Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26043
De la 07 Ianuarie 2003
110946513

Botoşani: Reclamagiul profesionist şi patronul mafiot

  • Ioan Rotundu
  • 26 March 2014, 23:00

Mihai Romaniuc (foto) este un simplu cetăţean al comunei Broscăuţi cu un statut social destul de neplăcut. A fost muncitor la Fabrica de sticlă din Dorohoi şi chiar lider de sindicat dar fabrica s-a închis iar el a rămas fără serviciu. Pentru că încă nu are vârsta, nici pensie nu primeşte. Aşa că trăieşte din roadele grădinii şi ce mai poate vinde din proprietate.
În anul 2005 i-a vândut unui alt sătean o bucată de teren. Cumpărătorul, Costel Aghiorghiţoaiei, a ridicat pe acel teren o mândreţe de magazin cu etaj. Fiind gard în gard cu proprietatea lui Romaniuc, acesta vrând-nevrând observă mai tot ce se petrece prin magazinul vecinului patron.
Totul a fost bine până când patronul a început să prospere iar pe lângă acest magazin să mai ridice în localitate vreo trei, ceea ce a cam stârnit invidia fostului muncitor socialist şi lider de sindicat. Pe motiv că Aghiorghiţoaiei.ar fi intrat cu gardul pe terenul său, Romaniuc a început să-l ameninţe şi să-l reclame pe la diferite instituţii.
Chiar Romaniuc se laudă că i-a făcut peste 20 de reclamaţii şi cam n-a rămas instituţie a statului, locală sau naţională, care să nu fi primit cel puţin o reclamaţie de la Romaniuc la adresa patronului Agjhiorghiţoaiei. Iar reclamaţiile vizau evaziunea fiscală cu alcool şi ţigări, reclamaţii că vinde produse alimentare cu termenul de garanţie şi valabilitate expirat, reclamaţie cum că a construit magazinele fără autorizaţie de construcţie.
Controalele au început să facă rând la poarta patronului iiar amenzile să curgă, ceea ce l-a scos din minţi pe Aghiorghgiţoaiei şi a trecut la ameninţări. L-a ameninţat pe Romaniuc că va angaja bătăuşi profesionişti care să-l omoare. A început să-l urmărească pe Romaniuc prin deplasările în târgul Dorohoi şi pe unde acesta mai umbla cu maşina şi să-l blocheze în trafic ameninţându-l.
Nu se ştie câti bani a plătit Aghiorghiţoaiei unui grup de bătăuşi din Dorohoi dar aceştia urmau ca într-o noapte să intre în casa lui Ropmaniuc şi să-l omoare în bătaie. Unul din acel grup, după ce a primit o parte din bani, probabil gândindu-se la consecinţe, s-a dus la un fost ofiţer de Poliţie din Dorohoi, acum pensionar, un anume Groza, căruia i-a povestit ce urma să se întâmple. Acesta l-a avertizat pe Romaniuc să nu fie acasă în noaptea stabilită pentru a fi omorât în bătaie.
Romaniuc a scăpat, stând ascuns pe la un cunoscut şi a apoi depus plângere la Poliţie. Numai că Poliţia din Dorohoi, susţine Romnaniuc, este la degetul cel mic al lui Aghiorghiţoaiei. Chiar şi şeful IJP Botoşani, comisarul şef Cucoreanu, fost şeful Poliţiei Dorohoi, pare a fi protectorul patronului şi-l apără când dă de bucluc. Romaniuc susţine că în Broscăuţi, patronul Aghiorghiţoaiei face legea, inclusiv în Primărie, unde este consilier local din partea PSD.
Dealtfel, susţine Romaniuc, Aghiorghiţoaiei se laudă că fiind şeful organizaţiei PSD este şi bun amic cu deputatul Andrei Dolineaschi, pe care-l alimentează cu bani şi ce mai are nevoie iar deputatul îl protejează.
Am filmat marţi la Broscăuţi un reportaj la lumea lu Rotundu. Cât timp am stat de vorbă cu Romaniuc nu prea i-am dat crezare la ameninţările cu moartea primite. Dar mi-a confirmat fostul ofiţer de poliţie Groza că lucrurile stau aşa cum mi le-a relatat Romaniuc. Aşadar, s-a ajuns şi prin părţile noastre că patronii să-şi rezolve problemele în stilul mafioţilor italieni, angajând criminali profesionişti. Culmea este că Poliţia din Dorohoi îi cunoaşte pe bătăuşi şi nu le-a făcut nimic.
La Broscăuţi starea de spirit este una tensionată. Toată lumea se reclamă reciproc iar cei săraci pe cei bogaţi. Evaziunea fiscală este la ea acasă iar poliţiştii din comună fac echipă cu evazioniştii. Invocând protecţia PSD-ului, patronii fac legea şi dacă nu te supui regulilor impuse, imediat ţi se aplică o corecţie fizică.
Pe Costel Aghiorgfjhiţoaiei nu la-m găsit acasă. Gestionara de la magazinul vecin cu curtea sa s-a comportat foarte obraznic cu noi şi ne-a închis în nas uşa magazinului. L-a sunat pe patron dar acesta a refuzat să se întâlnească cu noi. Din vecini ni s-a pus că gestionara lucrează la negru şi de aceea a închis magazinul.
La Primărie birourile erau mai mult goale. Nici primarul şi nici viceprimarul n-au fost de găsit. Un consilier local, Greieroiu dacă i-am reţinut bine numele, când a aflat că ne interesăm de patronul Aghhiorghiţoaiei a dat bir cu fugiţii. Toată lumea se teme de acest patron. Numai Mihai Romaniuc nu se lasă şi ca un reclamagiu profesionist ce este continuă să-l reclame şi să-i facă plângeri penale. Fostul muncitor socialist nu se poate împăca nicidecum cu vecinul bogat.
Cât timp am filmat prin localitate, un autoturism marca Hunday cu nr. BT.13.DDD ne-a urmărit orice mişcare. Şoferul, un tip ras pe cap şi cu ochelari de soare ne-a abordat în final şi ne-a dat de înţeles că va fi mai bine pentru noi să dispărem de prin Broscăuţi. Tipul era patronul Dinu Avasilicheoaie, proprietarul unui depozit de lemne situat la intrarea în Broscăuţi. Şi despre el se spune că face evaziune fiscală la greu şi că este bun amic cu Aghiorghiţoaiei.
Îl informăm pe patronul cu mutră de mafiot că am trimis noi după gratii şmecheri care se considerau mult mai puternici ca el şi la per tu cu anumiţi miniştri. Nu fac parte din categoria celor care se sperie de toţi analfabeţii ajunşi patron, dovadă că în curând vom reveni la Broscăuţi pentru a aprofunda mai bine relaţiile dintre patronii evazionişti şi unii şefi de instituţie a statului, mai ales din Poliţia Dorohoi unde corupţia se simte la ea acasă şi a fost ridicată la rang de cinste.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei
Bancul zilei: Regretul lui Putin
Reţeta zilei: Pastă de mici
Vanda Vlasov, audiată la DNA ca martor în dosarul tatălui ei
tata nu a pus mana pe bani, e nevinovat jocurile de noroc sunt o îndeletnicire a nobilimii tata joacă la cazinouri. Ce, violează copii?
Există din nou frica faţă de Rusia, care va avea consecinţe economice
ministrul luxemburghez de externe
Victor Ponta: Schema ratelor reduse se aplică din iulie
Ioana Petrescu, săraca, a fost greşit inţeleasă
Execuţia bugetară pe februarie: Deficit de 3,1 miliarde lei, adică 0,46% din PIB
Cine este Misu Negriţoiu, viitorul şef al ASF
Traian Băsescu: E posibil ca România să fie unul dintre beneficiarii repoziţionării resurselor militare ale NATO
ceea ce ar putea atrage intensificarea activităţilor de spionaj
Week-end aniversar cu premii record la Uvertura Mall
Miloşi cu poliţiştii criminali
Ioan Rotundu
Șefii de la Agricultură au raportat că sunt în grafic
Mircea Geoană vine la Botoșani
S-a constituit Biroului Electoral Botoșani
Prefectul a cerut profesorilor să salveze Bacul de anul acesta
Violența în școli pârâtă prefectului Macaleți
Revolta pensionarilor împotriva pierderilor de apăp din reţea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă