Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13126
De la 07 Ianuarie 2003
118212212

Cum s-a putut fura un conac boieresc ziua în amiaza mare

  • 26 May 2010, 23:00

Pe zona comunei Manoleasa şi-a avut moşia o veche familie de boieri moldoveni ce-a purtat cu demnitate numele de Stroici. Familia, cu rădăcini din secolul XVI, a deţinut la curţile domnitorilor Moldovei mai multe deregătorii. Fiind o familie înstărită şi bine văzută şi dincolo de graniţele Moldovei, familia Stroici s-a înnemurit chiar şi cu o parte dintre regii Poloniei. Pe la 1895, unul dintre boieri, ce purta numele de Gheorghe M. Stroici, a ctitorit în satul Sadoveni, azi comuna Manoleasa, o biserică. Iar în curtea bisericii a fost ridicat cavoul familiei, unde odihnesc întru pomenire mulţi dintre membrii familiei (foto 1).
Luca Stroici este cel mai cunoscut boier, logofăt al Moldovei, vorbitor a cinci limbi străine: latina, greaca, polona, italiana, nemţeşte şi sârbeşte, cel care a scris Tatăl nostru cu caractere latine şi în grai moldovenesc.
Pe moşia de la Sadoveni, cuprinzând câteva sute de hectare de teren arabil şi pădure, Gheorghe M. Stroici a ridicat un conac în stil arhitectonic moldovenesc. Comuniştii au confiscat averea boierului şi clădirea conacului cu grajdurile şi gospodăriile anexe, înfiinţând domeniul IAS Ripiceni. După 1990 moştenitorii ultimului boier au revendicat moşia şi proprietăţile imobiliare. Un nepot pe nume Dobreanu s-a ocupat de recuperarea averii. Numai că nu i-a fost uşor. După ce românii au început să distrugă averea CAP-urilor, a venit la rând şi spolierea averii fostelor IAS-uri. La IAS Ripiceni şeful a fost din totdeauna ing. Eugen Niţură, unul dintre cei mai duri directori comunişti de IAS. Ca director, el s-a înfruptat din plin de bogăţiile IAS-ului, devenit după 1990 Agromih Ripiceni.
A sosit sorocul privatizării IAS-urilor, iar Niţură, prin ginerele său s-a înfruptat de o parte din avere sub formă de acţiuni. Grosul averii a intrat pe mâna lui Gabriel Chiriac, patronul societăţii Electrocontact. Chiriac n-a cumpărat să dezvolte, ci să valorifice ce-a mai rămas din averea fostului IAS.
Între timp a apărut Dobreanu, nepotul boierului, care a cerut reconstituirea dreptului de proprietate. A recuperat vreo 200 ha teren arabil şi vreo 270 ha pădure. Dar până să intre în posesia averii, aceasta a fost dijmuită pozade Chiriac. Din motive care nu se cunosc, Chiriac a decis părăsirea clădirii conacului, lăsând-o de izbelişte. De restul s-au ocupat sătenii din Ripiceni.
Din mândra şi istorica clădire a conacului n-au mai rămas decât nişte ruine (foto 2). Am stat de vorbă cu Cristian Aroşculesei, fondatorul unei Asociaţii agricole împreună cu ginerele lui Niţură. Aroşlculesei ţine în arendă 120 ha din ce-a primit Dobreanu. Terenul pe care a fost conacul, o bucată de livadă şi teren viran nu se ştie cui aparţin. Dobreanu încă se mai judecă pentru recuperarea întregii averi confiscată de comunişti. Va mai recupera terenul, că restul a fost cărat de localnici, fără ca vreun poliţist să se sesizeze.
Chiriac are şi el în arendă vreo 200 ha teren şi o fermă zootehnică pe teritoriul comunei Ripiceni. Însă el vieţuieşte prin Bucureşti, având slujbaşi angajaţi. Nimeni nu înţelege implicarea lui Chiriac în activităţi agricole şi zootehnice şi ce anume l-a determinat să abandoneze conacul, lăsându-l pradă sătenilor.
„La un moment dat au părăsit conacul şi s-au mutat cu toţii la ferma zootehnică. Din acel moment oamenii din satul Ripiceni au început demolarea” – ne-a explicat Cristian Aroşculesei (foto 3). Modul în care a fost distrus conacul boierului Stroici nu este singular în judeţ. Furia oamenilor săraci pe nepotul boierului, care a devenit bogat peste noapte, s-a transformat în distrugere şi demolare. Au făcut-o cu credinţa că au tot dreptul să se răzbune pe cel care le-a luat pământul. Pământ care n-a fost al lor niciodată, ci al fostului IAS. Dacă nepotul boierului şi-a arendat terenul, care este lucrat de specialişti, terenurile oamenilor în cea mai mare parte stau pârloagă. Dar impulsul de a omorî capra vecinului s-a dovedit mai puternic.
Ăştia suntem noi: invidioşi şi demolatori ai averii altora şi mândri în sărăcia noastră lucie. Parcă anticipând setea sătenilor de a distruge, nepotul boierului a avut inspiraţia şi a predat pădurea Ocolului Silvic, spre pază şi exploatare, salvând-o astfel de la distrugere.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Privind cu drag la… mama soacră
Bucătăria Jurnalul: Anghemaht de pui
Românul şi umbrela
Bărbat găsit mort în casă de pompierii chemaţi să deblocheze uşa de la intrare
Adolescenţi salvaţi de pompieri după ce au rămas blocaţi în lift
Cât cheltuiesc lunar deputaţii de Botoşani
conform Statului de plată de la Camera Deputaţilor
Proiectul ecologic al elevilor din Copălău, pe masa autorităţilor judeţene
Soluţia cea mai bună e reducerea numărului de angajaţi, nu scăderea salariilor
renunţarea la cazarea parlamentarilor - o soluţie morală
Dispută Teo Trandafir - Eugen Nicolaescu în plenul Camerei Deputaţilor
Indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi redusă cu 15%
Sindicatele declanşează greva generală pe 31 mai
Elevii vor protesta pe 1 iunie, in cazul blocării bacalaureatului
Şeful CIA, primit de Traian Băsescu
Minciuna stă cu sindicatele la masă
Ioan Rotundu
A murit actorul Jean Constantin
PNL va solicita începerea urmăririi penale a lui Emil Boc
Alcool confiscat la Răchiţi
Deţinere ilegală de unelte de pescuit la Săveni
„Satule, mândră grădină”, talente la tot pasul
Ordinea publică şi siguranţă naţională ne permit restrângerea drepturilor la salarii şi pensii
Eveniment important la „Polivalent㔠pentru elevii de gimnaziu
Sunt elevii manipulaţi vizavi de greva profesorilor?
Visteria salarială de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian” s-a golit
Noi reglementări referitoare la malpraxis
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă