Anica şi nu altfel. Numai că toată această reparaţie de eroare materială, cum se numeşte în drept stâlcirea unui nume sau consemnarea greşită a unei cifre, este cu atât mai ciudată cu cât proprietara decedase deja în ziua de 22 august 1999, fără ca măcar să vadă cum arată cel de-al doilea titlu de proprietate emis în 19 noiembrie 1999, pentru suprafaţa de 5 ha. În toate aceste demersuri ale Primăriei Dângeni, nici o instituţie din cele implicate n-a avut curiozitatea să ştie dacă proprietarul de drept este în viaţă şi cum arată. S-au mulţumit cu actele administrative emise de primărie.
Ştiu cazuri când viul a bătut cu pumnul în masă să i se rezolve problema pentru că are toate actele necesare, iar cei de la Cadastru au susţinut că nu sunt valabile pentru că nu au fost autentificate, trimiţându-l la plimbare. În cazul nostru, cei de la Cadastru pur şi simplu n-au avut nici o curiozitate.
În tot acest timp, Dumitru Huzum a reclamat în dreapta şi în stânga că i s-a făcut o mare nedreptate, că i-a fost luat pământul moştenit de la mama. Nu l-a băgat nimeni în seamă. Doar un judecător pozajudecător mai atent şi-a dat seama că la mijloc este o mare mârşăvie şi a obligat Primăria Dângeni să emită adeverinţa de punere în posesie a defunctei Sofia Huzum, prin moştenitorul legal Dumitru Huzum, simţind că nodul gordian stă tocmai în neeemiterea acestui act. Primăria a atacat cu recurs hotărârea. N-a avut motive temeinice, dar a urmat principiul că boala lungă-i moarte sigură. Aşa că procesul este pe rol.
Numai că lucrurile n-au rămas în aşteptarea soluţiei judecătorilor. Intră în scenă un moştenitor al Anicăi Bârzoeşi, deşi cam târziu. La Notariatul soţilor Agache, în ziua de 6 iunie 2005 s-a prezentat Sonia Tudor, din Botoşani, str. I.C. Brăteanu nr. 20, nepoată a Anicăi Bârzoeşi, care obţine certificatul de moştenire nr. 143. Dacă avem în vedere că decesul s-a produs în 22 august 1999, că au trecut de atunci 6 ani fără ca cineva să revendice moştenirea, apar noi semne de întrebare. Chiar în aceeaşi zi, proaspăta moştenitoare Sofia Tudor donează întreaga avere moştenită, adică cele 6,5 ha teren, unui anume Iulian Borhan, din Botoşani, str. Victoriei nr. 9. Donaţia este estimată la suma de 46 milioane lei vechi.
Altfel spus, la Notariatul soţilor Agache operativitatea este maximă. În numai câteva ore poţi deveni moştenitor şi totodată om de caritate. Această moştenire şi donaţie, consumată hocus-pocus, l-a îndepărtat pe Dumitru Huzum şi mai mult de moştenirea mamei sale.
Ce s-a întâmplat la Notariatul soţilor Agache pare să aibă legătură şi cu o anume cercetare penală împotriva primarului de Dângeni, Stelică Trofin, a secretarului primăriei Marcel Andrei şi a funcţionarei Cecilia Derscanu, aflată pe rol la Poliţia Judeţului Botoşani – Serviciul poliţiei de ordine publică. Imediat ce s-au realizat actele la Notariatul Agache, subcomisarul Petru Cazacu întocmeşte Referatul prin care propune neînceperea urmăririi penale asupra celor trei, pe motiv că nu există vreo încălcare a legii. Propunerea sa este acceptată de şefi, iar cei trei crai de la Dângeni au fost declaraţi neprihăniţi prin tot ce-au făcut.
Subcomisarul n-a avut simpla curiozitate profesională să afle cum de-a putut Anica Bârzoeşi să semneze un act cu Parohia Dângeni, pentru un schimb de teren, când aceasta era deja putredă în mormânt. Poate că dacă-i întreba pe cei care au legalizat schimbul cum de se pot semna acte între morţi şi vii, ar fi aflat mult mai multe despre aceste ciudate încheieri de acte administrative. N-a fost curios şi gata!
Huzum mai speră în dreptatea sa, motiv pentru care ieri ne-a vizitat la redacţie cu o traistă de documente, să ne convingă cât nedreaptă este legea cu el. Nu pe noi trebuie să ne convingă, ci pe judecători. Ceea ce este mai greu, dar nu şi imposibil. (Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Ministrul Nicolaescu vine iar la Botoşani
el aşteaptă mulţumirile de rigoare pentru tomograf
Accident deosebit de grav soldat cu moartea unui militar
Sediu nou, ghişeu de informaţii, ronduri de flori, numai ministrul să fie mulţumit
Se anunţă nori negri pentru taximetriştii piraţi
Codreanu abia acum îşi descoperă adversarii politici
Conservatorii par uimiţi de dorinţele alegătorilor
Peremiştii sunt alergici la caravanele umblătoare
Preoţi care slujesc politica în loc de religie
Horoscop
Îi tânăr şi se crede bun la toate
Vă cere votul în stilul său
Program Tele'M Botoşani marţi, 27 mai
Meniurile etnice din şcolile şi grădiniţele din Roma vor fi eliminate
Istoria pentru elevii de clasa a VIII-a se opreşte la 9 mai 1945
Marian Crişan a luat premiul Palme d'Or pentru scurtmetraj la Cannes
Să ne temem de Rusia?
Mod de a-ţi găsi nevasta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog