Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23687
De la 07 Ianuarie 2003
113179376

Botoşani: Scopul este comun, banii adunaţi sunt cheltuiţi diferit

  • Ioan Rotundu
  • 26 May 2013, 23:00

Şi Biserica, ş Spitalul sunt instituţii de interes public care-şi propun să se îngrijească de sănătatea omului de rând, atât cea biologică cât şi cea spirituală. Duminică, la Botoşani, a avut loc sfinţirea bisericii cu hramul „Buna Vestire”, o biserică situată undeva între blocurile de pe strada Primăverii, mai exact în spatele clădirii în care funcţionează restaurantul Adriana.
Slujba de sfinţire s-a ţinut într-o parcare din apropiere, în jurul bisericii nefiind spaţiu suficient. Jandarmii au apreciat că la slujba de sfinţire au participat cam 3000 de credincioşi. Ce-o fi înţeles din slujbă cei aflaţi prin coada adunării nu contează. Important era ca să prindă rând la sarmale.
Slujba a fost oficiată de mitropolitul Moldovei, IPS Teofan. Se spune că taxa de sfinţire a unei biserici de către mitropolit este de 2.000 lei. Dacă sfinţirea o face PS Calinic Botoşăneanul, atunci taxa este de 1.000 lei. Cert este că nimic nu se face fără bani, nici măcar în sânul Bisericii.
De remarcat faptul că biserica sfinţită a costat câteva miliarde de lei vechi, bani care s-au adunat de la credincioşi. Preotul paroh speră să mai strângă şi miliardele necesare picturii interioare.
“M-am bucurat pentru zidirea acestei biserici, care este o poartă a cerului, cum este fiecare biserică de parohie sau de mănăstire. M-am bucurat pentru faptul că, deşi vremurile nu sunt deloc uşoare pentru a se investi miliarde şi miliarde de lei pentru un aşezământ precum acesta, dar mila Domnului, dărnicia credincioşilor şi destoinicia preotului, toate împreunate au făcut să se împlinească şi lucruri de genul acesta”, a spus mitropolitul Teofan.
Tot la sfârşitul săptămânii ce-a trecut, Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, anunţa că Spitalul judeţean „Mavromati” se află în prag de faliment. Datoriile trec de două milioane de euro şi s-ar putea ajunge în situaţia ca spitalul să fie vândut bucată cu bucată.
Ţurcanu a atras atenţia managerului de spital şi celorlalţi factori de conducere că nu-i de glumit cu neachitarea datoriilor sau adăugarea şi a altora la cele existente.
„Le-am spus foarte clar, că nu vreau să bag spitalul în faliment, că există legea falimentului, cum există şi la Consiliul judeţean şi la Primărie. Le-am cerut să ia toate deciziile legale pentru a rezolva problema cu datoriile şi arieratele. Nu putem ajunge într-o situaţie să intrăm în faliment cu spitalul sau să îl vindem pe bucăţi. Dacă nu îţi plăteşti datoriile, te bagă în lichidare şi atunci vindem spitalul. Şi nu îmi doresc asta. Le-am spus celor de la spital că dacă nu rezolvă problema cu datoriile, pleacă acasă. Trebuie să trateze bolnavii foarte bine, să le ofere condiţii cu banii pe care îi iau”, a spus preşedintele CJ.
Necazul cel mare este că, atunci când vine vorba dea da bani la biserică, botoşăneanul de rând îşi rupe de la gură, de la gura copiilor şi donează la biserică, în speranţa deşartă că va beneficia de bunătatea lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor. Când vine vorba de a-şi apăra sănătatea, nu are bani să contribuite la fondul de sănătate şi inventează fel de fel de motive numai să nu plătească.
Dacă mâine se deschide o nouă campanie de ridicat o biserică prin vreun colţ al Botoşanilor sau printre nişte blocuri, nimeni nu va protesta. Va scoate banul şi-l va dărui. Dar dacă preşedintele Ţurcanu ar iniţia o campanie de strângere de bani pentru a se achita datoriile Spitalului, toată lumea s-ar revolta împotriva sa. Biserica a strâns şi continuă să strângă averi uriaşe de la credincioşi fără para îndărăt. Acţiunile sociale cu care încearcă să ne îmbrobodească sunt susţinute tot din banii noştri. Nu cunosc vreun caz de salvare a unei vieţi de către Biserică şi nici nu cunosc vreun caz de bolnav internat pentru tratament la vreo biserică ori trimis la un tratament în străinătate pe banii Bisericii.
Spitalul trăieşte numai din contribuţiile la fondul de sănătate şi din alocările de fonduri de la bugetul de stat. Dacă nu plătim fondul de sănătate şi impozitele şi taxele, de unde bani pentru sănătatea noastră?
Cum spuneam, şi Biserica şi Spitalul susţin că se îngrijesc de sănătatea noastră. Da, scopul declarat este comun, dar mijloacele folosite şi banii adunaţi au destinaţii diferite.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Poliţistul, fiola şi… citiţi bancul
Un 0grup de ţigani şi-a instalat tabăra într-o zonă exclusivistă a Londrei
ei cer protecţie şi grijă de la regina Angliei
Ponta, la Congresul UDMR, a manifestat alergie la culorile galben-albastru
Lumea lu' Rotundu: Din culisele festivalului buceceasn
Nu mai sunt probleme cu urşii, acum sunt probleme cu şacalii şi mistreţii
Crin Antonescu continuă excluderile din PNL
Dragnea: Posturile vacante din sistemul bugetar vor fi desfiinţate
Pont de vacanta. Turcia limitează consumul de alcooll
România trebuie să suporte corecţii de aproape 700 de milioane de euro
Toţi îs o apă şi-un pământ
Ioan Rotundu
Alune americane
Ioan Rotundu
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 26.05.2013
Mesajul este mult mai dur, domule primar!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă