Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3649
De la 07 Ianuarie 2003
123154897

pnl

Botoşani: Ambiţii care valorează 2,5 milioane euro

  • Ioan Rotundu
  • 26 March 2013, 23:00

La Primăria Manoleasa se petrece un caz ciudat. Rădăcinile lui sunt înfipte în mafia locală care a dominat ani la rând comuna, mai exact până în anul 2008, când primarul comunei a fost Ales Mircea Mihai.
Prin 1998, când primar era prof. Nechita, un social-democrat devotat trup şi suflet partidului, a concesionat căminul cultural omului local de afaceri Alexandru Boroleanu. Concesionarea s-a făcut cu aprobarea Consiliului local de atunci şi pentru un an de zile. Numai că prin tertipuri inventate de primar şi Boroleanu, contractul a fost prelungit an de an, fără a se mai solicita aprobarea CL.
Din 2000, primar a fost ales social-democratul Ioan Vatamaniuc, învăţător de profesie. Vatamaniuc nu s-a mai jucat de-a prelungitul perioadei de concesionare. Pus şi simplu, cu de la sine putere, în anul 2000 a încheiat un contract de concesionare pentru 25 de ani, fără a mai solicita aprobarea CL. Aşa a ajuns căminul cultural spaţiu pentru magazinul alimentar şi bar ale societăţii lui Boroleanu.
Din 2008, primar a fost ales liberalul Mircea Mihai. Acesta s-a apucat să facă ordine printre activităţile ilicite moştenite de primarii anteriori. Mai mult, omul a întocmit proiecte şi a accesat bani europeni pentru a rezolva principalele probleme ale comunei: modernizarea drumurilor şi reabilitarea şcolilor.
Ultimul program pentru care a obţinut finanţarea, în valoare de 2,5 milioane euro, a inclus şi reabilitarea căminului cultural. Cum căminul era concesionat lui Boroleanu, era necesară eliberarea lui de orice sarcină. Altfel finanţarea nu se deschidea. Căutând contractele din urmă, primarul a descoperit că fostul Vatamaniuc a încheiat cu Boroleanu un contract în fals.
Boroleanu n-a acceptat să părăsească căminul de bună voie, aşa că primarul l-a acţionat în judecată. După ani de judecată, Curtea de Apel Suceava a desfiinţat contractul de concesionare a căminului cultural şi l-a declarat nul. Degeaba însă, Boroleanu tot n-a părăsit spaţiul.
Cine este acest Alexandru Boroleanu şi pe ce se bazează el când nu se supune unei hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă şi irevocabilă?
Boroleanu a fost până de curând preşedintele Organizaţiei comunale PDL. În anul 2008 şi 2012, când au fost alegeri locale, el a candidat la funcţia de primar dar a pierdut de fiecare dată. Numai că aceste două candidaturi i-au ruinat societatea, care a ajuns în insolvenţă.
În dosarul de insolvenţă nr. 3494/40/2010 aflat pe rol la Tribunalul Botoşani sunt înregistraţi drept creditori ai societăţii lui Boroleanu câteva zeci de societăţi comerciale şi Fiscul. Datoriile sunt uriaşe, de ordinul zecilor de miliarde de lei. Cu toate acestea, instanţa de judecată nu i-a ridicat lui Boroleanu dreptul de administrare, aşa că el dispune în continuare de destinele societăţii. La Primăria Manoleasa, societatea are alte datorii provenite din chirii, impozite şi taxe care se ridică la suma de 2,46 miliarde lei vechi şi 18 milioane datorii pe persoană fizică.
Ca Primăria să nu-l poată încasa sau executa silit, Boroleanu a mutat sediul societăţii în comuna Ripiceni.
Consilier local din perioada primarului Nechita, Boroleanu nu concepe sub nicio formă să plece din căminul cultural, chiar dacă nu mai are nicio formă legală să-l poată ocupa. El susţine că a făcut investiţii în clădire de 2,5 miliarde lei vechi şi că Primăria nu vrea să-l scadă.
Consilierul local Alexandru Chirilă, şi el fost primar, mi-a declarat că în mandatul 2000 – 2004 Boroleanu a depus la Primărie acte cu privire la investiţiile făcute la cămin şi a fost scăzut cu ele din datoriile ce le avea către Primărie. El consideră că Primăria nu mai are de ce să-l mai scadă şi cu alte sume.
Cu toate acestea, Boroleanu a găsit experţi care i-au evaluat lucrările la peste două miliarde lei vechi. Se miră localnicii pe ce a cheltuit Boroleanu o astfel de sumă cu care se putea face un alt cămin mult mai încăpător.
Deşi Primăria Manoleasa a apelat la executorii judecătoreşti să-l evacueze forţat, nici un executor n-a dorit să preia dosarul. Nici Poliţia n-a dorit să se implice, recomandându-i primarului să-l evacueze el. Jandarmeria la fel, n-a dorit să-l ajute. Primarul nu se poate implica din capul lui în evacuare pentru că ar putea fi acuzat de abuz de putere.
Pentru că primarul nu poate accesa fondul european de 2,5 milioane euro, l-a chemat din nou în judecată pe Boroleanu. Primarul solicită judecătorilor să menţioneze expres în hotărârea lor că Boroleanu trebuie evacuat silit. Numai că judecata se tot amână şi primarul nu poate pricepe de ce.
Am stat de vorbă cu Alexandru Boroleanu. El a recunoscut că în momentul de faţă ocupă căminul în mod ilegal dar nu-l va părăsi până ce primarul nu-l va scădea de debitul ce-l are la Primărie. Primarul nu poate să facă aşa ceva pentru că ar fi ilegal şi ar putea fi cercetat penal pentru păgubirea Primăriei.
2,5 milioane de euro aşteaptă să ajungă la Primăria Manoleasa ca să fie folosite în interesul comunităţii. Drumul lor spre primărie este blocat de Alexandru Boroleanu. Iar instituţiile statului privesc indiferente la toată această tevatură fără a-şi asuma responsabilitatea de a interveni şi restabili legalitatea aşa cum au indicat-o şi judecătorii Curţii de Apel Suceava prin hotărârea definitivă şi irevocabilă pronunţată.
Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu nu ratează nici un prilej să afirme că în România statul de drept funcţionează fără vreo piedică. Se vede!
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Geamgiul… maniac
Gastronomie: Friptură de vită cu sos de vin
Armata este pregătită să atace SUA, Guam şi Hawaii
Prognoza meteo până pe 7 aprilie. Ce temperaturi vor fi în fiecare regiune a ţării
Polonezii se opun în proporţie de 62% înlocuirii zlotului cu moneda euro
Ne mai trebuie acord cu FMI? Evident că da
Deficit de 2,44 miliarde lei la două luni
Rompetrol începe forajul in perimetrul Zegujani
Hidroelectrica vinde energie din ce in ce mai ieftină
Cu Drelciuc la Urban Serv, nici morţii din cimitire n-au linişte
Portariuc vrea dispariţia Locativei, Flutur rezistă
Drelciuc poartă ghinion societăţii Urvban Serv
Gunoaie sunt, măturătorii stau la rând, numai Drelciuc meditează
Simiuon Drelciuc bulversează mersul pieţei şi ridică preţurile
Nevoia deschide ochii patronilor şi sancţionează lăcomia E.On
De ce ar vrea Băsescu să fie suspendat?
Ioan Rotundu
Botoşani: Celebra brutărie Pan Moris a intrat în insolvenţă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog