Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13778
De la 07 Ianuarie 2003
118212864

Proaspătul buget aprobat va transforma Botoşanii într-un şantier imens

  • până şi veşnicul nemulţumit Florin Egner a lăudat bugetul pe acest an
  • 26 March 2009, 23:00

Ieri, consilierii locali au aprobat în unanimitate bugetul municipiului Botoşani pe 2009 care este în acest an în cuantum de 185.320 mii lei. În mare, consilierii au apreciat că bugetul este foarte bine echilibrat, acest lucru fiind apreciat chiar şi de penegistul Florin Egner, care întotdeauna avea destule obiecţii de adus.
„Este un buget foarte bine întocmit, nu pare a fi unul de criză. Creşterea este de circa 19 % faţă de anul trecut. Ori în ultimii 6-7 ani, creşterea era de 15-20%. Foarte bun mi se pare programul de investiţii, din 350 miliarde lei vechi, doar 150 miliarde sunt banii noştri. Salut faptul că municipalitatea a învăţat să atragă fonduri. E totuşi o lipsă de lichidităţi la nivelul administraţiei locale şi vom ajunge în situaţia de a face un nou împrumut sau o emisiune de obligaţiuni. Acest lucru nu trebuie să ne sperie Şi la nivel naţional se procedează la fel. Votez pentru fără nici un fel de rezervă, poate pentru prima oară după atâţia ani”, a precizat Florin Egner.
Consilierul social democrat Gheorghe Vâzdoagă şi-a exprimat temerea dacă vor fi realizate veniturile din impozitele şi taxele locale. Obiecţii s-au iscat un pic vizavi de suma mare alocată SC Termica, respectiv 19.000.000 lei (190 miliarde lei vechi), din care 15.000.000 lei doar la subvenţii, restul fiind pe partea de investiţii.
La finalul intervenţiilor, primarul Cătălin Flutur a subliniat că s-a lucrat foarte mult la buget şi cu responsabilitate. „Totul se reduce la o singură problemă importantă, anume să încercăm să ne asigurăm bani şi să îi folosim acolo unde avem finanţări sau co-finanţări din fonduri europene sau de la bugetul de stat. Dacă din aceste programe ni se aproba doar o treime, probabil aveam bani suficienţi pentru a acoperi cheltuielile până la finele anului. Spre satisfacţia noastră, toate proiectele în care ne-am angajat sunt în derulare, aprobate sau urmează să fie semnat contractul de finanţare. La partea de venituri nici noi nu am primit sumele în totalitate din TVA sau cote defalcate, ci doar de 70-80%, lucru care a făcut să alocăm şi noi bani mai puţini”, a precizat primarul Flutur, specificând că este an de criză şi va fi foarte greu.
De aceea s-au luat măsuri drastice referitor la veniturile proprii. Au fost renegociate contractele de concesiune. Pe partea de cheltuieli s-a dat dovadă de foarte mare autoritate, cerându-se reducerea cheltuielilor materiale cu până la 30% faţă de anul trecut, la combustibil, consumabile. De asemenea şi directorii de şcoli au primit sarcina să facă economie la utilităţi. „Avem şi noi o temere că în an de criză nu vom încasa în a doua parte a anului, dar ne-am prognozat un buget. Îi felicit pe cei de la Impozite şi Taxe că la 23 martie 2009, nivelul de încasare este faţă de anul trecut de 109,01%. Impozitul pe venitul global, taxa de 47% avem o creştere la trei luni comparativ cu 2008 de 16%. Trebuie să ne ducem proiectele până la capăt şi Botoşani va fi un şantier imens. Sunt foarte multe proiecte, de aceea va fi necesară achiziţionarea unui nou credit sau o emisiune de obligaţiuni”, a punctat primarul.
Acesta a mai adăugat că sunt segmente care au fost defavorizate, cu toate că s-au încercat şi soluţii guvernamentale. „Mă gândesc la instituţiile de cultură care niciodată nu primesc bani şi trebuie să facem noi un efort, vor trebui să-şi mărească veniturile proprii. Vom găsi soluţii să completăm bugetul. Ne-am gândit de exemplu să vindem o parte din terenurile noastre ce se află sub construcţiile definitive”, a completat Cătălin Flutur.
Pentru învăţământ s-a alocat suma de 89.406 mii lei, faţă de necesarul de. 148.803 mii lei, la Spitalul „Sfântul Gheorghe” şi Spitalul de Pneumoftiziolgie suma de 188 mii lei necesare unor lucrări de investiţii. La instituţiile de cultură (Teatrul „Mihai Eminescu”, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” şi Filarmonica Botoşani) au fost alocaţi 5.897 mii lei, faţă de necesarul de 8.627 mii lei, adică un procent de 68,3%.
Pentru instituţiile de cult şi restaurarea momentelor istorice s-a alocat o sumă cu 46,22% mai mică decât anul trecut, respectiv 277 mii lei, la servicii recreative şi sportive – 3.167 mii lei, la asistenţă socială – 9.050 mii lei, la investiţii începute – 23.269 mii lei, la investiţii noi – 6.139 mii lei. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

COMUNICAT DE PRESĂ FSLI
Un licean a intrat în clasă cu o grenadă
Derută în PNŢCD! Furtună şi Bogdan ies la atac, cu arme tocite!
Au sosit primii bani pentru reabilitarea drumurilor din Copălău
Comentariul comentariilor XLVII
(Ioan Rotundu)
Căzut în capcana nevestei
Horoscop
Puşche timbrat pe limba lui Ţâbuleac
Superafacere cu terenuri agricole
Invitaţie lansare de carte
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI VINERI 27 Martie
Afiş lansare volum "Masoneria botoşăneană"
Spectacol la "Vasilache"
Armata ne cheamă din nou sub arme
Musaca de post
Zi încărcată pentru pompierii botoşăneni
Românul şi mila publică
Ţâbuleac se va război în continuare cu judecătorii şi Geanina Pintilii
Preşedintele Ţâbuleac are buget şi este gata de treabă
Tarifele la Sala Polivalentă au scăzut la jumătate
50 muncitori noi la Serviciul de edilitare
Joaca inspectorilor OJPC cu patronii este una de-a şoarecele cu pisica
Control la APIA, pentru a-l ajuta pe Epuraş să renunţe la şefie
Noi piedici în calea obţinerii medicamentelor
Unele primării pun piedici celui deal 13.lea salariu al profesorilor
La Spitalul judeţean se scot bani şi din papuci
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă